R5 5600X bilgisayar kasıyor

Pati Fetisisti

Kilopat
Makaleler
1
Daha fazla  
Meslek
Öğrenci
RAM
Trident Z 3200 Mhz CL16 2x8
SSD veya HDD modeli
Samsung EVO 960 250 GB
Ekran kartı
Asus Strix Gtx 1080
Anakart
Asus Strix B450-F
İşlemci
Ryzen 5 5600X
Selam, sistemimde çok fazla gecikme hissediyorum. Sıcaklıklar normal olmasına rağmen sistem boştayken bile kastığını hissediyorum. Genellikle rekabetçi oyunlar oynuyorum ama oynanacak gibi değil. Yardımcı olur musunuz?
Sistem: 5600X işlemci, B450-F anakart, 2x8 3200 MHz RAM, GTX 1080 ekran kartı, 960 EVO 250 GB SSD.
D.O.C.p açık RAM'ler Dual olarak çalışıyor, Memtest yaptım hiçbir hata bulunamadı.
Windows 10, 11 ve çeşitli Windows sürümlerini denedim sorun çözülmedi. Aynı şekilde birden fazla NVIDIA sürücüsü denedim fayda etmiyor.

Dosya Ekleri

• 1678179254579.png
    1678179254579.png
    180,8 KB · Görüntüleme: 93
@Pati Fetisisti hocam testler her zaman %100 sonuç veremiyor. Siz dediğimi yapma şansınız varsa deneyin. Çünkü anlattığınız biraz RAM gibi duruyor.

3200 MHz CL16'dan 3600 CL16 geçtim bir farkı yok maalesef RAM de değil. Konu sahibi değilim fakat aynı sorunları yaşıyorum ve değiştirmediğim tek parça anakart ile ekran kartı kaldı gerisini 0 daha kaliteli parçalarla yükselttim soğutucum sıvı soğutma 240mm.

3200 MHz CL16'dan 3600 CL16 geçtim bir farkı yok maalesef RAM de değil. Konu sahibi değilim fakat aynı sorunları yaşıyorum ve değiştirmediğim tek parça anakart ile ekran kartı kaldı gerisini 0 daha kaliteli parçalarla yükselttim soğutucum sıvı soğutma 240mm.

Anakart da olabilecek tek şey chipset sürücüsü. Ya da BIOS sürümü ki onu da AMD driver sayfasından indirin eğer anakart sitesinden indiriyorsanız çok yanlış çünkü çok eski sürümler var orada. En son 1 hafta önce güncellendi chipset sürüsücü AMD'nin.

BIOS zaten güncel arkadaşın. Yani ki üst seri bir anakart.

Ekran kartı sorunlu olsa başka türlü sıkıntılar çıkarırdı diye düşünüyorum.

Anakart da olabilecek tek şey chipset sürücüsü. Ya da BIOS sürümü ki onu da AMD driver sayfasından indirin eğer anakart sitesinden indiriyorsanız çok yanlış çünkü çok eski sürümler var orada. En son 1 hafta önce güncellendi chipset sürüsücü AMD'nin.

BIOS zaten güncel arkadaşın. Yani ki üst seri bir anakart.

Ekran kartı sorunlu olsa başka türlü sıkıntılar çıkarırdı diye düşünüyorum.

Chipset güncel. Ben PSU'dan şüpheleniyorum ya.

CMOS'u temizledim, hiçbir şey değişmedi.

Son düzenleme:
Chipset güncel. Ben PSU'dan şüpheleniyorum ya.

CMOS'u temizledim, hiçbir şey değişmedi.

Hocam PSU olsa bu durum testlere de yansırdı yani 3D mark vs gibi orada yetersizlik durumunda frekans kısma vs veya droplar olurdu diye düşünüyorum.

Latencymon diye bir program var onu indirip test yapın programı çalıştırdığınız zaman hiçbir şey yapmadan bekleyin mouse bile oynatmayın 5 dk dursun eğer herhangi bir uyarı verirse kırmızı bir yazı çıkar yukarıda sistem kesintiye uğrar ise lag stutter gibi bir durum varsa oradan anlarsınız.

Ama herhangi bir program vs açık olur ya da bir şeyler yaparsanız uyarı verebilir o nedenle hiçbir şey yapmayın bekleyin bir bakın.

Tabii şunu ekleyeyim bu program da bazen NVIDIA sürücüsü yüksek kullanım gösterebiliyor NVIDIA sürücü notlarında bu durumu yazmışlar. Yani onun harici başka bir şey olursa program detaylandırıyor ancak ben tam anlamıyla bu programa hakim değilim. Hangi program veya sürücüler neden oluyor ortaya çıkarıyormuş yabancı dil lazım biraz. Eğer bir sorun çıkmaz ise yeşil duruyor yazı zaten o zaman sorun yok demektir.

Belki sizin sorununuz ile alakalı değildir tabii ama bilginiz olsun dedim.

Hotfix driver çıkmış buradan indirebilirsiniz.

Son düzenleme:

Çok emin değilim hocam ama ses ile ilgili olabilir.

The responsibilities of ACPI. SYS include Support for Power management and plug and play (PnP) device enumeration. On hardware platforms that have an ACPI BIOS, the hal causes ACPI. SYS to be loaded during System startup at the base of the device tree.

Diye yazıyor. Ses değil.

Resimlerde bir sıkıntı yok ama temiz şu anda.

PSU'dan değil hocam ben değiştirdim hiçbir fark olmadı.

12v kanalı yükte ne kadar voltaj veriyor?

Çok emin değilim hocam ama ses ile ilgili olabilir.

The responsibilities of ACPI. SYS include Support for Power management and plug and play (PnP) device enumeration. On hardware platforms that have an ACPI BIOS, the hal causes ACPI. SYS to be loaded during System startup at the base of the device tree.

Diye yazıyor. Ses değil.

Resimlerde bir sıkıntı yok ama temiz şu anda.

12v kanalı yükte 11.7 11.6 ya kadar düşüyor. Ayrıca 2. ve 4. slota takıyorum RAM'leri bu sabah 1 ve 3'e taktım D.O.C.P açıkken 3.slot çalışmıyor.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı