R5 7600, RTX 5070 sistem ısınıyor mu?

Darth Rüzgar

Femtopat
Daha fazla  
RAM
Lexar Thor RGB 32 GB (2x16 GB) 6000 MHz CL38
Ekran kartı
GALAX GeForce RTX 5070 12 GB
Anakart
ASUS TUF GAMING B850-E
İşlemci
AMD Ryzen 5 7600
Bilindik bir siteden tavsiye sistem almıştım. Galax RTX 5070 2 fanlı model, işlemci AMD Ryzen 5 7600, 32 GB RAM, Thermalright Phantom Spirit 120 SE ARGB model soğutucu aldım. Eve geldiğinde bir tek ekran kartını takarak sistemi kullanmaya başladım. Oyunlarda ekran kartım 78 dereceleri, işlemcim ise 83 dereceleri görüyordu. Ben de merak ettim, araştırdım. Bir YouTuber aynı sistemle (tek fark RAM'ler aynı modelin 16 GB versiyonu ve soğutucu da Thermalright Assassin Spirit 120 Plus V2) benden yaklaşık 15 derece daha düşük sıcaklık gördüğünü fark ettim. Ekran kartı 62 derece, işlemcisi ise 72-74 arası derecelerde geziyordu oyunda. Aynı oyunda benden çok daha serin geziniyordu. Ben anlamadım bu işi. Yani neden olabilir?

Prime 95 testinde undervolt yaparak 77 ye kadar düşürdüm şimdi ilk furmarkta 85 görüyordu ama furmarkta yine 78 hatta 80 oluyor. Fanları fullersem 75 e düşüyor ama 3300 rpm de bir yerden sonra korkuyorum zarar gelmesinden ve çok sesli oluyor. Adam forza horizon 5 oyununda bu değerleri almıştı valla ekran kartı adamda 62 bende 77, işlemci 75 bende onda 72.

YouTuber'ın:
  • Önde 3 fan.
  • Üstte 2 fan.
  • Arkada 1 fan.
  • Şeklinde pozitif basınç + güçlü hava akışı varsa seni çok rahat geçer.
Senin kasada:
  • Fan sayısı azsa.
  • Hava akışı zayıfsa.
  • Toz filtreleri tıkalıysa.
  • Fan yönleri yanlışsa.
10 derece fark direkt görebilirsin.
İşlemci + ekran kartı sıcaklık farkının toplamda 15 derece oluşması burada çok normal.
Hocam Galax'ın 2 fanlı 5070'i, soğutma açısından diğer markaların (MSI Gaming X, ASUS Dual, Gigabyte Windforce) 3 fanlı versiyonlarından bir gömlek daha sıcak çalışıyor.
2 fan + ince heatsink = 75–80°c normal.
Sen 78°c görüyorsun? Gayet kabul edilebilir. Bu bile zaten 10 derece farkın sebebi oluyor.
YouTuber'daki model 3 fanlı, kalın soğutmalı ise orada direkt +10°c avantaj var.

YouTuber 20°c odada test yapıyordur,
Sen 25–28°c odada test yapıyorsundur.

Her 1°c oda ısısı → bileşenlerde 1–1.5°c etki yapar.

5°c oda farkı = 7 derece sistem farkı.
Bu da tabloyu tamamlıyor.

Kasa camı çıkıyor ise çıkartıp deneyin. Dereceler düşüyorsa sorun kasadadır.

Şöyle bir şey var ki youtuber direk aldığım site ile anlaşmıştı tüm her şeyi aynıydı fan sayısı falab dahi oda sıcaklığını bilemem ama şimdi kış ayları buralar baya soğuk evde ceketle geziyorum. Dediğim gibi tek fark işlemci soğutucu. Ama bakınca bendeki ordakinden biraz daha iyi gibi boru sayısında falan. Montajında internette adamlar bi kulelerin arasına bir de öne koyuyorlar fakat bende ön tarafta ramler olduğu için bir fan da çıkış fanının karşısına takılmış yönleri de doğru sanırım internetten araştırdığıma göre

Kasa camı çıkıyor ise çıkartıp deneyin. Dereceler düşüyorsa sorun kasadadır.
Hocam evde elektrikler kesildi en kısa sürede deneyip dönüş yapacağım

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…