R9 5950X %100 kullanılmıyor

Den32

Hectopat
Daha fazla  
RAM
G.Skill Trident Z Neo 32 GB (2x16) 4000 MHz DDR4 CL18
Anakart
MSI MPG X570 Gaming Edge Wifi AM4 DDR4 4400 mhz
Merahaba arkadaşlar, ilk defa masaüstü bilgisayar topladım.
Bu yüzden bazı sorunlar yaşıyorum.
Normal işlmeci hızım 3.4 GHz bu hız ile cinebenc ve Blender render testleri çok kötü ve çok yavaş.
MSI anakartımda gameboostu açtığımda hızım 3.9GHz çıkıyor ve testler çok hızlı render süresi 30 saniyeye kadar düşüyor ve bu harika hissettirdi.
Ancak overclock ile hızı daha da artırabileceğimi öğrendim.
Gameboost kapattım, AMD Ryzen Master programını kullandım.
5.000 MHz hız elde ettim.
Bu gameboosttan çok çok daha iyi ama Cinebench ve Blender testlerinde halen yavaş, CPU sadece %22 kullanıyor üstüne çıkmıyor.
Halen kafam çok karışık.
Oyunlarda FPS çok iyi artıyor burada bir sorun yok.
Ama Blender ve cinebenc testlerinde neden CPU sadece %22 de takılı kalıyor.
Bu konuda yardım edebilecek var mı?

Sistem.
  • Windows 11 Pro.
  • AMD Ryzen 9 5950X on altı çekirdek 3.40 GHz işlemci.
  • MSI RX 6900 XT Gaming Z Trio.
  • MSI MPG X570 Gaming Edge Wi-Fi AM4 DDR4 4400 MHz anakart.
  • Corsair 5000D kasa.
  • Corsair RM850 850W 80+ Gold Power Supply.
  • MSI MPG CoreLiquid K360 V2 ARGB 360 mm sıvı soğutucu.
  • Kingston Fury renegade 7300MB/S - 6000MB/S 1GB M.2 SSD.
  • Samsung 970 EVO Plus 1 TB M.2 SSD.
  • G.Skill Trident Z Neo 32 GB (2x16) 4000 MHz DDR4 CL18.
  • Gigabyte G27qc QHD monitör.

Dosya Ekleri

• pchocası.png
    pchocası.png
    217,1 KB · Görüntüleme: 52
  • pchocası2.png
    pchocası2.png
    954,2 KB · Görüntüleme: 59
220W PTT, 160 tdc ve 200 edc şu şekilde şu an çalışıyor. Ancak bende dediğiniz gibi boşta 4.3GHz Cinebench geçince %25 kullanıyor ve 1GHz'lere kadar düşüyor.

Bu benim bilgisayarım için yaptığım ayarlar, lütfen sadece işaretliğim alana işlemcinin fabrika hız değerini girin. Donanımıza bağlı olarak ufak ufak değişiklikler yapıp test edebilirsiniz.
Ayarlarınızı değiştirirken lütfen dikkatli olun bilmiyorsanız bir uzmandan yardım almanız daha sağlıklı olacaktır.

Dosya Ekleri

• IMG_20231120_183158_Original.jpeg
    IMG_20231120_183158_Original.jpeg
    152,3 KB · Görüntüleme: 20
benimd
Evet BIOS'tan manuel girin değerleri.
benimde anakartım 570x gamin plus 32 gb ram ancak
Bu benim bilgisayarım için yaptığım ayarlar, lütfen sadece işaretliğim alana işlemcinin fabrika hız değerini girin. Donanımıza bağlı olarak ufak ufak değişiklikler yapıp test edebilirsiniz.
Ayarlarınızı değiştirirken lütfen dikkatli olun bilmiyorsanız bir uzmandan yardım almanız daha sağlıklı olacaktır.
çok teşekkür ederim <3 deneyip size bildireceğim. Ayrıca sizde core performance boost açık mı kapalı mı yani mouse hareket ettirdiğinizde işlemci hızınız artıyor mu? öyle bir seçenek vardı ryzen işlemcilerde kafamı karıştıryor.

Benimd.

Benim de anakartım 570X gamin Plus 32 GB RAM ancak.

Çok teşekkür ederim <3 deneyip size bildireceğim. Ayrıca sizde Core Performance Boost açık mı kapalı mı yani mouse hareket ettirdiğinizde işlemci hızınız artıyor mu? Öyle bir seçenek vardı Ryzen işlemcilerde kafamı karıştıryor.

Rica ederim, bu sistemi kardeşime verdim. Hatırladığım kadarıyla açık değildi, tüm BIOS ayarlarını manuel olarak ayarladım. Sistemi kararlı hale getirdim. Oldukça iyi değerler elde ettiğimi hatırlıyorum. Mesut çevik ve koray birantın Cinebench test uygulamasında ilk sıraya yerleştiğimi hatırlıyorum. Overclock çok zevkli bir iş, ama dikkatli olmak gerek. Bende bağımlılık yaptı. AM5 sisteme geçiş yaptım 7950x3D işlemci aldıktan sonra overclock yapamadığım için biraz uzaklaştım.
AMD Ryzen Master uygulamasını bu anakart için kullanmanı tavsiye etmiyorum.

Rica ederim, bu sistemi kardeşime verdim. Hatırladığım kadarıyla açık değildi, tüm BIOS ayarlarını manuel olarak ayarladım. Sistemi kararlı hale getirdim. Oldukça iyi değerler elde ettiğimi hatırlıyorum. Mesut çevik ve koray birantın Cinebench test uygulamasında ilk sıraya yerleştiğimi hatırlıyorum. Overclock çok zevkli bir iş, ama dikkatli olmak gerek. Bende bağımlılık yaptı. AM5 sisteme geçiş yaptım 7950x3D işlemci aldıktan sonra overclock yapamadığım için biraz uzaklaştım.
AMD Ryzen Master uygulamasını bu anakart için kullanmanı tavsiye etmiyorum.
Şuan dediğinizi denedim ve gerçekten işe yarıyorr. Ancak sorun şu ki hep sabit hızlarda kalıyor 4.3. Acaba bu bir CPU problemi auto 'da neden çalışmıyor?

Şu an dediğinizi denedim ve gerçekten işe yarıyorr. Ancak sorun şu ki hep sabit hızlarda kalıyor 4.3. acaba bu bir CPU problemi Auto'da neden çalışmıyor?

Benim gözlemlediğim kadarıyla bu anakarta has bir sorun. Sisteminize göre hız aşırtma yapabilirsiniz. Stabil kalması bu anakart için iyi bir çözüm yoksa iyi bir performans elde edilemiyor. Eğer bu anakartı yeni satın aldıysanız satıcınız ile görüşüp iade edebilirsiniz. Benim bunu anlamam 3 ay gibi bir zamanımı aldı. İlk sistemimdi ve tecrübesizdim.

@Den32 Çok teşekkür ediyorum sayenizde sorunu anlamış olduk gerçekten. Biraz daha kurcaladım ve fark ettim ki anakarttaki "Core Performance Boost" modunu kapatıncada kendi base clockta normal çalışmaya devam ediyor dediğiniz gibi bu modda bir sıkıntı var.

İyi günler

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı