Çözüldü R7 3700X sistemde oyun oynarken ekranım bir anda siyah ekran oluyor

• Konuyu başlatan NOSEP
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 20
  • Görüntüleme 1.032
Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

NOSEP

Centipat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Gigabyte B450M h rev 1.0 AM4 DDR4 mATX anakart
AMD Ryzen 7 3700X 8-Core işlemci
AMD Radeon RX 6800 Gaming Z Trio 16 GB ekran kartı
Samsung 980 Pro M2 1TB SSD
XPG Invader B07ymxmpz6 tempered glass RGB USB 3.0 midi Tower kasa
XPG 3200MHz RAM (2x8GB = 16 GB)
Cooler Master sıvı soğutucu (2 fanlı)
Toshiba 1TB hardisk
ASUS ROG-THOR-1000P2-GAMING V2 1000W 80+ Platinum 135mm Full Modüler Gaming (Oyuncu) Power Supply
MSI 1MS 144 HZ
ASUS 1MS 180 HZ
RAM
XPG 3200mhz ram 8*2
SSD veya HDD modeli
Samsung 980 pro 1TB SSD ve Toshiba 1TB harddisk
Ekran kartı
AMD radeon rx 6800 gaming z trio 16gb
Anakart
Gigabyte B450M-K 1.0 AM4 DDR4 MATX
İşlemci
AMD ryzen 7 3700x 8-core processor
Merhaba. Bilgisayarım oyun oynarken bir anda siyah ekran oluyor. DP girişi kullanıyorum görüntü aktarımı için. HDMI girişi denedim; aynı sorun devam etti.

Sürüm güncellemelerini değiştirdim ama aynı sorun yine devam etti. Bazen 15 dakikada, bazen ise 2 saat sonra bir anda monitörüm siyah ekran oluyor.

Kasa içindeki bileşenler çalışmaya devam ediyor. Ekran kartı, işlemci, RAM gibi bileşenler çalışmaya devam ediyor. Bir tamirciye götürdüm.

İnceledi ve "ekran kartının çipi yanmış" dedi. Ekran kartım NVIDIA GeForce 2060 RTX süperdi. Ben de Vatan'dan yeni bir ekran kartı aldım:

AMD Radeon RX 6800 Gaming Z Trio. Aynı sorun devam ediyor. Sizce sorun tam olarak nedir?

Sistemim aşağıdaki gibidir:

• Gigabyte B450M K 1.0 AM4 DDR4 mATX anakart.
  • AMD Ryzen 7 3700X 8-Core işlemci.
  • AMD Radeon RX 6800 Gaming Z Trio 16 GB ekran kartı.
  • Samsung 980 Pro 1TB SSD.
  • XPG Invader B07ymxmpz6 tempered glass RGB USB 3.0 midi Tower kasa.
  • XPG 3200MHz RAM (2x8GB = 16 GB)
  • Cooler Master sıvı soğutucu (2 fanlı)
  • Toshiba 1TB hard disk.
  • 750W PSU.

Çözüm
AIDA64 programı ile öğrenebilirsin yani.
Sorun belli bir süre devam etmedi ama bu son 1-2 haftada tekrar oldu. BIOS güncelledim ama test etmedim. Güç kaynağından olabileceğini de düşünüyorum. Geliştirmeleri aktaracağım çok berbat bir sorun.

Sorunu çözdüm. Sorun PSU. Onu değiştirdim ve sorun çözüldü. Eğer oyun oynarken belli oyunlarda bilgisayarınız siyah ekran oluyorsa. Sorun (deneyimime dayanarak) PSU. Lakin Google da bile bilgisayarınızın ekranı bir anda siyah oluyorsa veya YouTube'da video izlerken de siyah ekran oluyorsa sorun ekran kartı olma ihtimali yüksek.
Test temizse sorun yoktur. Yeni ekran kartı aldıktan sonra eskiyi DDU ile sildin mi? BIOS sürümünü belirt. XMP açık mı ve CPU değerlerini kurcaladın mı?

Yeni ekran kartı aldığımda bilgisayar tamircisi her şeyi güncellediğini belirtmişti. Ben hiçbir şey ile uğraşmadım. Bilgisayarı alıp eve geldim 10 gün sonra aynı sorunu tekrar yaşadım.

Test temizse sorun yoktur. Yeni ekran kartı aldıktan sonra eskiyi DDU ile sildin mi ? BIOS sürümünü belirt. XMP açık mı ve CPU değerlerini kurcaladın mı ?
Yeni ekran kartı takıldığı zaman bilgisayara format attırdım. Eski DDU silindi. BIOS sürümü "American Megatrengs Inc. F1, 10.12.2019". XMP kapalı diye biliyorum. CPU değerlini hiç kurcalamadım. Zaten ben BIOS veya CPU değerlerini kurcalamayı bilmiyorum :)

Son düzenleme:
RAR'dan çıkarttın mı?

Gigabyte anakartlarda flash türü FAT32 olması gerekiyormuş. Bu durumu hallettim ama güncelleme yaparken şöyle bir hata verdi "BIOS ID check error"

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı