Ekran kartı kullanım oranının bu kadar düşük olması genelde işlemcinin darboğaz yapması veya thermal throttling sorununa işaret eder. Darboğaz durumunda FPS değerinde böyle büyük bir dalgalanma olmaz. Geriye laptoplarda baş belası olan thermal throttling sorunu kalıyor. İşlemci belli bir sıcaklık eşiğine ulaşınca otomatik olarak saat hızı düşürülüyor. Bu özelliği cihazı korumak için konulduğunu iddia etselerde bazen bu limit değeri çok komik şekilde düşük olabiliyor. (70-75 derece gibi)
Bu limit değerini değiştirmek çoğu zaman mümkün değil diye biliyorum. BIOS'a ilgili ayarı koymamış olabilirler. Yine de kontrol etmekte fayda var. Bilgisayarlarımız ısınmıyor reklamı yapmak için veya ısınıyor şikayeti ile iade/servis taleplerini azaltmak için böyle bir çakallık yaptıklarını düşünmeye başlıyor insanlar. Ancak bu ciddi düşüşlerden dolayı işlemciler ekran kartlarını besleyemez hale geliyor.
Ayrıca Windows ortamında da bakılabilecek yerler ve değiştirilebilecek ayarlar olabilir. Bu konuda bilgisayarın tam modelini ve işletim sistemini, en azından ekran kartı-işlemci-işletim sistemi üçlüsünü komple yazsanız iyi olurdu.
Windows 10 kullandığınızı var sayarak şu ayarları kontrol edin:
1- Sistem tepsisindeki (sağ alt köşedeki) pil sembolüne sağ tıklayıp, -eğer değilse- en yüksek performansa alın.
2- Güç seçeneklerine giderek -kullanmakta olduğunuz- yüksek performans ayarının detaylarında aşağıdaki resimlerde görülen ayarı yapın.
Eki Görüntüle 553289
Eki Görüntüle 553290