R5 5600X sistem ansızın donuyor

Deadlywhisper

Kilopat
Daha fazla  
RAM
CORSAIR VENGEANCE RGB PRO SL 32GB (2X16GB) 3600MHZ DDR4 RAM (OC:3933 MHZ)
SSD veya HDD modeli
WDB Wd Black Sn850 Nvme Ssd 1 Tb
Ekran kartı
AMD Radeon RX6600XT
Anakart
MSI MAG B550 TOMAHAWK PCI-EXPRESS 4.0
İşlemci
AMD RYZEN 5 5600X 4.6 GHZ (OC: 4.85 GHZ)
Tarayıcı fark etmiyor, herhangi bir tarayı ile internette gezinirken bilgisayarım birkaç saat veya hatta birkaç dakika sonra neredeyse felç geçirir gibi kilitleniyor. Klavye ve fare ekranla birlikte donuyor, sadece video falan açıksa ses devam ediyor. Sorun hafiflemiş gibi göründüğü anda, fareyi hızlıca hareket ettirirsem veya tarayıcıda bir şey tıklarsam, başka bir kilitlenme daha yaşanıyor. Tek çözüm, anlık iyileşmeleri kullanarak tarayıcıyı kapatmak ve bir daha açmamak, ya da daha basit bir çözüm olan bilgisayarı yeniden başlatmak. İlginç olan şu ki, bu sıkıntılı anlarda bile güçlü oyunlara girebilirsem donma yaşamadan oynayabiliyorum* masaüstüm sadece bir kere dondu, ama sanırım arka planda tarayıcı açıktı. Bir donma esnasında AMD sürücüsünü bir kere kaldırdım ve anlık olarak sorun çözüldü ancak sürücüyü tekrar yüklediğimde sorun geri döndü. Bilgisayarımın yapılandırmasında (RAM, işlemci, GPU) overclock (aşırı hız aşırtma) yapılandırması bulunuyor, ancak uzun bir süredir bu şekilde kullanıyorum ve stres testlerinden de başarıyla geçmiştim. Bu sorunlar ise sadece son bir buçuk haftadır var. Overclock ayarlarını varsayılan değerlere geri getirdiğimde bile sorun çözülmedi.

Denediklerim;

• BIOS güncellemesi. Problemin yaşandığı süreyi ciddi anlamda azalttı ama dün oyundayken Alt Tab yapıp Chroma girdiğimde yine aynı manzarayla karşılaştım oyuna zor girdim.
  • Ekran kartı driver silip terkardan yüklemek. Dediğim gibi bir donma esnasında driverı bir şekilde sildim ve bilgisayarı kapatmadım. O sırada donma kesildi.
  • Smart acces Memory'i kapatmak. Bir işe yaramadı.
  • SFC /scannow komutu, işe yaramadı.
  • Sırayla 5 ayrı virüs programı indirip hepsiyle bir kez tam tarama yaptım. (sağda solda kalmış trojanlarım gitti ama asıl soruna mani olmadı)
  • CCleaner onarma ve silme işlemleri: İşe yaramadı.
  • İşlemci termal macununu yenileyeli bir sene olmadı. Kule tipi soğutucum var. Sık sık yenilememe gerek yok.
  • Çok fazla oyunum var ve Windows sıfırlamaya elim gitmiyor. Tek çare buysa yapacak bir şey yok.

Son düzenleyen: Moderatör:
AMD işlemci ve ekran kartım var ve aynı sorunu ben de birkaç gündür yaşıyorum. Opera ve Chrome kullanıyorum ikisinde de aynı sorun mevcut. Aniden sistem kilitleniyor, o haldeyken alt+tab yapıp farklı bir uygulamaya geçmesini bekliyorum daha sonra tarayıcıyı kapatınca kendine geliyor. Neden olduğunu bir türlü anlayamadım.

Tarayıcı fark etmiyor, herhangi bir tarayı ile internette gezinirken bilgisayarım birkaç saat veya hatta birkaç dakika sonra neredeyse felç geçirir gibi kilitleniyor. Klavye ve fare ekranla birlikte donuyor, sadece video falan açıksa ses devam ediyor. Sorun hafiflemiş gibi göründüğü anda, fareyi hızlıca hareket ettirirsem veya tarayıcıda bir şey tıklarsam, başka bir kilitlenme daha yaşanıyor. Tek çözüm, anlık iyileşmeleri kullanarak tarayıcıyı kapatmak ve bir daha açmamak, ya da daha basit bir çözüm olan bilgisayarı yeniden başlatmak. İlginç olan şu ki, bu sıkıntılı anlarda bile güçlü oyunlara girebilirsem donma yaşamadan oynayabiliyorum* masaüstüm sadece bir kere dondu, ama sanırım arka planda tarayıcı açıktı. Bir donma esnasında AMD sürücüsünü bir kere kaldırdım ve anlık olarak sorun çözüldü ancak sürücüyü tekrar yüklediğimde sorun geri döndü. Bilgisayarımın yapılandırmasında (RAM, işlemci, GPU) overclock (aşırı hız aşırtma) yapılandırması bulunuyor, ancak uzun bir süredir bu şekilde kullanıyorum ve stres testlerinden de başarıyla geçmiştim. Bu sorunlar ise sadece son bir buçuk haftadır var. Overclock ayarlarını varsayılan değerlere geri getirdiğimde bile sorun çözülmedi.

Denediklerim;

• BIOS güncellemesi. Problemin yaşandığı süreyi ciddi anlamda azalttı ama dün oyundayken Alt Tab yapıp Chroma girdiğimde yine aynı manzarayla karşılaştım oyuna zor girdim.
  • Ekran kartı driver silip terkardan yüklemek. Dediğim gibi bir donma esnasında driverı bir şekilde sildim ve bilgisayarı kapatmadım. O sırada donma kesildi.
  • Smart acces Memory'i kapatmak. Bir işe yaramadı.
  • SFC /scannow komutu, işe yaramadı.
  • Sırayla 5 ayrı virüs programı indirip hepsiyle bir kez tam tarama yaptım. (sağda solda kalmış trojanlarım gitti ama asıl soruna mani olmadı)
  • CCleaner onarma ve silme işlemleri: İşe yaramadı.
  • İşlemci termal macununu yenileyeli bir sene olmadı. Kule tipi soğutucum var. Sık sık yenilememe gerek yok.
  • Çok fazla oyunum var ve Windows sıfırlamaya elim gitmiyor. Tek çare buysa yapacak bir şey yok.

R5 5500 RX 6600 sistemim var anlattığınız sorunun aynısı bende de var.

RAM'lerden birini çıkarıp tekrar dener misiniz?
Bir de unutmadan GPU çıkartıp tekrar dener misiniz?

Bu sabah hiç bu sorunla karşılaşmadım. Dediklerinizi de uyguladım hala bir donma yok. Tekrardan donma yaşarsam sizi bilgilendireceğim. Bu arada bu sorunu şu dönemlerde aşağı yukarı aynı donamımlara sahip kullanıcılar da yaşıyormuş onu fark ettim. Bu yazılımsal bir sorun olduğu ihtimalini yükseltiyor. Donma sonrası bazen AMD driver hata raporu veriyordu. Hata raporu bilgilendirmesi gönderdim. BIOS güncellemesi sonrası sadece bir ya da yanılmıyorsam iki kere aşırı yük bindirdiğimde bu sorunlarla karşılaştım. Birinde işlemci stress testi yaparken internete girdim diğerinde ekran kartı yüksek hız aşırtma'dayken Alt Tab ile oyundan çıkıp tarayıcıya girmiştim. Donma yaşarsam tekrar haber vereceğim.

AMD işlemci ve ekran kartım var ve aynı sorunu ben de birkaç gündür yaşıyorum. Opera ve Chrome kullanıyorum ikisinde de aynı sorun mevcut. Aniden sistem kilitleniyor, o haldeyken Alt+Tab yapıp farklı bir uygulamaya geçmesini bekliyorum daha sonra tarayıcıyı kapatınca kendine geliyor. Neden olduğunu bir türlü anlayamadım.

Hocam ben sorunu çözmek adına BIOS'u güncellediğimde son güncelleme değil bir öncekini yüklemişim şimdi BIOS'umu son sürüme getirdim. Sanki düzeldi gibi şu ana kadar muhakkak donması gerekiyordu. Siz de BIOS'unuzu güncelleyip gelişmeyi bildirebilir misiniz size zahmet?

R5 5500 RX 6600 SiStemim var anlattığınız Sorunun aynıSı bende de var.

Sizden de aynı şeyi yapmanızı rica edeceğim. BIOS'unuzu günceller misiniz acaba? BIOS'u dün gece tekrar güncellemiştim donma bugün hiç olmadı. Son Sürüme getirdim.

Önemli açıklama: Sorunun nedenini tam anlamıyla çözemesemde iyice daralttım. Forumlarda ve Reddit gibi sitelerde herkesin bu dönemlerde aynı şikayetleri bulunuyor. Sorun AMD driver 23.9.2 güncellemsiyle alakalı. 23.9.3 güncellemesi birçok kullacının sorununu çözmüş olsa da hala problemi devam eden kullanıcılar var. Onlar da sorunu AMD 23.9.1 sürümüne geri dönerek çözmüş. Bazıları ise FreeSync Premium'u kapatarak çözmüş. Ben de 23.9.3 yüklü ama tuhaftır ki BIOS'u güncelleyerek sorunu çözdüğümü zannediyorum tabii eğer çözdüysem. Bugün bir kere bile donma yaşamadım. Ama emin olamıyorum. Bios güncellemesini öneririm eğer sorun devam ederse bahsettiğim işlemleri uygulayıp son durumu bildirebilirsiniz.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı