R7 5800X sistemde termal kısma oluyor

eruiLa

Centipat
Daha fazla  
NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti.
ASRock B550M-HDV
AMD Ryzen 7 5800X 8-Core Processor.
PSU: MSI MAG A750 GL.

Sorunu anlamakta ciddi anlamda güçlük çekiyorum. İlk olarak anlık FPS düşüşleri yaşıyordum 300 FPS'lerden anlık 20-30'lara düşüş yaşanıyordu. İlk sorunun PSU'dan kaynaklı voltaj düşüşleri olduğunu sanıyordum ve PSU'yu değiştim. Ancak sorun düzelmedi. Daha sonra HWiNFO değerlerinde termal kısma sorununu gördüm ve sorunun sıvı soğutucudan kaynaklı olduğunu düşündüm. Bu yüzden Cooler Master 240 sıvı soğutucum yerine Thermalright Phantom Spirit kule tipi soğutucuyu taktım ancak sorun yine devam etmekte.

Konudaki asıl saçmalık şuradan kaynaklanıyor. Stok fanı standart AMD fanı ile kullandığımda herhangi bir termal kısıtlama yaşamıyorum. Bu nasıl olabilir diye önce CPU fanları tek tek taktım kule tipi soğutucuda ancak sonuç değişmedi. LED'leri bile takmadan tek fanla çalıştırdım ancak yine aynı. Stok fanda olan ve diğerlerin de olmayan bu sorun ne olabilir gerçekten aklımı kaçıracağım.

Dosya Ekleri

• 1.jpg
    1.jpg
    202,5 KB · Görüntüleme: 15
  • 2.jpg
    2.jpg
    195,3 KB · Görüntüleme: 7
  • 3.jpg
    3.jpg
    144,2 KB · Görüntüleme: 5
  • 4.jpg
    4.jpg
    170,2 KB · Görüntüleme: 13
  • Ekran görüntüsü 2025-03-26 162400.jpg
    Ekran görüntüsü 2025-03-26 162400.jpg
    263,1 KB · Görüntüleme: 12
BIOS’ta PBO (Precision Boost Overdrive) ve SoC/VRM sıcaklık limitleri gibi ayarlar bazı soğutucularla farklı tepkiler verebilir.
  1. Biosu güncelle.
  2. CPU güç sınırını manuel ayarlayabilirsen onu dene.
Psu için tek kablo üzerinden 8+8 pin çalışıyorsa dengesiz güç dağılımı olabilir.

Fakat AMD kendi verdiği stok soğutucusunda problem olmuyorsa:
Soğutucu basınç sorunu olabilir. 3 parti firmalarda bazen üretime bağlı hatalar olabiliyor AMD için.

Psu'yu baştan sona değiştirdim kablolaları bile yeni aldığım psu'dakileri kullandım. Aslında ben de şu an bios ayarlarından şüpheleniyorum. Teknobiyotik'den aldığım için acaba stok fana göre bios ayarı mı yaptılar bu yüzden farklı soğutucularda sorun yaşıyorum.

Bios pilini çıkarıp tekrar güncelleme deneyeceğim. Sonra da size yine bildiririm.
Farklı önerilere de açığım. Deneyecek çok fazla seçenek kalmadı.

Son olarak Dark Maxima V20 kasa kullanıyorum onun da led kontrolcusune takılı kasa fanları ve ledleri. Acaba o mu kısa devre falan yaptırıyor diye onu da devre dışı bırakıp deneyeceğim. Umarım sorunu bulabilirim.
BIOS’ta PBO (Precision Boost Overdrive) ve SoC/VRM sıcaklık limitleri gibi ayarlar bazı soğutucularla farklı tepkiler verebilir.
  1. Biosu güncelle.
Psu için tek kablo üzerinden 8+8 pin çalışıyorsa dengesiz güç dağılımı olabilir.

Soğutucu basınç sorunu olabilir. 3 parti firmalarda bazen üretime bağlı hatalar olabiliyor AMD için.

Psu'yu baştan sona değiştirdim kablolaları bile yeni aldığım psu'dakileri kullandım. Aslında ben de şu an bios ayarlarından şüpheleniyorum. Teknobiyotik'den aldığım için acaba stok fana göre bios ayarı mı yaptılar bu yüzden farklı soğutucularda sorun yaşıyorum.

Bios pilini çıkarıp tekrar güncelleme deneyeceğim. Sonra da size yine bildiririm.
Farklı önerilere de açığım. Deneyecek çok fazla seçenek kalmadı.

Son olarak Dark Maxima V20 kasa kullanıyorum onun da led kontrolcusune takılı kasa fanları ve ledleri. Acaba o mu kısa devre falan yaptırıyor diye onu da devre dışı bırakıp deneyeceğim. Umarım sorunu bulabilirim.
O yüzden fazla bir şey öneremiyorum o dediğin şeyleri yap ben buradayım yardımcı olurum. Çoğu bildiğim şeyleri denemişsin zaten. Biraz voltaj değerini düşür.

Bios pilini çıkardım ve biosu güncelledim beta verisyonu ile ancak sonuç değişmedi.

Ancak Asrock bios sayfasında "To support Ryzen 5000 series processors, it requires to update the BIOS with Matisse, Renoir or Vermeer CPU." böyle bir seçenek var. Acaba yanlış verisyonu mu kuruyorum.? 3.40 kullanıyordum ancak beta olan 3.46 denemek istedim.

1. Biosu güncelle.

Bios pilini çıkardım ve biosu güncelledim beta verisyonu ile ancak sonuç değişmedi.

Ancak Asrock bios sayfasında "To support Ryzen 5000 series processors, it requires to update the BIOS with Matisse, Renoir or Vermeer CPU." böyle bir seçenek var. Acaba yanlış verisyonu mu kuruyorum.? 3.40 kullanıyordum ancak beta olan 3.46 denemek istedim.

Betalarda çok mantılı değil. Hata alma olasılığın var. Soğutucunun metalini kontrol etsene belki değmeyen bir yer vardır.

Şimdi tekrar stok fan'ı geçeceğim test yapacağım. Ben de macun ve metalden olabilir mi diye düşünmeye başladım ancak 2 kere hata yapmış olamam ki sıvı soğutucuyu çıkarıp stok fan sonra da onu çıkarıp kule tipi taktım. kasa için resimleri de atabilirim birazdan.

Şöyle bir video buldum

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Sanırım sorun Anakart VRM'lerinin aşırı ısınmasından kaynaklanıyor. Ramleri de tek tek sökerek denedim geriye sadece anakart ve işlemci kaldı. Stok fan'da sorun olmamasının nedeni stok fanın anakartadaki vrm'lere doğru hava üflemesi olabilir. Artık paranoyak olmaya başladım.

Benim sisteme uygun bir orta seviye anakart önerisine asla yok demem.

IamNathean

Sorunu bios undervolt ile çözdüm, sorunu yaşayacak arkadaşlar için açıklayacağım ve ufak bir sorunla daha karşılaştım ancak çözümü bulunabilir. Resimdeki gibi Mhz ve voltajı ayarladım 4400 e sabitledim bu sayede CPU clock speed'deki ani düşüşleri durdurdu. Sonunda termal daralmayı çözebilidim.

Şimdi şöyle bir sorun oluşuyor OCCT de “CPU + RAM errors found on Physical core #2 Logical Core #5” böyle bir hata alıyorum. Bunun için MHZ ya da voltajı düşürmeliyim daha fazla ?

Yük altında sıcaklığım baya baya düştü ancak sanırım voltajı arttırmam gerekiyor occt'deki hata bundan kaynaklı olabilir mi ?

Dosya Ekleri

• n1.jpg
    n1.jpg
    299,9 KB · Görüntüleme: 9
  • WhatsApp Görsel 2025-03-27 saat 22.32.08_7ea3e706.jpg
    WhatsApp Görsel 2025-03-27 saat 22.32.08_7ea3e706.jpg
    228,4 KB · Görüntüleme: 5
  • 2n.jpg
    2n.jpg
    226 KB · Görüntüleme: 9
Son düzenleme:
Şimdi tekrar stok fan'ı geçeceğim test yapacağım. Ben de macun ve metalden olabilir mi diye düşünmeye başladım ancak 2 kere hata yapmış olamam ki sıvı soğutucuyu çıkarıp stok fan sonra da onu çıkarıp kule tipi taktım. kasa için resimleri de atabilirim birazdan.

Şöyle bir video buldum

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Sanırım sorun Anakart VRM'lerinin aşırı ısınmasından kaynaklanıyor. Ramleri de tek tek sökerek denedim geriye sadece anakart ve işlemci kaldı. Stok fan'da sorun olmamasının nedeni stok fanın anakartadaki vrm'lere doğru hava üflemesi olabilir. Artık paranoyak olmaya başladım.

Benim sisteme uygun bir orta seviye anakart önerisine asla yok demem.

IamNathean

Sorunu bios undervolt ile çözdüm, sorunu yaşayacak arkadaşlar için açıklayacağım ve ufak bir sorunla daha karşılaştım ancak çözümü bulunabilir. Resimdeki gibi Mhz ve voltajı ayarladım 4400 e sabitledim bu sayede CPU clock speed'deki ani düşüşleri durdurdu. Sonunda termal daralmayı çözebilidim.

Şimdi şöyle bir sorun oluşuyor OCCT de “CPU + RAM errors found on Physical core #2 Logical Core #5” böyle bir hata alıyorum. Bunun için MHZ ya da voltajı düşürmeliyim daha fazla ?

Yük altında sıcaklığım baya baya düştü ancak sanırım voltajı arttırmam gerekiyor occt'deki hata bundan kaynaklı olabilir mi ?

CPU Core Voltage -0.05V ile -0.1V arasında ideal olabilir. Bir OCCT CPU testi yapar mısın?

O hatayı alma nedenin Voltaj değeri çok düşürmenden kaynaklı olabilir. Biraz kısıp tekrar test yapmayı dener misin ?

CPU Core Voltage -0.05V ile -0.1V arasında ideal olabilir. Bir OCCT CPU testi yapar mısın?

O hatayı alma nedenin Voltaj değeri çok düşürmenden kaynaklı olabilir. Biraz kısıp tekrar test yapmayı dener misin ?
4400 Mhz ve Voltajı da 1.175 olarak ayarladım ve testte bir sorun yaşamadım. Harika hissediyorum gerçekten aylardır aradığım sorunu sonunda çözebilidim. Ancak şu an aklımda tek bir soru var. Anakartım arızalı olduğu için mi voltaj ve ısı değerlerim böyle geliyordu ? Cooler master 240 V2 sıvı soğutucu ile yük altında 70 derece alıyorum. @56136

Dosya Ekleri

• 1s.jpg
    1s.jpg
    219,7 KB · Görüntüleme: 11
  • s2.jpg
    s2.jpg
    282,9 KB · Görüntüleme: 7
4400 Mhz ve Voltajı da 1.175 olarak ayarladım ve testte bir sorun yaşamadım. Harika hissediyorum gerçekten aylardır aradığım sorunu sonunda çözebilidim. Ancak şu an aklımda tek bir soru var. Anakartım arızalı olduğu için mi voltaj ve ısı değerlerim böyle geliyordu ? Cooler master 240 V2 sıvı soğutucu ile yük altında 70 derece alıyorum. @56136
Şuan bu resimlere bakarak bir sıkıntı görmüyorum gayet normal sıcaklıklarda kullanıyorsun yük altında lakin anakarta bir problem olsa en kötü bir ışık arzasında kendini belli eder donanımsal bir sıkıntın olma ihtimali var. O anakart hakkında fazla bilgim yok fakat piyasadaki diğer B seviye anakartlardan daha düşük maliyete üretim yapıyor gibi geldi fiyatına bakınca anakarta VRM belki problem olmuştur ama dediğim gibi bunu buradan söylemek zor.
Mühendis mantığı: Çalışıyorsa kurcalama.

Yeni konular

Geri
Yukarı