R5 5600X, RTX 3060 Ti sistem Valorant'ta 1280x1024'de kasıyor

İşletim sistemi
Windows 10

Fatihkerem0023

Hectopat
Daha fazla  
RAM
2X8 A-DATA RAM DIMM 8GB DDR4 XPG 3600MHZ D30 RED
Ekran kartı
MSI GEFORCE RTX 3060 TI VENTUS 2X 8G OCV1 LHR
Anakart
MSI A520M-A PRO AM4 DDR4 4600(OC) DVI HDMI M.2 USB
İşlemci
AMD RYZEN 5 5600X 4.6GHz 35MB Önbellek 6 Çekirdek
Merhaba,

Ben Valorant'ta 1280x1024 çözünürlüğe alınca kasıyor sebebi nedir?

monitöründen dolayı olabilir dostum gidip mesela 360hz monitorler simdi 20bin diyelim ama hiçbir özelliği olmayan berbat hiçbir şeyi desteklemeyen monitor sadece 360hz diye ucuza alirsan karsilasabilirsij bu sorunla ama 75hz altinda bir monitor aldiysan kasiyor gibi olması doğal cünkü sen 500 fpste monitörünün maksimum destegi 60hz yani 60fps olduğundan dolayi o kadar fps gereksiz olabilir.
Umarim yardimci olabilmişimdir.

@108308 ekran çözünürlüğü düştükçe işlemci yükü artar, ekran çözünürlüğü arttıkça ekran kartının yükü artar

Bahsettiğimiz işlemci Ryzen 5 5600X ve bu işlemci FPS tarzı dediğimiz rekabetçi yani işlemci odaklı oyunlar için bizzat tasarlanmış bir oyun işlemcisidir ve darbogaz yapacak kadar züürt bir işlemci değil, aksine ciddi anlamda güçlü bir işlemci.

Şimdi arkadaşın o bahsettiği FPS problemine gelecek olursak 500 FPS de kasma olayı diyor ki bu sorunu bende yaşadım ve bu sorun işlemcinin yetersizliği veya ekran kartının yetersizliğiyle alakası yok ki zaten 500 FPS'den bashediyoruz.
Arkadaşın muhtemel problemi sistemde yaşanan yüksek FPS'den kaynaklı optimize sorunu ve bundan dolayı FPS oyunlarinda sıkça yaşanan input latency dediğimiz sistem gecikmesinin artması ve bundan dolayı kasıyor hissiyatı vermesidir.
Bunun çözümü ise basittir.
Sistemin monitör Hz değerinin birkaç FPS daha üstünü vererek FPS'yi kisitlamaktir.

240Hz bir monitörüm var ise 244 FPS, 144 Hz ise 146-147 gibi bir değer girilip kilidi etkinleştirmek gerekir.

Eğer ki hala sorun çözülmediyse sisteme giren voltajlar dengeli gelmediği için de sistem akıcı performans sağlamayabilir bu güç kaynağı veyahut başka bileşenlerden olabilir.

Sorunun umarım çözülmüştür.

Alakası bile yok. Çözünürlük yükselince işlemci üstündeki yük azalıyor muymuş? 40 yıllık bilgisayarcıyım böyle şey duymadım.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
40 Yıllık bilgisayarcılık kariyerini Technopat videosundan bir kesitle tezinin çürümesini izliyoruz. Buyrun arkadaşlar sizce kim güven veriyor?

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
40 yıllık bilgisayarcılık kariyerini Technopat videosundan bir kesitle tezinin çürümesini izliyoruz. Buyurun arkadaşlar sizce kim güven veriyor?

Ya arkadaşım siz fizik bilimine isyan için mi doğdunuz? Çözünürlük artınca yani bilgisayarın işlediği bilgi miktarı artınca işlemci kullanımı azalması fizik kurallarına aykırı.

Son düzenleyen: Moderatör:
Müsait değildim. Şimdi biraz daha müsaitim yazayım. Sen bottleneck yani darboğazdan bahsediyorsun sevgili kardeşim. Yani onu demek istiyorsun ama o işler öyle olmuyor. Bir bilgisayarda işlemci ekran kartına darboğaz yapabilir ama bir ekran kartı işlemciye darboğaz yapmaz. Yani çoğu durumda. Hele bu arkadaşın durumunda öyle bir şey hiç yok. Bu bir yana ekran çözünürlüğünü arttırmak sadece ekran kartına binen yükü arttırır. Aynı zamanda oyundan oyuna değişmekle beraber işlemciye de bir miktar yük bindirebilir. Çözünürlüğü arttırarak işlemci üzerindeki yükü almak gibi absürt bir fikir genelde liseli ergen tayfa arasında dolaşan bir hurafeden ibaret. Bilmediğiniz şeyler hakkında yazmayın.

Öncelikle 40 yıldır bu iş ile uğraşan birisi "liseli ergen tayfa" gibi bir tabir kullanmaz kanımca. İslemci konusunda ise; FPS işlemciye yük bindirir ne kadar FPS o kadar işlemci yükü. 720p 768p 1024p gibi düşük çözünürlüklerde ekran kartı yüksek FPS ureteceginden işlemcide bir o kadar zorlanır.

Müsait değildim. Şimdi biraz daha müsaitim yazayım. Sen bottleneck yani darboğazdan bahsediyorsun sevgili kardeşim. Yani onu demek istiyorsun ama o işler öyle olmuyor. Bir bilgisayarda işlemci ekran kartına darboğaz yapabilir ama bir ekran kartı işlemciye darboğaz yapmaz. Yani çoğu durumda. Hele bu arkadaşın durumunda öyle bir şey hiç yok. Bu bir yana ekran çözünürlüğünü arttırmak sadece ekran kartına binen yükü arttırır. Aynı zamanda oyundan oyuna değişmekle beraber işlemciye de bir miktar yük bindirebilir. Çözünürlüğü arttırarak işlemci üzerindeki yükü almak gibi absürt bir fikir genelde liseli ergen tayfa arasında dolaşan bir hurafeden ibaret. Bilmediğiniz şeyler hakkında yazmayın.

Boşa laf anlatıyorsun bu forumda darboğaz konusuna giriyorsan beyin hücrelerini feda etmeye hazırlanacaksın. Bu forumun bu mevzuyu kavrayabilmek için 40 yıla daha ihtiyacı var.

İşlemcinin yükünü artıran şey çözünürlüğün düşüşü değil, FPS'in artışıdır mevzu bu kadar basit. 3060Ti gibi bir ekran kartı ile Valorant oynarken çözünürlüğün elbette zerre önemi yok.

Ya arkadaşım siz fizik bilimine isyan için mi doğdunuz? Çözünürlük artınca yani bilgisayarın işlediği bilgi miktarı artınca işlemci kullanımı azalması fizik kurallarına aykırı.
Saniyede işlenen kareyi oluşturan işlemci sonuçta, düşük çözünürlükte daha fazla kare oluşturacağı için yük durumu artar. Boş boş konuşma git bilgisayarcılık oyna.

Saniyede işlenen kareyi oluşturan işlemci sonuçta, düşük çözünürlükte daha fazla kare oluşturacağı için yük durumu artar. Boş boş konuşma git bilgisayarcılık oyna.
Düşük çözünürlükte daha fazla mı kare oluşturuyormuş? 😂 Yapmayın sevgili kardeşlerim. İşlemci için ekran çözünürlüğü çok fark etmiyor canım kardeşim. Müsait bir zamanda size tek tek anlatacağım. Şu an işim var az sabredin.

Düşük çözünürlükte daha fazla mı kare oluşturuyormuş? 😂 yapmayın sevgili kardeşlerim. İşlemci için ekran çözünürlüğü çok fark etmiyor canım kardeşim. Müsait bir zamanda size tek tek anlatacağım. Şu an işim var az sabredin.

4K da mı daha çok kare alıyoruz 720p de mi?

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı