4 GB 1333 MHz bir RAM'i köleyip oyun oynuyordum ve kasıyordu, x arkadaşım dedi ram takviyesi yap, ben gittim bir 8 GB 1333 MHz RAM daha ekledim ama pek performans alamıyorum diyorsan baştan mantık hatası yaptın demektir. 128 GB ram takviye etsen de işletim sistemi bunun tamamını kullanmaz. Örneğin oyunlar veya uygulamalar için "optimize edildi" diye geçen cümleler bu konuyla alakalı, amaç minimum bellek kullanmak veya gerektiği kadar kullanmak. İşletim sistemin yeni gelen 8 GB için ağır şartlar altında kullanılabilecek alan gözüyle bakıyor.
Project Cars oynayan birisi min 16 GB RAM'e ihtiyaç duyar çünkü 4K kalitedeki bir haritayı sen bellekte tutup hızlıca sunarsın. Başka bir örnek, mobil uygulama geliştiricisi olduğunu varsayalım ve bu durumda IDE ve Emulator'ün hızlı çalışması için yine çok bellek alanına ihtiyacın olur. RAM'de kapasite artışı bu senaryolarda farkı hissettirir.
Sıradan kullanımlarda ilk satırda da bahsettiğim 1333->1333 MHz zaten performans farkını anlamanı pek sağlamaz, 1333->1600 MHz şeklinde yükseltseydin farkı hissedebilirdin (tabi CL değerleri de önemli.) ve anakartın 1600 MHz'i de destekliyor. Şuna benzetebiliriz aslında, terliklerin eskidi değiştirdin veya terlikleri çıkartıp tabanı kalın bir bot giydin, farkı böyle hissedersin.
İş RAM'le bitse iyi, daha işlemci ve SSD konusu da var.