R7 5700X3D Corsair H150i Elite Capellix XT 360mm ile yükte 62 derece nasıl?

Arkadaşlar merhaba, başlıkta belirttiğim işlemci-sıvı soğutma ikilisini yaklaşık 8 aydır kullanıyorum. Sıvı soğutma 360mm olmasına karşın işlemci sıcaklıklarının boştayken biraz fazla olduğunu düşünüyorum. (İşlemci stok ayarlarda.)

İşlemci boştayken:
  • (Pik yapmasını saymazsam) genellikle 50-55 derece arasında,
  • Soğutma suyu sıcaklığı 36-37 derece arasında oluyor.
İşlemci Yükteyken:
  • İşlemci 60-62 derece arasında,
  • Soğutma suyu sıcaklığı 38-39 derece arasında oluyor.
Fanlar (Anlık fan RPM'leri ektedir):
  • 3x120mm Corsair AR120 intake
  • 4x120mm Corsair AF120mm egzoz fan
Kış-ilkbahar aylarında soğutma suyu 32 dereceyi nadiren geçiyordu. Bu sebeple yaz ayları için soğutma suyu sıcaklığını makul sayabilirim çünkü malum havalar çok sıcak. Yükteki değerlerin daha önemli ve kısmen makul olduğunu biliyorum ama 360mm sıvı soğutmadan açıkçası yaz aylarında daha iyi bir performans bekliyordum. Macun olarak ilk kurulumda Mastergel Maker Pro kullanmışken iki gün önce Kryonaut ile tekrar uygulama yaptım ve bir değişiklik göremedim.

Bu değerler hakkında düşünceleriniz neler, siz de fazla buluyor musunuz?

Dosya Ekleri

• icue.png
    icue.png
    105,9 KB · Görüntüleme: 14
Arkadaşlar merhaba, başlıkta belirttiğim işlemci-sıvı soğutma ikilisini yaklaşık 8 aydır kullanıyorum. Sıvı soğutma 360mm olmasına karşın işlemci sıcaklıklarının boştayken biraz fazla olduğunu düşünüyorum. (İşlemci stok ayarlarda.)

İşlemci boştayken:
İşlemci Yükteyken:
Fanlar (Anlık fan RPM'leri ektedir):
  • 3x120mm Corsair AR120 intake
  • 4x120mm Corsair AF120mm egzoz fan
Kış-ilkbahar aylarında soğutma suyu 32 dereceyi nadiren geçiyordu. Bu sebeple yaz ayları için soğutma suyu sıcaklığını makul sayabilirim çünkü malum havalar çok sıcak. Yükteki değerlerin daha önemli ve kısmen makul olduğunu biliyorum ama 360mm sıvı soğutmadan açıkçası yaz aylarında daha iyi bir performans bekliyordum. Macun olarak ilk kurulumda Mastergel Maker Pro kullanmışken iki gün önce Kryonaut ile tekrar uygulama yaptım ve bir değişiklik göremedim.

Tertemiz

Arkadaşlar merhaba, başlıkta belirttiğim işlemci-sıvı soğutma ikilisini yaklaşık 8 aydır kullanıyorum. Sıvı soğutma 360mm olmasına karşın işlemci sıcaklıklarının boştayken biraz fazla olduğunu düşünüyorum. (işlemci stok ayarlarda.)

İşlemci boştayken:
İşlemci yükteyken:
Fanlar (anlık fan RPM'leri ektedir):
  • 3x120mm Corsair AR120 intake.
  • 4x120mm Corsair AF120mm egzoz fan.
Kış-ilkbahar aylarında soğutma suyu 32 dereceyi nadiren geçiyordu. Bu sebeple yaz ayları için soğutma suyu sıcaklığını makul sayabilirim çünkü malum havalar çok sıcak. Yükteki değerlerin daha önemli ve kısmen makul olduğunu biliyorum ama 360mm sıvı soğutmadan açıkçası yaz aylarında daha iyi bir performans bekliyordum. Macun olarak ilk kurulumda MasterGel maker Pro kullanmışken iki gün önce Kryonaut ile tekrar uygulama yaptım ve bir değişiklik göremedim.

Değerler normal hocam. Hava sıcak. Bende 240mm 5600X kullanıyorum 5 derece arttı havanın sıcaklığı yüzünden. Boştaki sıcaklıklar çokda önemli değil. 44 derece bende.

Hocam daha ne kadar iyi sonuç bekliyorsun? 62 zaten gayet normal. Daha iyi sonuç bekliyorsan fanları %100'e çekip belki bir 5 derece daha düşebilirsin fakat olay tamamen düşük derece değil. Olay sessiz ve düşük derece çalıştırmak. 5700X3D ile AG400 hava soğutucu kullanıyorum ve bu bile gayet iyi soğutuyor işlemciyi. Undervolt yapmanızı öneririm. Ben UV -30 kullanıyorum.

Değerler normal hocam. Hava sıcak. Bende 240mm 5600X kullanıyorum 5 derece arttı havanın sıcaklığı yüzünden.
8 ay öncesine kadar hep hava soğutma kullanıyorken, 8 ay önce birden rahat battı ve dedim ki "sıvı soğutma almalıyım". Hava soğutmadan yaz kış memnun olunca sıvı soğutmadan da aynı memnuniyeti ya da bir tık fazlasını bekledim açıkçası.

8 ay öncesine kadar hep hava soğutma kullanıyorken, 8 ay önce birden rahat battı ve dedim ki "sıvı soğutma almalıyım". Hava soğutmadan yaz kış memnun olunca sıvı soğutmadan da aynı memnuniyeti ya da bir tık fazlasını bekledim açıkçası.

Hocam bende Noctua D15sden ASUS ROG Ryujin III 240mm e geçtim. Arada 5 derece oynadı. Yani öyle aralarında devasa fark yok. Sadece Turbo'yu açınca 80 derece çalışıyor sıvı soğuytmayla. Hava soğutmayla thermal throotle yapıyordu 89 dereceye çıkıp. OC performansı daha iyiydi sıvı soğutmanın. Çok da kafaya takmamak lazım.

Bu arada boşta biraz daha soğuk çalışsın istiyorsan Windows üzerinden tasarruf modunu açabilirsin. GHz'i bayağı düşürüyor. Bende 10 derece kadar fark ediyor. Ama oyuna gireceğin zaman pefromans moduna alman lazım. Ya da UV yapılabilir.

Son düzenleme:
Hocam daha ne kadar iyi sonuç bekliyorsun? 62 zaten gayet normal. Daha iyi sonuç bekliyorsan fanları %100'e çekip belki bir 5 derece daha düşebilirsin fakat olay tamamen düşük derece değil. Olay sessiz ve düşük derece çalıştırmak. 5700X3D ile AG400 hava soğutucu kullanıyorum ve bu bile gayet iyi soğutuyor işlemciyi. Undervolt yapmanızı öneririm. Ben UV -30 kullanıyorum.
Haklısınız, yük altındaki değerleri başarılı buluyorum. Beni hayal kırıklığına uğratan daha çok boştaki değerler oldu. 62 dereceden memnunum, konu başlığı moderatör tarafından değiştirilmiş, biraz yanlış anlaşılmaya müsait.

Hocam bende Noctua D15sden ASUS ROG Ryujin III 240mm e geçtim. Arada 5 derece oynadı. Yani öyle aralarında devasa fark yok. Sadece Turbo'yu açınca 80 derece çalışıyor sıvı soğuytmayla. Hava soğutmayla thermal throotle yapıyordu 89 dereceye çıkıp. Çok da kafaya takmamak lazım.
Yani bu zamana kadar açıkçası çok iyi bir sıvı soğutma almadıkça sıvı soğutma alma taraftarı değildim ve önermiyordum (hala önermiyorum). Bence hala sıvı soğutmalar hava soğutmaların gerisinde. Benimki biraz macera arayışı oldu.

Haklısınız, yük altındaki değerleri başarılı buluyorum. Beni hayal kırıklığına uğratan daha çok boştaki değerler oldu. 62 dereceden memnunum, konu başlığı moderatör tarafından değiştirilmiş, biraz yanlış anlaşılmaya müsait.

Yani bu zamana kadar açıkçası çok iyi bir sıvı soğutma almadıkça sıvı soğutma alma taraftarı değildim ve önermiyordum (hala önermiyorum). Bence hala sıvı soğutmalar hava soğutmaların gerisinde. Benimki biraz macera arayışı oldu.
Evet bu konuda haklısınız. Ben şahsen görünüşü olmasa asla sıvı soğutmaya geçmezdim. Çünkü o pompa sesi kadar rahatsız edici bir ses yok. Sırf bu yüzden iade edecektim. Hava soğutma en iyisi. Ama OC performansı konusunda sıvı soğutma daha iyi. En azından benim testlerime göre o şekilde.

Evet bu konuda haklısınız. Ben şahsen görünüşü olmasa asla sıvı soğutmaya geçmezdim. Çünkü o pompa sesi kadar rahatsız edici bir ses yok. Sırf bu yüzden iade edecektim. Hava soğutma en iyisi. Ama OC performansı konusunda sıvı soğutma daha iyi.
Kesinlikle, tamamen kozmetik amaçla yapılan bir alışveriş. Ayrıca yürütülebilirliği de yok, bir sıvı soğutmanın ömrü en iyi şartlarda kaç yıl? Belki 4 belki 5 yıl. Kozmetiği olmasa mantıklı bir alışveriş değil ki günümüzde artık gayet karizmatik hava soğutmalar da mevcut. Muhtemelen yakında tekrar hava soğutmaya geçeceğim.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı