R5 5600X ve RX 6700XT sistem deneyimi

2012 yılında orta seviye bir sistem almıştım sistem NVIDIA ekran kartı idi ve işlemcisi Intel idi.
Futbol oynadığım için bilgisayarımı PlayStation 4 ile takas etmiştim daha rahat taşıyordum vsvs.
(2021) Uzun bir aradan sonra güzel bir sistem almaya karar verdim.
5600X - 6700XT - 16 RAM bir sistem kağıt üzerinde müthiş bir sistem 15k satın aldım (hazır sistem) tabii o sıra araştırıyorum işte AMD CPU'ler iyi ekran kartları müthiş almalıyım dedim YouTube'da bir tane kötü yorum görmedim almaya karar verdim ürün geldi kurulumunu bir güzel yaptım heyecanlı ve mutluydum açıkçası neyse Valorant ve PUBG indirdim ekranda yeşil küçük kutucuklar oluşuyordu o an PC heyecanı ile sorun var mı yok mu bile fark etmemiştim aradan 1-2 saat geçince birşeylerin ters gittiğini anladım ve satın almış oldugum (incehesap.com) aradım ve böyle bir sorunun oldugunu söyledim gerekli ekran ve kablo kontrollünü yapmamı istediler ne yaptıysam hep aynı farklı monitör ve farklı kablo ile aynı idi gönderin dediler gönderdim. Tabii bende çok sıkı takip ediyorum süreci gerekli test yapılacak ve gerekirse değişim veya onarıp göndereceğiz dediler onarım kelimesini duyunca çıldırdım elime ulaştığı ilk gün tekrar geri göndermek bayağı çan sıkıcı olmalı onarımı da duyunca bayağı sıktı canımı tabii bende ürünün değişmesi gerektiğini anlatıyorum her gün arıyorum ürünün değişmimin kabul edilmemesi taktirde ürünü bana göndermeyin almam sizin olsun gibi konuştum velhasıl büyük çabalar sonucu ekran kartını değiştirdiler.
Kart geldi değişim olmuş ve sorun ortadan kalkmış idi ardından oyunları indirmeye başladım ilk denediğim oyun AC Valhalla (Epic) oyunu ilk 1 saat oynadım oyundan attı bir insan bir bilgisayardan anca bu kadar soğur tabii tekrar girdim oyuna aynı yerden tekrar attı birkaç kez aynı yerden attı ama daha sonra atmamaya başladı ama oyundan atma süreci hep vardı.
Ben de Technopat forumdan konu açtım Recep bey AMD'nin gerçek yüzünü ortaya koymuştu o an PC cok rahat aldığım fiyata satabilirdim ama yaşadıgımın başka bir insanın yaşamasını istemedim öyle forumlarda baktım araştırdım ardından acV macerasından sonra PUBG (Steam) denedim ve orada da ara ara cok sert droplar giriyordu var ya delirmiştim resmen forum da bir arkadaş bana şunu demişti AMD kullanmayı bilmiyorsun diye ya arkadaş bildiğin PC aç oyuna gir çık AMD kullanmakta mı gerekli diye düşünüyorum tabii o sıra ona da sinirleniyorum güzel bir sistem almışsınız ve sorun yaşıyorsunuz kabul edilebilir bir durum değil tabii her neyse öğretsene bana nasıl kullanılıyormuş bu AMD diye özelden konuştuk AMD kontrol panelinde ekran kartı ayarlarını falan beraber yaptık arkadaş ile faydalı oldu o durumdan sonra ACV tekrar girmedim o ayrı konu ama bayağı bir hissettirecek düzeltmeler oldu o ayarlardan sonra. Eeee zamanında NVIDIA kullandık böyle şeyler olmazdı nereden bileyim AMD'yi 😊 bu da böyle bir AMD ve İncehesap anısı.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Ben her driver güncellemesinde sorun yaşıyorum. MSI RX 5600XT mesh OC var 1 yıldır kullanıyorum. Sorunun çözümünü de buldum. Çok basit 1-2 frekans voltaj ayarıyla ortada sorun kalmıyor. Bu kartların sorun yaşamasının en büyük sebebi üreticilerin stabil olmayan şekilde O.C. Yapıp piyasaya sürmesi. Her kartın potansiyeli değişkenken tüm kartlara aynı frekans ve voltaj değerleriyle O.C. yapıyorlar. Kabak AMD'nin başına patlıyor. Herkes elindeki kartlara AMD'nin önerdiği frekans değerlerini girse hiç bir kart sıkıntı çıkarmayacak. Bu ayar işlerinden ürken NVIDIA'ya yönelsin. Aynı performansla birkaç bin lira fazla versin. 2 tane değeri girmeyi beceremeyen kartları çöp ilan ediyor.
Aynen öyle, gördüğüm rx 6000 serisi kartlar fabrikadan çok fazla boost clock ayarlı bir şekilde çıktığı için çöküyordu.
 
Senin kartına çözüm sunarım. 1 ay kullanır tek hata almazsın. Karşılığında ne vereceksin hadi pazarlık edelim? Çözüm arayan buluyor. O driver sil bu versiyonu yükle yapanlar bulamıyorlar.

Keşke kart yanımda olsa çünkü sattım ama merak ediyorum nasıl çözüm sunacaksınız.
 
Keşke kart yanımda olsa çünkü sattım ama merak ediyorum nasıl çözüm sunacaksınız.

MSI RX 5700 XT GAMING X​


Bu model AMD'nin fabrika çıkışlı modelinden 75 mhz fazla çekirdek hızında.

Onu tam olarak 75+50mhz ( girdiğin değerin 50 mhz üstüne çıkmaya çalışıyor kart) aşağı çekip sonra yavaş yavaş da test ederek voltajını düşürecektim. Yani kartın mhz pik noktası fabrikanın değerinde kalacaktı. O kadar basit çözümü. Tüm driver versiyonlarında da hatasız çalışacaktı. Hem de daha serin çalışacaktı.

Kendi kartımda böyle çözdüm. Çevremden de 1 yıldır wattman ve yeşil ekran sorunu yaşayanların sorunlarını da çözdüm bu yöntemle. En az 5 kişi.

Çözümü de ben icad etmedim yine buradan.



Arayan buluyor çözümünü.
 
İncehesap çeşitli bahanelerle iade almamak için elinden geleni yapıyor. İndirimleri de çok kötü. Asla önermem.
Bende de RX 6700 XT vardı, 2-3 ay kullanıp sattım. 3060 Ti aldım. Kafa rahat. Aldığım gün heyecanlıyım oyuna girdim FPS olması gerekenin 3'te 1'i falandı. Sürücü WHQL idi hemde. Sürücü değiştirince düzeldi.
 

MSI RX 5700 XT Gaming X​


Bu model AMD'nin fabrika çıkışlı modelinden 75 MHz fazla çekirdek hızında.

Onu tam olarak 75+50MHz ( girdiğin değerin 50 MHz üstüne çıkmaya çalışıyor kart) aşağı çekip sonra yavaş yavaş da test ederek voltajını düşürecektim. Yani kartın MHz pik noktası fabrikanın değerinde kalacaktı. O kadar basit çözümü. Tüm driver versiyonlarında da hatasız çalışacaktı. Hem de daha serin çalışacaktı.

Kendi kartımda böyle çözdüm. Çevremden de 1 yıldır WattMan ve yeşil ekran sorunu yaşayanların sorunlarını da çözdüm bu yöntemle. En az 5 kişi.

Çözümü de ben icat etmedim yine buradan.


Arayan buluyor çözümünü.

Aynen bu kadar kolay bir sorunu ben çözemedim öyle mi denemedim mi zannediyorsunuz YouTube sürekli yeşil ekran için çözüm aradım kimisi RAM'den kaynaklı olduğunu söylüyordu, RAM'de hata yoktu PSU'da hata yoktu geriye ekran kartı kaldı driver ise ilk önce tercih edilen driverları kullandım sonra hata hala geçmedi sonra güncel driverları kullandım ama hala çözüm bulunamadı sonra ise kartı UV yaptım yavaş yavaş azalta azalta denedim bir ara yeşil ekran vermedi gayet iyi çalıştı sonra tekrardan yeşil ekran vermeye başladı ve mining zamanı geldiği gibi kartı sattım.
 
Aynen bu kadar kolay bir sorunu ben çözemedim öyle mi denemedim mi zannediyorsunuz YouTube sürekli yeşil ekran için çözüm aradım kimisi RAM'den kaynaklı olduğunu söylüyordu, RAM'de hata yoktu PSU'da hata yoktu geriye ekran kartı kaldı driver ise ilk önce tercih edilen driverları kullandım sonra hata hala geçmedi sonra güncel driverları kullandım ama hala çözüm bulunamadı sonra ise kartı UV yaptım yavaş yavaş azalta azalta denedim bir ara yeşil ekran vermedi gayet iyi çalıştı sonra tekrardan yeşil ekran vermeye başladı ve mining zamanı geldiği gibi kartı sattım.
Bak konuşa konuşa bile wattman hatanı çözdük senin :) Az önce wattman'dan bahsediyodun. Biraz daha konuşsak yeşil ekran sorunun da kalmaz. Driver sil yükle sil yükle düzeltemedin kartı sattın. İyki de satmışsın sen çözemezdin zaten.
 
Bak konuşa konuşa bile WattMan hatanı çözdük senin :) az önce WattMan'dan bahsediyordun. Biraz daha konuşsak yeşil ekran sorunun da kalmaz. Driver sil yükle sil yükle düzeltemedin kartı sattın. İyki de satmışsın sen çözemezdin zaten.

Driverlarla yapmadım ben bunu UV yaparak yaptım ama işe yaramadı o yüzden son çare kartı sattım keşke düzelseydi çünkü kart RTX 2070 yarışıyordu ve F/P ama oynanmadıktan sonra neye yarar :)
 
2015 yılında R9 380 4 GB ekran kartı almıştım 710 liraya. 200 lira fazla verip GTX 970 almadığım için bin pişman oldum.

Eylülde aldığım kartı, sonraki 4 aylık süreçte sadece 6 gün kullanabildim. 4. ayın sonunda kartı 500 liraya satmıştım ve o günden beri AMD ekran kartlarına hep şüpheli yaklaşıyorum.
Bende 2016 da aldım ve hâlâ asus r9 380 strix kullanıyorum 6 senedir hiç sıkıntı çıkarmadı 5-6 ay önce işlemcimi değiştirip ryzen 5 5600x aldım,ekran kartı fiyatları düşene kadar iyi ikili oldular gibi :)
 
@Burakysn Benden 4-5 ay önce de arkadaşım R9 270X aldı, 2 sene öncesine kadar memnundu o. Ama benim kart sorunluydu. Yazılımsal deyip durdu sürekli servis. Donanımsal sorun bulunmadığı için iade de edemedim.

Şimdi de şirketteki arkadaşta 3600 ve 5700XT var ve memnun. Yani hepsinde sorun çıkıyor demek değil bu ama sorun olduğunda uğraştırması çok sıkıntı.
 

Geri
Yukarı