R7 7800x3D işlemci yükte 75 derece oluyor

besimdeniz

Femtopat
Daha fazla  
Merhaba,
Ryzen 7 7800x3D işlemci, ASRock B620M Pro RS anakartını, Corsair H100 240mm sıvı soğutucu ve Rampage prolıx 850W 80+ kasa ile yeni sistem kurdum. CPU çok az yük altında dahi 50 derecelerde oluyor. Yük altında ise 70-75 derecelerde seyrediyor aynı işlemci ve sıvı soğutucu ile YouTube'da sistem toplama videolarında yükte 60 derecelerde oluyor. Bende ısının sebebi nedir bu ısı CPU'ya kısa vadede sorun olmayacağını biliyorum fakat uzun vadede CPU ömrüne etki edeceğini düşünüyorum bende ki CPU ısının sebebi ne olabilir? Kasa fan yönlerini de kontrol ettim. Bir problem yoktu.

Eki Görüntüle 2135288

360mm soğutucu ile bende tam yükte 66-67 derece oluyor stok ayarlar. Kimde 60 derece oluyorsa BIOS'tan bazı ayarları kurcalamış olabilir çünkü AMD tarafında bu işin ucu epey açık. Curve optimizer ile hem sıcaklık düşüp hem frekansla beraber performans artabiliyor.

Bu tür işlemcilere 360 sıvı soğutma aşağısı kurtarmaz. Lakin ben hava soğutucu ile kullanıyorum ve yaptığım iş için yetiyor. PBO kapadım %50 yükte 43 derece. Bunu yapınca işlemci kendini 4.2 GHz hızı geçemicek şekilde ayarlıyor oyun için tavsiye etmem. O sıvı soğutmayı zamanında kullandım güzel soğutuyor fakat çıkardığı ses inanılmaz fanların 2600 RPM çevirebiliyor.

Bu tür işlemcilere 360 sıvı soğutma aşağısı kurtarmaz. Lakin ben hava soğutucu ile kullanıyorum ve yaptığım iş için yetiyor. PBO kapadım %50 yükte 43 derece. Bunu yapınca işlemci kendini 4.2 GHz hızı geçemeyecek şekilde ayarlıyor oyun için tavsiye etmem. O sıvı soğutmayı zamanında kullandım güzel soğutuyor fakat çıkardığı ses inanılmaz fanların 2600 RPM çevirebiliyor.

Kurtarır. Adam gibi kule tipi soğutucu fazlası ile yeter. X3D işlemciler ısınan işlemciler değiller. i9 14900K gibi hayvani güç tüketmiyorlar.

Oyun açıkkten arkada kurulum yaptığım bir durumda sistem kendini kapattı? Aslında bu yüzden bu konuyu açtım. Youtube da bu soğutucu ve işlemci birlikte kullanıldığında 15 derecelerde daha az ısı ölçüyorlar. Farklı bir problem olabilir mi ya da bios ayarı?

Oyun açıkkten arkada kurulum yaptığım bir durumda sistem kendini kapattı? Aslında bu yüzden bu konuyu açtım. Youtube da bu soğutucu ve işlemci birlikte kullanıldığında 15 derecelerde daha az ısı ölçüyorlar. Farklı bir problem olabilir mi ya da bios ayarı?
Arkadaşımın sisteminde aynı sorun vardı. Mavi ekran ve reset atma. Anakart değiştirince problem ortadan kalktı. Peki sizin kasanız nedir? Kasa fanları nedir? Ortam sıcaklığı nedir? Soğutucular ve sistem aynı olabilir fakat bunlar sıcaklıkların değişmesinde büyük etken.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı