RAM Kullanımı Hakkında

Psychopath

Hectopat
Katılım
10 Eylül 2013
Mesajlar
91
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Meslek
Öğrenci
Merhabalar arkadaşlar yeni PC topluyacağım. Bu hafta sonu ve ram kullanımı konusunda kararsızım. Şu an 2x8 16 GB mı yoksa 4x4 16 GB şeklinde mi kullanmalıyım ? RAM'leri ne sekilde kullandığım performans farkı yaratır mı ? Artıları eksileri nelerdir ögenmek istiyorum. İyi forumlar.
 
Tek modül bellek ile çift modül bellek arasında performan farkı olduğunu biliyorum. Dual channel yani çift kanal kullanmak daha performanlı.
Yani 4 GB tek modül kullanmak yerine 2 GB çift modül kullanmak daha mantıklı.

Ancak 4x4 ile 2x8 arasında ne gibi bir fark olur tam olarak bilemiyorum. Bu biraz ayrıntıya giriyor. Recep abi'nin bakmasında fayda var.
Performans farkı yaşatmaz aslında size. 4X4 alırsanız aynı bellekleri daha pahalıya almış olursunuz. 2x8'de daha ucuza alınabilir.

Tabi stok olmayan, büyük bir işlemci soğutucusu kullanıyorsanız 4x4 yaptığınızda bellekler sıkıntı yaratabilir. 2x8'in faydasını görebilirsiniz bu bağlamda.

Arada, 4x4 almaya değecek kadar performası var ise Recep abi cevap verecektir. Ben tek ile çift kanal arasında fark olduğunu biliyorum ama 2 ile 4 bellekte kesin konuşamayacağım.

- - - Güncellendi - - -

Tek kanal ile çift kanal arasındaki fark nedir ?

İşlemciye gönderilecek veriler RAM belleklerde yani düşük kapasiteli ancak yüksek hızlı depolama birimlerinde saklanır.
Tek kanal bellek kullandığımızda 1 kanaldan verileri aktarabiliyorken, çift kanal kullandığımızda verileri daha rahat ulaştırabiliyoruz gibi düşün.

Bir alışveriş merkezinde ne kadar çok kasiyer olursa o kadar hızlı işler sistem, müşteriler beklemek zorunda kalmaz gibi düşün.

Söylemek istediğim nokta 2 ve 4 kanal bellek arasındaki farkı daha önce hiç test etmemiş olmam. Ne kadar performans farkı yaratır tam olarak bilemem.
Ancak ufak bir fark yaratacağını düşünüyorum.

- - - Güncellendi - - -

1 ile 2 arasında fark oluyor ise 2 ile 4 arasında da fark olur diye düşünüyorum.
Sen 2x8'lik belleklerin ve 4x4'lük belleklerin linkini at bana, aradaki fiyat farkına göre 2x8'lik veya 4x4'lüğü al diyeyim sana.
 
Öncelikle yorumun için teşekkürler. Tek modül ile çift modül arasındaki farkı biliyorum ben burda asıl öğrenmek istediğim konu 2x8 çift modül 2'li kit RAM mı kullanmalıyım yoksa 4x4 kit RAM mı kullanmalıyım ? Kafamı karıştıran asusun cg8890 bilgisayarın da 2x8 yerine 4x4 RAM kiti kullanması oldu ben de sebebini merak ettim. Recep Baltaş Abi'mizin yorumlarını bekliyoruz en iyi açıklamayı o yapacaktır.
 
İşlemci, işleyeceği dosyalara daha fazla kanal aracılığı ile ulaşacaktır.
Sıradan bir evde, oyun-internet amaçlı kullanılan bir bilgisayar ise daha fazla para vermene gerek yok. Hangisi daha ucuza geliyor ise onu al.

Fark yaratır mı dersen şöyle söylerim.

4x4 bellek kullanıyorken geceleyin birisi 2x8'e çevirse, hiçbir fark hissetmezsin. Kasayı temizlemek için açtığınca fark edersin anca. O kadar da önemli değil yani.
 
@Bilgisayar Kurdu
AMD FX4100 (4.6 GHZ OC) - ThermalTake Contac 30 - ASUS M5A97 - Hi-Level 4GB 2X2 1333Mhz - Aopen Nagas G6(550Watt) - Sapphire HD6850 - Samsung S23B550V - Logitech X-530 5+1 - Logitech C252 Web Cam - SEAGATE BARRACUDA 1TB HDD bu sistem ne kadar toplandı ?. camera 1tb hdd cıkartarak :)

 
@BilgisayarKurdu

FX 6300 mu 4100 mu ? OC ile 6300 de kaca ulaşırım. Bir de gecenlerde bir dükkana girdiğimde AMD'nin ısı sorunu var oyun icin topluyorsan İntel i5 al AMD'de sıkıntı yaşarsın dedi :S ? 6300 , bulldozer değil mi bu 6300 bu sorun giderildi diye biliyorum ama ? :S. Ankarada tanıdıgınız bildiğiniz bir yer var mı ?
 
@BilgisayarKurdu

FX 6300 mu 4100 mu ? OC ile 6300 de kaca ulaşırım. Bir de gecenlerde bir dükkana girdiğimde AMD'nin ısı sorunu var oyun icin topluyorsan İntel i5 al AMD'de sıkıntı yaşarsın dedi :S ? 6300 , bulldozer değil mi bu 6300 bu sorun giderildi diye biliyorum ama ? :S. Ankarada tanıdıgınız bildiğiniz bir yer var mı ?

Bir kere şu AMD'nin ısı sorunu var diyen kişilere hiç inanma. ve muhattap bile olma. Böyleleri fazla para kazanmak için ellerinden geleni yaparlar. Fx 6300 kullanıyorum. Stok fan ile boşta hiç ısındığını görmedim.
 
Benimde inanasım gelmiyor.. Bu AMD zaten oyun ağırlıklı tasarım yapan bir marka değilmi ? daha iyi performans alırsın i5te diyor ama gönlüm Amd 'de benim nedese boş :) , Vatan'da parcalar pahalı daha uygun fiyata bulabileceğim bir yer varmı :S Ankara'da mesela buyuk bir işletme olması gerekmiyor sattığı mal saglam güvenilir olsun yeter :)
 
Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı