Radyatörden Gelen Cızırtı Sesi Sorunu

Sesin radyatör içinden geldiğinden eminseniz, bu radyatorde hava boşluğunun olabildiğini işaret ediyor.
Özel sıvı soğutma radyatörlerinde ilk çalıştırmadan benzer bi ses çıkarıyor...
Bu ses radyatordeki hava boşluğu alındığında kesiliyor.

Eğer Rad.'ın ya da bloğun üstünde hava boşluğunu almak veya sıvı ilavesi yapmak için bir vida şeklinde birşey var ise; onu açıp hava boşluğunu alın ve üstüne saf su ilave edin. O ses kesilecektir.
Eğer öyle birşey yok ise, tek yapmanız gereken servise yollamanız.
 
Cızırtının pompa devriyle ne alakası ver Allah aşkına?

@Silinen üye, ''fanlar radyatöre bağlı değil, dıştan bağlı'' derken? Fotoğraf atmanız mümkün mü?
Arkadaşım pompa devri yükselirse ne olur? İçeride dolaşan sıvının basıncı ve hızı artar. Eğer ses sıvı sürtünmesinden kaynaklanıyorsa ses azalacak ya da yok olacak. Mesela çeşmeyi ne kadar açarsan o kadar sesi yükselir çeşmenin (hava sürtünmesi de aynı sorunu ortaya çıkarır). Sıvının basıncı ve akma hızı ile alakalı. Ha bunu bilmiyorsan o senin sorunun.
 
Yok arkadaşım, o pompada bahsettiğiniz tazyik yoktur. Ha gidip de kuyularda kullanılan su pompalarını bağlarsanız belki.
Tabi emin olmak için biz yine de arkadaştan sonucu bekleyelim.
 
Tabiki o kadar değil fakat sonuçta o pompanın amacı bu. Radyatörde herhangi bir oynar parça yok, hareket eden tek şey içinde dolanan sıvı. Zaten sıvının sadece çarpma sesi yok birde aerodinamik kötü olduğunda titreme yapar sıvı, bu titreme de radyatörde ses oluşturabilir. Hatalı tasarım yada üretim sonucu buna benzer sorunlar olabiliyor.
 
Hızını düşürmeme rağmen ses azalmadı. En sonunda kesicem boruları kendim modifiye edicem olmazsa. Tüp falan takıcam. İçindeki sıvı eksik sanırım. Zaten ucuz bi ürün garantiye falanda güvenmiyorum. Pompa, radyatör ve özellikle fanları sağlam. Bişiler yapıcam haftasonu umarım içine etmem :)
 
Valla kendin havayı alacaksan, hortumu ortadan tut radyatör ve pompa altta kalsın sonra hortumun en üst noktasından batır şırıngayı al havasını (her iki hortuma da yap). Sonra uygun bir bant ile sar deldiğin yeri.
 
Hava alma işlemi çalışmayan bir sistem üzerinde sağlıklı bir şekilde yapılamaz. Hava alma işlemi için havanın enjektöre doğru gelmesi gerekli, pompa çalışmadığı zaman sıvı devir daim yapıp hava enjektöre doğru gelmeyeceği için havalı bölgeye ulaşana kadar sıvıyı da boşaltmış olursunuz. Elinizdeki soğutma sisteminde hava olduğu düşüncesi bir çoğumuzda mevcut, bu yüzden ekleyebileceğiniz bir sıvı elinizde olmadığı için hava almanızın da bir anlamı olmayacak alınan hava yerine ne koyacaksınız? Bu yüzden komple sıvı değişimi yapacağız önerebileceğim işlem şu olur.

1. 1 Lt mevsimlik antifiriz.
2. 2 Lt saf su.
3. 2 Adet enjektör (halk dilinde şırınga)
4. 1 Adet içi temiz geniş plastik bir leğen (yıkanmış temizlenmiş kurulanmış)
5. 1 Adet PSU watt önemli değil
6. 1 Adet Multi Connector 3 veya 4 pin sıvı soğutmanızın bağlantı tipine göre veya fan controller'da olabilir.
7. Soğuk silikon küvet, duşa kabin vb. yerler için olandan. Üzerinde yazıyor. Kalitelisi.
8. Sızdırmazlık bandı.

Multi Connector
upload_2015-10-15_0-10-18.png


Uygulama.
İşlemleriniz esnasında sıvı akabilecek noktalarda leğeni kullanın.

1. Yüksek bir sehpa masa vb. bir yer bulun.
2. PSU ve sıvı soğutma sisteminizi buraya yerleştirin.
3. Sıvı soğutma sisteminizin radyatörü üzerinde bulunan hortumlu kısmını masaya gelecek edecek şekilde dik konumda yerleştirin, hortumunun birini masadan aşağıda doğru sarkıtın ve ortadan kırılmayacak şekilde parmaklarınızda bükerek buradan enjektörü saplayın.
4. İçindeki sıvıyı bitirene kadar çekin her defasında iğneyi sokup çekmeyin enjektörü iğneden ayırın ve takın damar yolu gibi ve litre ölçebileceğiniz bir kap içerisine boşaltın litre gösteren sürahi dahi olabilir. Fark etmez bu oran size sonradan yapacağınız antifiriz karışımı için lazım olacak.
5. PSU ya fan controller veya multi connectoru bağlayın.
6. Fan controller veya multi connector üzerine sıvı soğutma sisteminizin bağlantılarını yapın.
7. PSU'una güç kablosunu takın ve aşağıdaki resimde görünen bacakları kısa devre yaparak PSU'nun manual olarak çalışmasını sağlayın. PSU'da On/Off switch varsa açmayı unutmayın.
8. Böylelikle sıvı soğutma sisteminizi kasa dışında çalıştırmış olacaksınız.

tes-kabel.jpg


9. Sıvı soğutma sistemini çalıştırıp durdurun. Büktüğünüz hortum bölgesine biriken sıvı olmuş ise enjektör ile tekrar çekin.
10. Güç verme ve enjektör ile sıvı çekme işlemini bir kaç kez içinde sıvı kalmadığını düşündüğünüz ana kadar uygulayın. Bu işlemler esnasında radyatör üzerinde bulunan hortumlu bölümün masa üzerine gelmesine yani radyatörü dik bir şekilde tutmaya özen gösterin hortumsuz bölüm tavana hortumlu bölüm aşağıya masaya doğru, yan, yukarı, aşağı, sağ, sol sallayarak radyatör içinde kalmış olabilecek sıvının hortum içerisine akmasını sağlayın ve enjektörle son damlalarına kadar boşaltın.
11. Sıvı boşaltma işlemini tamamladıktan sonra. Boşalttığınız sıvının miktarını ölçün bu ölçüye kıyasla 150-200ml 1 su bardağına yakın daha fazla karışım hazırlamak gerekecek.
12. Örnek boşalttığınız sıvı 800ml ise 1 Lt. karışım hazırlayacaksınız.
13. %40 oranında antifiriz. %60 oranında saf su olacak şekilde karışımı ayrı bir kapta tencerede olabilir hazırlayın. Örnek: 1 Lt toplam sıvı için 400ml antifitiz 600ml saf su. şeklinde.
Çıkan sıvı 500 ml ise 700 ml için 300ml antifiriz 400ml saf su. % oranında 10-20 ml lere takılmayın önemi yok. % oranını tam hesaplamakla uğraşmayın.

14. Karışımı tamamladıktan sonra, enjektör iğnesinin takılı olduğu hortumu soğutma sisteminden yukarıya doğru kaldırın peteği yan yatırın. Yukarıda bulunan daha önceden sıvı boşalttığınız yerden bu kez yaptığınız karışımı doldurmaya başlayın. Yaptığınız karışım yeterli gezmez ise azar azar aynı % oranlarında hazırlayıp üzerine ekleyebilirsiniz. Bu işlem esnasında PSU ya güç vermeyin.

15. Doldurma işlemini tamamladıktan sonra 2 nci enjektörümüzü diğer taraftaki hortuma saplıyoruz aynı hizadan. PSU yu çalıştırıyoruz. Sıvı soğutma sistemimiz çalışırken karışımı eklemeye devam ediyoruz. Dolduğunu düşündüğümüz esnada diğer hortumda bulunan enjektöre sıvıyı çekmeye çalış yeni karışım enjektöre geliyor ise enjektörü iğneden ayır iğne hortumda kalsın ve iğneden leğen içine sıvı aksın, sadece iğnenin bağlı olduğu hortumdan düzgün bir şekilde sıvı akmaya devam edene kadar sende diğer hortumdan karışımı eklemeye devam et (eklerken leğen içine akan karışımı çekip kullan). Karışım az gelirse biraz daha hazırlayabilirsin.

16. Tahliye olarak kullandığın iğneden karışım düzgün çıkmaya başladığında enjektörü iğneye yerleştir ve karışımın dışarı çıkmasını durdur.
17. PSU'yu kapat.
18. Hortumların her ikisini avcunun içinde çok ezmeden boğ petekten olabildiği kadar yukarıda tut, iğne delikleri yukarı tavana gelecek şekilde deliklerin olduğu bölgeyi havluyla sil ve bu bölgelere soğuk silikon uygula 5 dakika boyunca havada tut, iğne deliği üzerine bir parça daha soğuk silikon dökerek 1 gün kurumaya bırak.
19. Artık tamamen kuru olduğuna emin olduğun iğne deliklerinin üzerine sızdırmazlık bandı çekebilirsin 1 gün bekledikten sonra dışarıdaki PSU ya bağlayıp 10-15 dakika test ettikten sonra sistemine bağlayabilirsin.
 
Peki bu kapalı tip sıvı soğutma sistemini modifiye etmek istesem. Kasaya bi tüp takıp, hortumları komple değiştirsem. Bu konularda yetenekliyim bi sorun olucağını sanmıyorum. Sizce bi zararı olur mu? Custom sıvı soğutma gibi olucak kısmen. Bu hafta sonu malzemeleri sipariş verip haftaya yapmayı düşünüyorum.
 
Kapalı tip sıvı soğutma sisteminizdeki devir daim motorunuz yüksek basınç karşısında zayıf kalabilir. Pek uygun görünmüyor.
 
Kendinize güveniyorsanız: Rezervuar'a harici ya da dahili bir de pompa alıp çok rahat bir şekilde yaparsınız. Hiç bir sıkıntı da olmaz.(y)
 

Geri
Yukarı