R7 1700X ve RX 590’lı Sistemde Renk Bozulması

bluetazy

Kilopat
Yer
Antalya
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
AMD Ryzen 7 7800x3D CPU
PNY RTX 4070 GPU
Scythe Ninja 5 İşlemci Soğutucu
HyperX Fury Renegade 2x16 GB 6000 Mhz Bellek
MSI x670 Gaming Plus MB
WD SN850 1 TB SSD
EVGA GQ 750 PSU
Meslek
Mekatronik Mühendisi
Yeni topladığım sistemin açılışını yaptım. Fakat sistem yük altında olmadığı anlarda direkt olarak sorun veriyor. Ekran aşağıda eklenmiş görüntüde olduğu gibi turkuaz rengine atıyor. Kurulumu yaptığım 42” LCD FHD TV’de benchmark ve furmark testlerine soktum. İşlemci 15 dakika yük altında 53 derece üstünü görmedi. Ekran kartı ise furmak testinde (yine 15 dk) 74 derecelerde dolaşıyordu. Ekranda bozulma olmadı. Tamamen rastgele biçimde masaüstünde hiç yük altına girmeden ekran bahsettiğim gibi turkuazlaşıyor.

Bununla ilgili olarak kablolamada hata olduğunu düşündüm yan kapağı açıp tüm kabloları yeniden takıp yeniden titizlikle kablolama yaptım. Tablo gibi şu anda, hatasız. PSU’nun modüler olan diğer iki kablo demetini açarak diğer soket girişlerine taktım bağlantıyı yineledim. HDD’yi çıkardım, farklı bir raya takıp bağlantılarını yeniledim. RAM’leri çıkartıp yine dual channel çalışacak şekilde konumlarını değiştirdim. Ekran kartını zaten çıkartıp taktım. HDMI kablosunu değiştirdim. Güvenli modda DDU ile ekran kartı driverını kaldırarak güncel sürümünden bir eski sürümü yükledim.

Sonuç aynı, durup dururken sistem boştayken ekran turkuazlaştı. Monitörüm VGA çıkışlı olduğu için deneyemedim. LCD TV ortalama 7 yıllık. Laptop ve iki farklı uydu cihazında problem hiç yaşamadık. TV hiç tamir görmedi, hiç arıza vermedi.

Sistemim:

-Ryzen 7 1700X
-Xigmatek Glace 240 Liquid Soğutma
-MSI X370 Gaming Plus MB
-SAPPHİRE RX 590 Nitro+
-Crucial Ballistix 2x8 GB 3000 Mhz
-EVGA GQ 750w 80+ Gold Yarı Modüler

Deneyimli, bilgisi olan arkadaşlarımızın yardımına ihtiyacım var mühendislik anlamında arıza tespiti yönergelerine göre 2 farklı donanım problemli olabilir diye düşünüyorum.

-Ekran Kartı
-TV

TV’nin farklı cihazlar ile sorunsuz çalışması düşüncemi sekteye uğratıyor. Fakat ekran kartı yük altında değil de boşta sorun çıkarması da tespitimi geçersiz kılıyor denebilir. Hangi donanım problem yaratmakta iki gündür bulamıyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Boşta yapıyor, yükte sorun yapmıyor diye ekran kartı sorunsuz diyemeyiz. Ekran kartının hesaplamasını yapan bölüm ile görüntüyü oluşturan bölümleri ayrıdır.

Ekran kartında yüksek ihtimal sorun. Bir servise göstermende fayda olabilir.

Ekran kartı sıfır, 10 gün önce aldığım için iade sürecim HB tarafında devam ediyor. Fakat şuanda evdeki ikinci bir LED TV ile furmark testini yineliyorum. Ekranda turkuazlaşma olmadı fakat ekran anlık olarak iki kez gitti ve bir defa da ekranın orta bölümünde anlık olarak bir beyaz kutucuk oluştu. Geldi gitti anında bu esnada kasa içerisinden clik sesi gibi bir ses geldi tahminen ekran kartından.

15 dakikalık test sonucunda uzun süreki açık bırakacağım. Herhangi bir görüntü problemi olursa yollamayı düşünüyorum.

Ekran kartı haricinde herhangi bir bileşenden kaynaklı bir problem olabilir mi? Yahut yapabileceğim başka bir şey var mıdır?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…