Çözüldü R5 5600X CPU boştayken yüksek sıcaklık ile başlıyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Daha fazla  
Öncelikle merhabalar. Bilgisayarı başlattığım zaman CPU %10 %20 kullanımdayken CPU sıcaklığı 80 90 derecelere çıkıyor. Gigabyte anakart kullanıyorum, System Information Viewer (SIV) ile fanları kalibre edene kadar CPU sıcaklığım düşmüyor. Fanları kalibre ettiğim zaman CPU 28 35 derece aralığına normal değerlere dönüyor. Sebebini bilmiyorum. Herhangi bir performans vs. sorunum yok. Sadece bu işlemi her PC'yi açtığımda yapmam gerekiyor. Çözümü nedir acaba? Sistemi İtopya'dan aldım, yaklaşık 8 ay önce. NZXT H510 kasa var PC'de. 240mm sıvı soğutma kullanıyorum bu sebeple radyatör önde kasanın önünde takılı, bundan dolayı olabilir mi? Ya da bir kablolama hatasından dolayı?

Sistem Özellikerim:
Anakart: Gigabyte B550M S2H rev1.0
SSD SATA: Burst Elite 480GB.
SSD M.2: Gigabyte 512 GB M.2 SSD.
Ekran kartı: Gigabyte RTX 3060 Gaming OC 12g.
İslemci: AMD Ryzen 5 5600X.
RAM: 8x2 G.Skill Ripjaws 3200MHz.
PSU: Corsair RM750 750W 80+ Gold.

Çözüm
Bi' gözüm bu konudaydı.

Soğutucuya baktım, eski bir soğutucu. Performansı zaman içinde de düşmüş olabilir.

BIOS'tan fan ayarı konfigürasyonu yapabilirsin, direkt o fan profili ile başlar sistem. Ama eski bir soğutucu olduğu için pek vakit kaybetmeyi önermiyorum artık, 450 TL'ye falan da soğutulabilir bu işlemci.
Sorunun muhtemelen SIV programından kaynaklandığını düşünmekteyim çünkü sıcaklık sorunu yaşamasamda fan profili bilgisayarı yeniden başlatınca bende de bozuluyor, SIV'a söylediğim ayarları uygulamıyor. Ben Smart Fan 5 Auto sekmesindeki Quiet hazır ayarını kullanıyorum, bilgisayarı yeniden başlatırsam anakart bu ayarı dinlemiyor ama programı açtığımda Quiet seçili görünüyor, bunu düzeltmek için Standard hazır ayarını seçip tekrardan Quiet'ı seçiyorum dediğim gibi muhtemelen SIV programının bir hatası ve uzun süredir var.

Üstte de söylendiği gibi bu hatayı çözmenin bir yolu SIV yerine BIOS'taki Smart Fan 5 yerinden fan konfigürasyonu yapmak, oradaki ayar ne olursa olsun hatırlanıyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…