RAM Yükselmeden Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

Masea

Megapat
Daha fazla  
Merhaba arkadaşlar. 8 GB RAM malum artık pek yeterli olmuyor, ben de bir 8'lik daha alıp 16'ya yükseltmeye planlıyorum. Böylelikle uzunca bir süre rahat etmeyi düşünüyorum.

Halihazırda sahip olduğum RAM: https://www.xpg.com/tr/feature/486
1569096546710.png

Almayı düşündüğüm RAM ise şu: Adata XPG Gammix D10 8GB 3000MHz DDR4 Ram Fiyatı

Fakat birçok yerde okuduğuma göre RAM yükseltirken bir takım dikkat etmemiz gereken hususlar varmış. Bunlardan bir tanesi yeni takacağınız RAM ile eski RAM'inizin latency'si aynı olması gerekiyormuş diye duydum, bazı yerlerde de aksine çok önemli değil diyorlar, gerçekten kafam karıştı. Dikkat etmem gereken şeyleri bana iletebilir misiniz? Ne yapmam gerek?

Şimdilik benim elimdeki ile almayı planladığım RAM aynı model isimlerine sahipler fakat model kodları aynı mı tam emin değilim. Sitede model koduna AX4u300038g16-SR10 demişler fakat benim şu an bilgisayara takılı olanının model kodunu bilmiyorum (nasıl öğrenebilirim? ). Yeni alacağım RAM'in modeliyle benimkinin modelinin tam aynı olmasını istiyorum ki latency, frekans gibi diğer özelliklere hiç kafa yormayayım bile.

Acaba doğru şeyi mi alıyorum diye size de sormak istedim; aldıktan sonra herhangi bir sorun yaşamak istemem arkadaşlar. Şimdiden teşekkürler.

RAM değerlerinin aynı olmamasının önemli olmadığını söyleyenlere takılmayınız bu yanlış bir bilgi. RAM değerleri aynı olmaz ise sistem çalışır mı? Çalışır fakat kararsız çalışır ve bu bağlamda durmadan mavi ekranlara maruz kalırsınız.

Dikkat etmeniz gerekenler aynı MHz değerleri, aynı CL değerlerinde olmasıdır bu sayede uyumlu bir şekilde kullanabilirsiniz.

Model numarasından emin değilseniz kasanın kapağını açarak RAM üstündeki etikete bakabilirsiniz ve model numarasından emin olduktan sonra aynı model numarası ile yeni bir tane daha alabilirsiniz.

@mehmetfh16 Yorumunuz için teşekkür ediyorum. Şunu öğrendim ki almak istediğim RAM'in tRCD ve tRP değerleri 20, yalnız benimkinin değerleri -ekran görüntüsünde gördüğünüz üzere- 18. tRCD ve tRP değerlerinin farklı olması bir şeyi değiştirir mi? Yoksa CL değerini göz önünde bulundurmam yeterli olur mu?

Teknik detaylarının aynı olması stabil çalışacağı anlamına gelmiyor. Buna daha çok hata payını minimuma indirmek için dikkat edilir. Eğer herhangi bir uyumsuzluk çıkmazsa beraber çalışabilirler. Uyumsuz olup olmadığını kolayca anlayabilirsin. Random mavi ekranlar almıyorsan ve tek başına çalışırken beraber boot etmeme gibi sorunlarla karşılaşmıyorsan genel olarak problem yok demektir. Sisteme taktıktan sonra ilk işin XMP'yi açmak ve Memtest ile test etmek olsun.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı