R5 5600 RTX3070 sistem oyunlarda siyah ekran oluyor

crazogi

Kilopat
Daha fazla  
RAM
16GB GSKILL 3200MHZ 8*2
SSD veya HDD modeli
Samsung 970evo Plus
Ekran kartı
Zotac 3070
Anakart
Msi 450M-A Pro
İşlemci
Amd Ryzen 5 5600X
Selamlar, mesleğim gereği bilgisayarda 9-12 saat, bazen daha uzun süreler program kullanarak bilgisayar üzerinde iş yapıyorum ve herhangi bir sorunum yok. Fakat oyunlarda biraz oynadıktan sonra iki monitörümde siyah ekran oluyor. Kasa kapanmıyor, fanlar son hızda dönüyor. Klavye mouse aktif hatta Windows'ta aktif, eğer Spotify açıksa sistemde klavyeden medya oynatma tuşuna ve ses açma kapama tuşlarına bastığımda da çalışıyor fakat görüntü hiçbir şekilde yok.

Bu sorunum çok uzun süredir devam ediyor belki 6 aydır çözmeye çalışıyorum yüzlerce şeklini gördüm, sorunun şu anki güncel hali bu şekilde. Çoğu ama çoğu şeyi denedim. Yardımlarınızı bekliyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu anlattıklatınıza bakarsak, PSU sağlam, ekran kartı sağlam, anakart slotu sağlam, başka kartı siyah ekrana düşürüp fanların tam hıza çıkmasına sebep olacak bir şey kalmıyor zaten.

PSU ve ekran kartının daha detaylı test edilmesi lazım, mesela siz bana sadece OCCT Power testinde siyah ekrana düşüyor deseniz, direkt PSU sorunu derim.

Sizdeki PSU ve ekran kartını diğer sisteme takıp Power testi yapın, siyah ekrana düşerse PSU kalsın ekran kartını değiştirip tekrar test yapın, ancak bu şekilde bir sonuca varabiliriz.

Bu anlattıklatınıza bakarsak, PSU sağlam, ekran kartı sağlam, anakart slotu sağlam, başka kartı siyah ekrana düşürüp fanların tam hıza çıkmasına sebep olacak bir şey kalmıyor zaten.

PSU ve ekran kartının daha detaylı test edilmesi lazım, mesela siz bana sadece OCCT Power testinde siyah ekrana düşüyor deseniz, direkt PSU sorunu derim.

Sizdeki PSU ve ekran kartını diğer sisteme takıp Power testi yapın, siyah ekrana düşerse PSU kalsın ekran kartını değiştirip tekrar test yapın, ancak bu şekilde bir sonuca varabiliriz.

Size örnek göstermek için Mafia1 Definitive Edition'a girdim e girdim en yüksek ayarlarda ayarlarda. Yaklaşık 50 dakika sorunsuz oynadım. (FIFA'da 25-30 dakikada kapanıyor) sonra bir anda gitti, fanlar son hızda mı dönüyor emin olamadım Mafia'da ama FIFA'da ekran karardığında fanların çok hızlı döndüğünü duyabiliyorum. Durumu da anlaşılsın diye Video'ya çektim, Spotify açıksa klavyeden medya oynatma tuşuna basarsam da müzik başlıyor. Yani Windows ve oyun açık. FIFA'da oyunda kapanıyor sesi gidiyor ama Mafia'da oyunda kapanmadı araba sürmeye devam ettim sesi geliyordu yani.

Not: Video yüklenmiyormuş foruma, istediğin bir site varsa oraya yükleyeyim 15 saniyelik video.

Yaşadığınız durumu biliyorum, uzun süre beklerseniz seslerde gidecek, fanların hızlanması büyük ipucu, bu kartın devre dışı kaldığını belli ediyor.

Çevremde test edebilecek bilgisayarcı yok, arkadaşta bende ayrı ayrı çalıştığımız için pek müsaitlik zamanımız olmuyor yakın zamanda ama dediğinizi aklıma not aldım ilk fırsatta dediğiniz şekilde PSU ve ekran kartımı başka sisteme takıp sırayla test edeceğim teşekkür ederim.

Sorunun ana karakteri bu iki donanım olduğu için bir arada test edip, sorun yaşanıyorsa birini aradan çıkarıp denemek çözüm yolunda bayağı fikir verir.

Konuyu devam ettirmek zorunda kalacağımda, düşündüm ben arkadaşın dediğim PSU ile ben zaten çok fazla test yaptım, hepsinde de kapandı bu yüzden. Yaklaşık 10 kere bir şey deneyerek test ettim ve hepsinde de görüntü kapandı yani. Bu yüzden;
1. sorunun benim PSU'dan olabileceğini sanmıyorum.
2. "sizdeki PSU ve ekran kartını diğer sisteme takıp Power testi yapın, siyah ekrana düşerse PSU kalsın ekran kartını değiştirip tekrar test yapın, ancak bu şekilde bir sonuca varabiliriz." demişsiniz, muhtemelen siyah ekrana düşecek ama PSU kaldığında, arkadaşın 3070 Ti'nı taktığımızda benim PSU onun ekran kartını kaldıramayacağı için de yine siyah ekrana girebilir Power testinde tahminimce. Sizin dediğinize göre yorumluyorum bunu, benim PSU zaten gücü yetmediği için 3070 Ti da ekran kararması normal demiştiniz.

2 donanımı diğer sistemde denemedeki asıl amacımız sorunun bu iki parçada mı sistemden mi olduğunu ayırt etmek, diğer sistemde siyah ekrana düşerse zaten PSU veya ekran kartı sorunu olduğu anlaşılacak, 3070 Ti uzun süre siyah ekrana düşmedi demiştiniz, test esnasında da öyle olacaktır, ama dediğiniz gibi güç yetersizliği olma ihtimaline karşı ekran kartı yerine PSU değiştirilebilir, daha mantıklı.

Son düzenleme:
2 donanımı diğer sistemde denemedeki asıl amacımız sorunun bu iki parçada mı sistemden mi olduğunu ayırt etmek, diğer sistemde siyah ekrana düşerse zaten PSU veya ekran kartı sorunu olduğu anlaşılacak, 3070 Ti uzun süre siyah ekrana düşmedi demiştiniz, test esnasında da öyle olacaktır, ama dediğiniz gibi güç yetersizliği olma ihtimaline karşı ekran kartı yerine PSU değiştirilebilir, daha mantıklı.

Merhaba geç cevap için kusura bakmayın. Test işlemleri devam ediyor hala ama sorun sanırım ekran kartında. Şöyle söyleyeyim, FIFA'da aktif olarak test ediyoruz. Kendi sistemimde 1 maçı bitirmeden görüntü gidiyor, sistem çalışmaya devam ediyor bildiğiniz üzere. Arkadaşın ekran kartında da bahsettiğim gibi sorunsuz şekilde oynatıyor. Kendi ekran kartımda şunu denedik;
Ekran kartının güç ayarlarını ve fan hızlarını düşürdük 4-5 saat hiç kapatmadan çalıştırdı oyunu. Zaten dediğim gibi sadece oyunlarda görüntü gidiyor yani ekran kartı ağır yüke girdiği zaman. Onun dışında ben her gün aktif olarak 10-12 saat kullanıp yazılım yapıyorum herhangi bir sorunu olmuyor. Bu durumda ekran kartı yüzde 90 sorunlu diyebilirim eminlik olarak. Testlerimize devam ediyoruz. Bu ekran kartındaki sorun nedir sizce? Çözülebilir mi? Tavsiyeleriniz fikirleriniz benim için değerli tekrardan teşekkür ederim.

Son düzenleme:
Kart 3 fanlı model miydi?

Hocam selamlar eklediğim notu sildim hatalar başka bir şeyden kaynaklıymış sanırım çözdük onu Search edip kusura bakmayın. Ekran kartı 2 fanlı hocam hemen atayım linkini. Aynen bu Twin Edge OC modeli. Bir de bunların OC olmayanları var yanlış bilmiyorsam.

Geri
Yukarı