R5 5600X bilgisayar kasıyor

Pati Fetisisti

Kilopat
Makaleler
1
Daha fazla  
Meslek
Öğrenci
RAM
Trident Z 3200 Mhz CL16 2x8
SSD veya HDD modeli
Samsung EVO 960 250 GB
Ekran kartı
Asus Strix Gtx 1080
Anakart
Asus Strix B450-F
İşlemci
Ryzen 5 5600X
Selam, sistemimde çok fazla gecikme hissediyorum. Sıcaklıklar normal olmasına rağmen sistem boştayken bile kastığını hissediyorum. Genellikle rekabetçi oyunlar oynuyorum ama oynanacak gibi değil. Yardımcı olur musunuz?
Sistem: 5600X işlemci, B450-F anakart, 2x8 3200 MHz RAM, GTX 1080 ekran kartı, 960 EVO 250 GB SSD.
D.O.C.p açık RAM'ler Dual olarak çalışıyor, Memtest yaptım hiçbir hata bulunamadı.
Windows 10, 11 ve çeşitli Windows sürümlerini denedim sorun çözülmedi. Aynı şekilde birden fazla NVIDIA sürücüsü denedim fayda etmiyor.

Dosya Ekleri

• 1678179254579.png
    1678179254579.png
    180,8 KB · Görüntüleme: 93
Yirmiden fazla sürüm denedim. Aynı şekilde onu geçik Windows sürümü denedim.

Peki oyun nerede yüklü? SSD mi NVMe mi HDD var mı?
Misal hard disklerde bad sectör olabiliyor, oyun o kısma geldiyse takılabiliyor sorun yaratabiliyor, ya da kronik sorunlu bir SSD bile sistem kitleyebiliyor donma veya stutter yapabiliyor. Şu an Samsung EVO 960 kullanıyor görünüyorsunuz başka bir disk var mı?
Ayrıca 3DMark demo testleri yapabilirseniz onu da yapın Steam'den 3D mark demo indirip fire Strike ve time spy testi yapın orada detaylı RAM sıcaklık ekran kartı kullanım bilgileri görünür.
Bir de ne zamandır böyle olmaya başladı yeni mi? Yoksa ilk günden beri mi kaç senelik sistem?
En güncel BIOS bu? Sizde güncel mi?

1678187437476.png

Peki oyun nerede yüklü? SSD mi NVMe mi HDD var mı?
Misal hard disklerde bad sectör olabiliyor, oyun o kısma geldiyse takılabiliyor sorun yaratabiliyor, ya da kronik sorunlu bir SSD bile sistem kitleyebiliyor donma veya stutter yapabiliyor. Şu an Samsung EVO 960 kullanıyor görünüyorsunuz başka bir disk var mı?
Ayrıca 3DMark demo testleri yapabilirseniz onu da yapın Steam'den 3D mark demo indirip fire Strike ve time spy testi yapın orada detaylı RAM sıcaklık ekran kartı kullanım bilgileri görünür.
Bir de ne zamandır böyle olmaya başladı yeni mi? Yoksa ilk günden beri mi kaç senelik sistem?
En güncel BIOS bu? Sizde güncel mi?

Eki Görüntüle 1693154

Sistem beş yıllık. 960 EVO ve 1 TB WD hard disk var. Windows UEFI olarak SSD'ye kurulu. Oyunları hard diske kursam da değişen bir şey olmuyor. Windows'u direkt olarak hard diske kurmaya çalıştım denemek için ama beceremedim. Sürekli güncel BIOS kullanıyorum. Cooler Master Masterbox Pro 5 bu kasanın içinde gelen PSU ile kullanıyorum. İşlemciyi bu yaz değiştirdim. Sonuçları paylaşıyorum.
Time Spy Skor:
Time spy skor.jpg

Time Spy Sıcaklıklar:
Time spy sıcaklıklar.jpg

Fire Strike Skor:
Fire strike test.jpg

Fire Strike Sıcaklıklar:
Fire strike scklk.jpg

Ek olarak disklerin CrystalDiskİnfo ve DiskMark değerlerini paylaşayım.
fasfasf.jpg

Son düzenleme:
Sistem de buralardan bakınca bir sorun görünmüyor.
Sorun tam olarak ne zaman başladı? Monitör ile mi alakalı diyeceğim ama öyle bir şey olsa her zaman öyle hisserderdiniz.

Aklıma başka bir şey gelmedi. Sistemin kastığını nasıl deneyimlediniz FPS mi düşük veya tam olarak nasıl?

Sistem de buralardan bakınca bir sorun görünmüyor.
Sorun tam olarak ne zaman başladı? Monitör ile mi alakalı diyeceğim ama öyle bir şey olsa her zaman öyle hisserderdiniz.

Aklıma başka bir şey gelmedi. Sistemin kastığını nasıl deneyimlediniz FPS mi düşük veya tam olarak nasıl?

Fare hareketlerinden anlıyorum. Fare hantallaşıyor. Başta kablosuz olduğu için etrafta parazit yapan şeyler olduğunu düşündüm. Kablolu bir tane fare aldım aynı problem onda da oluyor. Tüm USB portlarında denedim bu arada. İşlemci değişmeden önce işlemciden kaynaklandığını düşünüyordum, değiştikten sonra devam etti. Belki iki yıldır böyle. FPS değerleri genelde tatmin edici seviyede ama aldığım FPS değerlerini hissedemiyorum. 240 Hz monitör var sanki 60 Hz oyun oynuyorum gibi hissettiriyor bazen.

Fare hareketlerinden anlıyorum. Fare hantallaşıyor. Başta kablosuz olduğu için etrafta parazit yapan şeyler olduğunu düşündüm. Kablolu bir tane fare aldım aynı problem onda da oluyor. Tüm USB portlarında denedim bu arada. İşlemci değişmeden önce işlemciden kaynaklandığını düşünüyordum, değiştikten sonra devam etti. Belki iki yıldır böyle. FPS değerleri genelde tatmin edici seviyede ama aldığım FPS değerlerini hissedemiyorum. 240 Hz monitör var sanki 60 Hz oyun oynuyorum gibi hissettiriyor bazen.

Hocam aklıma gelebilecek her şeyi yapmışsınız denemişsiniz. W10W11 özellikle en çok Windows'dan şüphelenirim ben ama 2'sinde de oluyor ise aklıma başka bir şey gelmiyor. Bazen oyunlar gelen patchlere göre sapıtabiliyor ama her oyunda böyle ise onu da eliyorum.

Son olarak işlemci default mu overclock var mı? PBO açık mı Wraith spire kullanıyorsunuz galiba mesela Warzone da sıcaklık nedir? Bir de Windows'u güç modunda yüksek performans a aldınız mı? Onları deneyin? Eğer PBO açık değil ise BIOS'tan onu açın gerçi işlemciniz iyi ama

Yüksek ısı olunca frekans kısma gibi ani kısmalar yapıyor ise etkileyebilir. Warzone da bakın dememin sebebi işlemciyi çok kullanan oyunlarda daha belli oluyor. Yani oyunda ki ısı durumları çok önemli.

Ben Ryzen 5600 + GTX 1660 Super kullanıyorum anakartım da ASUS TUF B350M Plus sisteminiz benden iyi benim işlemci soğutucum kule tipi Cooler Master Hyper 212 Spectrum, Warzone da PBO açık iken 70'lere çıkıyor 72-73 yani bilmiyorum Wraith spire da ne kadar oluyor? Biraz da bunları test edin derim.

Bunlar harici zaten benim aklıma gelen başka bir şey de yok maalesef.

Hocam aklıma gelebilecek her şeyi yapmışsınız denemişsiniz. W10W11 özellikle en çok Windows'dan şüphelenirim ben ama 2'sinde de oluyor ise aklıma başka bir şey gelmiyor. Bazen oyunlar gelen patchlere göre sapıtabiliyor ama her oyunda böyle ise onu da eliyorum.

Son olarak işlemci default mu overclock var mı? PBO açık mı Wraith spire kullanıyorsunuz galiba mesela Warzone da sıcaklık nedir? Bir de Windows'u güç modunda yüksek performans a aldınız mı? Onları deneyin? Eğer PBO açık değil ise BIOS'tan onu açın gerçi işlemciniz iyi ama.

Yüksek ısı olunca frekans kısma gibi ani kısmalar yapıyor ise etkileyebilir. Warzone da bakın dememin sebebi işlemciyi çok kullanan oyunlarda daha belli oluyor. Yani oyunda ki ısı durumları çok önemli.

Ben Ryzen 5600 + GTX 1660 Super kullanıyorum anakartım da ASUS TUF B350M Plus sisteminiz benden iyi benim işlemci soğutucum kule tipi Cooler Master Hyper 212 Spectrum, Warzone da PBO açık iken 70'lere çıkıyor 72-73 yani bilmiyorum Wraith spire da ne kadar oluyor? Biraz da bunları test edin derim.

Bunlar harici zaten benim aklıma gelen başka bir şey de yok maalesef.

PBO ve CPB tüm varyasyonlarını denedim. Şu anda 4100 MHz'de kendi verdiğim voltaj ile stabil çalışıyor. Sıcaklıklar hiçbir oyunda 65 dereceyi geçmiyor. OCCT Power testinde yarım saatte 75 derecelere çıkıp üstüne çıkmadı. Global C-state ve cool and quiet kapalı kullanıyorum.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı