Çözüldü R9 7950X - RTX 4080 sistem topladıktan sonra ne yapılmalı?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Voxies

Picopat
Daha fazla  
Herkese merhaba. Öncelikle konuyu yanlış yere açtıysam özür dilerim.

- AMD Ryzen 9 7950X.
- MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi AM5.
- G.Skill Trident Z5 Neo RGB DDR5 6000MHz CL30 2x16 32 GB.
- Palit RTX4080 GameRock OC.
- MSI MPG A1000G PCI-E5 1000WATT.
- Samsung 980 Pro 1TB.

Şeklinde olan sistemimi sipariş verdim. Yardım istediğim konu, bilgisayar geldikten sonra yapmam gerekenler nelerdir? Technopat kanalında bulunan videoyu izledim. Fakat bazı yerleri anlamadım. Misal öncelikle bir USB belleği biçimlendirdikten sonra Windows 10 son sürüm ile son BIOS yüklemeli miyim? Yoksa sadece Windows 10 yükleyip Windows 10'u kurduktan sonra BIOS mu yükseltmeliyim? Detaylı bilen arkadaşlar en baştan ne yapmam gerektiğini (anakart için driver kurulumları, AMD Ryzen Master ayarları keza gerekiyorsa, AMD EXPO için en faydalı BIOS hangisi vs.) yazabilirse çok mutlu olurum. Şimdiden herkese teşekkürler.

Güncel+

Son düzenleme:
Çözüm
Hayırlısı olsun dostum, ılkbas BIOS'unu guncelle bendekı anakarttan tercıh etmıssın.

Guncelledıkten sonra,

A-istersen RAM'ları expo mod a alabılırsın sonra da alabılırsın sıralamanın bir onemı yok.
(Expo aktıf edınce bu model anakartta 40 sn kadar suruyor ekranın gelmesı, bu sureyı dusurmek ıcın BIOS'tan Memory context restoreyı Auto'dan enable yapman lazım. Benım 14 sanıyeye dustu)

B-Rufus ıle USB dısk e Win kurulumu rehberı var. Ben Windows 11 Home kurdum o rehberı ızleyerek tavsıye ederım.

C-Win kurulumu bıttıkten sonra, donanımların sürücülerini kurman gerekecek.(chıpset, NVIDIA vs.)
(Hangı Windows'u kurduysan onu secıyorsun.)

D-ben CPU'nun dahili grafigini kapattım, onu BIOS'tan ayarlıyorsun settıng ayarından.

Benım onerebılecegım sıralama bu sekılde :)

Gecen senınle konusmustuk, RAM ve BIOS hakkında ben beta olan en son BIOS kullanıyorum şu an MSI sitesınde en guvenılır versıon 7D75V15 ıstersen onu kurarsın ıstersen beta tercıh senın. CPU ıcınde Curve Optimizer kullanıyorum. Pek overclockta merakım yok dıyordun sanırsam negatıve 20 yapıp kullanabılırsın ben uzun sure oyle kullandım hiç sorun yasamadım benım CPU 7700X.
Hayırlısı olsun dostum, ılkbas BIOS'unu guncelle bendekı anakarttan tercıh etmıssın.

Guncelledıkten sonra,

A-istersen RAM'ları expo mod a alabılırsın sonra da alabılırsın sıralamanın bir onemı yok.
(Expo aktıf edınce bu model anakartta 40 sn kadar suruyor ekranın gelmesı, bu sureyı dusurmek ıcın BIOS'tan Memory context restoreyı Auto'dan enable yapman lazım. Benım 14 sanıyeye dustu)

B-Rufus ıle USB dısk e Win kurulumu rehberı var. Ben Windows 11 Home kurdum o rehberı ızleyerek tavsıye ederım.

C-Win kurulumu bıttıkten sonra, donanımların sürücülerini kurman gerekecek.(chıpset, NVIDIA vs.)

D-ben CPU'nun dahili grafigini kapattım, onu BIOS'tan ayarlıyorsun settıng ayarından.

Gecen senınle konusmustuk, RAM ve BIOS hakkında ben beta olan en son BIOS kullanıyorum şu an MSI sitesınde en guvenılır versıon 7D75V15 ıstersen onu kurarsın ıstersen beta tercıh senın. CPU ıcınde Curve Optimizer kullanıyorum. Pek overclockta merakım yok dıyordun sanırsam negatıve 20 yapıp kullanabılırsın ben uzun sure oyle kullandım hiç sorun yasamadım benım CPU 7700X.

Çözüm

Guncelledıkten sonra,

Öncelikle teşekkür ederim hocam, sistem hazır olduğu için sıvı soğutucusu cougar aqua 360mm, o yüzden bi süre eco mode 125watt olanı tercih ederek kullanmayı düşünüyorum. (170 ile arasında render hariç pek bir fark yok hatta oyunlarda daha fazla fps gördüğünü izlemiştim.) Curve Optimizer, pbo vs. arasındaki farkı size zahmet anlatma şansınız var mıdır? Hangisini ne için yaparız ya da yapmamız ne gibi faydalar sağlar?

Bu konuda çokça anlatım var zaten forumda :) curve, PBO'nun bir seçeneği zaten pozitif ve negatif değer seceneği bulunuyor. Genelde negatif değer seçiliyor, örneğin senin CPU 5.7GHz kadar çıkıyor. O hızlardayken mevcut voltajı düşürüp daha verimli çalıştırıyor CPU'yu tabii sıcaklıkta düşüyor :) amatörce anlatmam gerekirse iş böyle :)

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Burdada güzel bir şekilde farklar kıyaslanıyor.

Anladım hocam, o halde eco modea düşürmeme sizce gerek var mı? Eco mode 125watt'a düşürünce de aynı şekilde derece olarak 95 dereceden 68 dereceye kadar düşüyor.

@erays59 dostum son stabil biosu yükledim ve EXPO yu aktif ettim. 40 saniye boot süresini memory context enabled yaparak 14 saniyeye indirdim ama 2 gün sonra nedense 32 saniyeye çıktı. Biosa girdim her şey aynı fakat 2 gün önce 14 saniye boot olan pc şimdi 32 saniyede açılıyor. (Herhangi bir uygulama vs. yüklemedim.)

Ben öyle bir problem yaşamadım hiç, bazen tasınabılır HDD falan bağlı kalıyor kasamda ya da USB flash disk onlar 1-2 sanıye fark ettiriyor acılısta.

@erays59 dostum son stabil BIOS'u yükledim ve EXPO'yu aktif ettim. 40 saniye boot süresini Memory context enabled yaparak 14 saniyeye indirdim ama 2 gün sonra nedense 32 saniyeye çıktı. BIOS'a girdim her şey aynı fakat 2 gün önce 14 saniye boot olan PC şimdi 32 saniyede açılıyor. (Herhangi bir uygulama vs. yüklemedim.)

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı