R5 5600H RTX 3060 sistem stabil çalışmıyor

mterol

Centipat
Daha fazla  
Herkese merhaba, arkadaşlar. Notebookumda ciddi sinir bozucu problemler var yardımcı olursanız sevinirim. Yardım edenlere şimdiden teşekkürler.
Sistem:
Lenovo IdeaPad Gaming 3
İşlemci: AMD Ryzen 5 5600H with Radeon Graphics.
Ekran kartı: NVIDIA GeForce RTX 3060 laptop GPU Max 90W.
RAM: Crucial 32 GB (2x16 GB) DDR4 3200MHz CL22 1.2v notebook Dual kit RAM.
Bilgisayarda Lenovo Vantage üzerinden tarama yaptığımda driver eksiği veya güncelleme yok. Aynı şekilde Windows Update'de de güncelleme yok.
Sabah Squad'ı düşük ayarlarda 30 FPS'e sabitleyip Lossless Scaling ile 90 FPS sıkıntısız oynuyordum. CPU sıcaklığı 88-97 °c aralıklarında değişiyordu. 90 üzeri sıcaklıklardan rahatsız olduğum için acaba düşük ayarlarda oynadığım için işlemciye çok yük biniyor bundan mı bu kadar ısınıyor dedim ve denemeler yapmaya başladım.

Ekran görüntüsü 2024-07-18 163428.png

Ekran görüntüsü 2024-07-18 164238.png

İlk olarak farklı iki oyunda gördüğünüz gibi Squad Epic, ETS 2 yüksek ayarlarda NVIDIA GeForce GPU kullanımı %0 gösteriyordu. GeForce Experience'ye girip bir güncelleme var mı diye kontrol ettim ve yazılımı güncelledim. Daha sonrasında yeniden squada girdim.

Ekran görüntüsü 2024-07-18 171905.png

Göründüğü gibi %38 GPU kullanımı gösteriyor fakat bugda kaldı sanırım oyunu kapattığımda bile sabit 38'de kaldı. Daha sonra bilgisayarı yeniden başlattım ve oyuna girdim.

Ekran görüntüsü 2024-07-18 172819.png

Oyun epik ayarlarda DLSS kapalı şekilde gördüğünüz değerler oluştu. Fakat dereceyi göreceğiniz gibi 100 °c. Derece 90'lardan 100'e doğru çıkarken kulaklığı çıkarıp fanlar nasıl çalışıyor diye bir dinleyeyim dedim. Ne göreyim, fanlar neredeyse duracak kadar yavaş çalışıyor. Bir bilgisayar kendi kendine niye işkence yapar anlamış değilim. Biraz bu halde bekledim ve 2 defa işlemci %100, GPU %0 değerleri alarak darboğaz oldu.
Başka bir anlamadığım konu bu bilgisayar hiçbir zaman fanlarını maksimumda kullanmıyor, bilgisayardan dumanlar çıkmaya başlasa bile kullanmayacak herhalde. Sanırım BIOS'a girerkendi tam hatırlamıyorum 5sn falan fanlar maksimum hızda çalışıyor acayip ses çıkarıyor. Ama ben bu sesi oyun oynarken anlıkta olsa hiç duymadım.(Lenovo Vantage ısı kipi ve pil ayarları en iyi performansta)

Son düzenleyen: Moderatör:
O işlemci sıcaklığı hiç normal değil

Laptop soğutucusu kullanıyormusunuz?

fanlar neredeyse duracak kadar yavaş çalışıyor.
Bu kesinlikle normal değil ve aynı model benzer sorunu aradığımda aynı sorunu yaşayan bir çok kişi de var görünüyor.
  • Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
    Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
  • Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.

Açıklamaların bir çoğunu okudum ve bu sorun Ideapad'ın üretiminden kaynaklı bir sorun gibi görünüyor. Kısacası anlaşılan fanlara yeterli gücü verecek şekilde tasarlamamışlar ve ayarlar nasıl ayarlanırsa ayarlansın fanların çalışma oyun oynarken hızı belli bir noktadan sonra artmıyor. Bu belki güç dağılımının sorunlu olmasından dolayı olabilir., oyun oynarken güç önceliği GPU ve CPU'ya gidip fanlara düşük öncelik gidiyor veya sınırlı güç gidiyor olabilir. Her şekilde sorunun 2 yıldır devam ettiğini düşünürsek şikayetlere bakarak "gaming" adı altında gaming için yeterli kapasiteye sahip olmayan modelin satışını yapmışlar.

Herşeyden önce bu iki BIOS update'den Windows versionuna uygun olanı bir denemeni öneririm.

Sorun çözülmezse, eğer garantisi devam ediyorsa kesinlikle bu sorununu detaylı not düşerek garantiye göndermeni öneririm. Bu şekilde işlem yapmak istersen ihtiyacın olacak iki önemli işlem var.

1- Isı değerlerinin ekran görüntüleri (örneğin HWiNFO) ve aynı ekran görüntüsü içerisinde çalışan programların görüntüleri (görev yöneticisi) belgelmek.
2- Sorunu detaylı anlatan yazılı bir mesajı dijital ortamdan garanti servisine ileterek bunu belgelemek.

Garantiye gönderdikten sonra eğer çözümsüz diye veya aynı sorunla geri gönderirlerse (muhtemelen bunu yapacaklardır) bu belgelerle birlikte THH'ne şikayet oluşturup sorunun aynı şekilde devam ettiğini, bilirkişi talebinde bulunarak laptopun donanımınından dolayı fazla ısındığını ve bu da "oyuncu laptopu" olarak satılmasına rağmen bu amaca elverişli olmadığı sebebiyle garanti kapsamında sorunsuz misli ile değiştirmek istediğini dilekçede belirtebilirsin.

İade olarak da yapabilirsin ancak fiyat farkı olacağından yenisi ile değişirse bunu satıp farklı bir tane alman daha kãrlı olacaktır.

Eğer bu şekilde bir işlem yapmak istemezsen kaliteli bir laptop soğutucusu alman ve oyun oynarken bunu devamlı kullanman gerekiyor. Aynı zamanda laptopunun temizliğini düzenli yaparak mx-4 veya mx-6 termal macun ile GPU ve CPU üzerindeki termal macunları yenilemelisin. Termal macunları Technobiyotik dışından almanı tavsiye etmem, farklı sitelerdekilerin hepsi sahte.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı