R5 5600X ve RX6800 darboğaz yapıyor

JOTEMM

Hectopat
Daha fazla  
Herkese iyi gunler. Ekran kartim bozuldugu icin bir ekran karti almak zorunda kaldim ve RX6800'u tercih ettim fakat pişman oldum ama kartin performansindan dolayi degil, islemcimle(R5 5600x) darboğaz olacak bir ekran karti sectigim icin oynadigim oyunlar. Genelde CS Valorant bu oyunlarida her zaman 1280x1024 oynarim arada da FIFA, RDR falan onlar 1920x1080 Allah'a sukur erkenden farkina vardigimi dusunuyorum. Çunku ben hep bu cozunulurklerde oynuyorum ve alacagim parcalarinda bu cozunurlukte darbogaz olmamasi lazim fakat şu an kurdugum 5600X RX6800 ikilisinde alirken nedense hiç kalimantan gelmedi bu olay. Kurduktan sonra fark ettim RDR gibi agir oyunlari Ultra 1080p de darbogaz assiri nadir olsa bile neredeyse hiç, Valorant CS gibi oyunlarda cozunurluk dusunce iki smoke 1 moli benim FPS 500 sen 200'e boyle olunca da kasma oluyor. Akicilik azaldigi icin bunun sebebininde darboğaz oldugunu dusunuyorum. Bu darboğaz olayina pcbuild diye bir siteden baktim her cozunurluge gore oranliyor. Bende o zaman dedimki benim 5600X i bir de anakarti satayim(Gigabyte B550 Pro matx) yerine bir AM5 anakart bir de 7600X islemci alayimuanlarinada 3060 Ti sitede baktigimda anca boyle darbogaz olmadan az olarak bir şey kurabildim. Sizce bu yaptığım benim belirttigim olculer cercevesinde nasıl olur(cogu zaman 1280x1024 Full Low ayarlar, bazen 1920x1080p high ayarlarda oynanacak sekilde )farkli oneriniz ya da yorumunuz varsa beklerim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Her şey donanımla ilgili değil öncelikle bunu anlamak lazım. CS:GO dediğiniz oyun milattan önce kalmış bir grafik motoru ve fizik altyapısı kullanıyor. Ekrandaki partikül sayısı ani şekilde yükselince de sistemin ne olursa olsun bağıl FPS düşüşü yaşıyor. GPU'ya yüklenmeyen oyunlarda zaten darboğaz kontrol edilmez, bu tür oyunlar her sistemde GPU'yu düşük kullanır.

Bir başka konu ise sisteminin diğer bileşenleri. CS:GO gibi oyunlarda FPS verimliliği istiyorsan Dual Channel yüksek hızlı RAM ve iyi bir işlemci olması şart, yani tek konu GPU ve CPU değil. 7600X'e geçtiğinizde de ciddi bir fark görmeyeceksiniz bu nedenle bence hiç kurcalamayın.

Son konuya gelecek olursam o da çözünürlük. Düşük çözünürlükte işlemcinizin görüntü işleme hızı ile GPU'nun yorulması arasında fark oluyor. GPU hiç yorulmazken işlemciniz birim sayabilmek için koşturuyor. Kullandığınız kart ise daha çok 1440P'de tercih edilen bir kart. Bu nedenle anormal karşılamamak lazım.

1280x1024 çözünürlükte bebe oyunları oynamak için 5600 ve RX6800 gibi bir sistem kurmana gerek yoktu. Ayrıca o çözünürlükte istersen 5800X3D al yine darboğaz yaşarsın, size kim öğretiyor böyle düşük çözünürlükleri merak ediyorum. Youtube da fazla prof. e-sporcu videoları izlemeyin muhtemelen o adamları görüp böyle absürt çözünürlüklere özeniyorsunuz.

Herkese iyi gunler. Ekran kartim bozuldugu icin bir ekran karti almak zorunda kaldim ve RX6800'u tercih ettim fakat pişman oldum ama kartin performansindan dolayi degil, islemcimle(R5 5600x) darboğaz olacak bir ekran karti sectigim icin oynadigim oyunlar. Genelde CS Valorant bu oyunlarida her zaman 1280x1024 oynarim arada da FIFA, RDR falan onlar 1920x1080 Allah'a sukur erkenden farkina vardigimi dusunuyorum. Çunku ben hep bu cozunulurklerde oynuyorum ve alacagim parcalarinda bu cozunurlukte darbogaz olmamasi lazim fakat şu an kurdugum 5600X RX6800 ikilisinde alirken nedense hiç kalimantan gelmedi bu olay. Kurduktan sonra fark ettim RDR gibi agir oyunlari Ultra 1080p de darbogaz assiri nadir olsa bile neredeyse hiç, Valorant CS gibi oyunlarda cozunurluk dusunce iki smoke 1 moli benim FPS 500 sen 200'e boyle olunca da kasma oluyor. Akicilik azaldigi icin bunun sebebininde darboğaz oldugunu dusunuyorum. Bu darboğaz olayina pcbuild diye bir siteden baktim her cozunurluge gore oranliyor. Bende o zaman dedimki benim 5600X i bir de anakarti satayim(Gigabyte B550 Pro matx) yerine bir AM5 anakart bir de 7600X islemci alayimuanlarinada 3060 Ti sitede baktigimda anca boyle darbogaz olmadan az olarak bir şey kurabildim. Sizce bu yaptığım benim belirttigim olculer cercevesinde nasıl olur(cogu zaman 1280x1024 Full Low ayarlar, bazen 1920x1080p high ayarlarda oynanacak sekilde )farkli oneriniz ya da yorumunuz varsa beklerim.

1440p çözünürlük lazım o işlemci ile eğer 1080p de oynamak isterseniz Ryzen 7 5800x3D tercih edebilirsiniz fakat gene de darboğaz olacaktır çünkü kart 1080p kartı değil.

1280x1024 çözünürlükte bebe oyunları oynamak için 5600 ve RX6800 gibi bir sistem kurmana gerek yoktu. Ayrıca o çözünürlükte istersen 5800x3D al yine darboğaz yaşarsın, size kim öğretiyor böyle düşük çözünürlükleri merak ediyorum. YouTube'da fazla prof. E-sporcu videoları izlemeyin muhtemelen o adamları görüp böyle absürt çözünürlüklere özeniyorsunuz.

6 senedir surekli FPS oynuyorum gozum buna alisti artik yani masaustum bile 1280 RDR oynar gibi her ayari yuksege almam cozunurlugude 1080P'ye ya da 2K ya benim sordugum soru bu ekran kartini satip 3060 Ti 7600X yapayim mi sizce ya da dediginiz ayrica iade etme imkanim var daha yapici destek mesaji bekliyorum cozunurlugume gore.

Her şey donanımla ilgili değil öncelikle bunu anlamak lazım. CS:GO dediğiniz oyun milattan önce kalmış bir grafik motoru ve fizik altyapısı kullanıyor. Ekrandaki partikül sayısı ani şekilde yükselince de sistemin ne olursa olsun bağıl FPS düşüşü yaşıyor. GPU'ya yüklenmeyen oyunlarda zaten darboğaz kontrol edilmez, bu tür oyunlar her sistemde GPU'yu düşük kullanır.

Bir başka konu ise sisteminin diğer bileşenleri. CS:GO gibi oyunlarda FPS verimliliği istiyorsan Dual channel yüksek hızlı RAM ve iyi bir işlemci olması şart, yani tek konu GPU ve CPU değil. 7600X'e geçtiğinizde de ciddi bir fark görmeyeceksiniz bu nedenle bence hiç kurcalamayın.

Son konuya gelecek olursam o da çözünürlük. Düşük çözünürlükte işlemcinizin görüntü işleme hızı ile GPU'nun yorulması arasında fark oluyor. GPU hiç yorulmazken işlemciniz birim sayabilmek için koşturuyor. Kullandığınız kart ise daha çok 1440P'de tercih edilen bir kart. Bu nedenle anormal karşılamamak lazım.

1. dediğiniz paragrafta evet FPS oyunlarında dediğiniz gibi kontrol edilmiyor. İllaki o dediğiniz düşüşler olacak ama benim şu an yaşadığım 500 600'lerden 200'lere gelme dar boğazdan değil mi benim bildiğim ekran kartı işlemci darboğazı böyle sıkıntılara sebep olur. RAM darboğazı olunca da drop yenir direk bendeki ilk belirttiğim o da FPS düşüşüne sebep oluyor ben öyle biliyorum anlışsam düzeltin o yüzden bu kartı hemen iade edip 3060 Ti alayım diyorum yanına da onu dediğim çözünürlükte beseleyecek işlemciler hiç 1080p oynamayacak değilim sadece ağırlıklı 1280x1024 oynayacağım için.
2. dediğiniz de şu an halihazırda Dual channel RAM var şu anki işlemcim bence kötü değil ama kartlar verimli çalışmıyor bence siz de böyle düşünüyoısunuzdur bence dediğinize tamamen katılıyorum şu an o zaman bu kartı iade edip 3060 Ti yanına bir süre bu işlemciyle sonra 7600X le devam etsem sizce istediğimi elde eder miyim?
3.dediğinize de tamamen katılıyorum ve bunun için yukarıda belirttiğim kombinasyon sizce benim için uygun mu ya da varsa öneriniz şunu al daha mantıklı olur senin için diyeceğiniz gene dinlerim kartı alalı 3 gün oldu yeni test ettim iade edebilirim 7600X 3060 Ti yapsam işlemci 1280 de darboğaz yapar mı sizce yoksa besleyebilmek için 7600Xden değil mi yükseğini tercih etmeliyim.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı