RAM'in anakarta uyumu nasıl anlaşılır?

Makaleler
49
2 GB DDR3 RAM var. Anakarta göre nasıl bir uyumluluk oluyor? Ekran kartı falan anakarta göre mi değişiyor? Bir de SSD uyumlu mu onu merak ediyorum. Boş slot varsa bile nasıl anlaşılacağını bilmiyorum. PC özelliklerini ekte paylaşacağım.

Dosya Ekleri

• a.PNG
    a.PNG
    26,9 KB · Görüntüleme: 57
  • aa.PNG
    aa.PNG
    26,3 KB · Görüntüleme: 48
  • aaa.PNG
    aaa.PNG
    20,4 KB · Görüntüleme: 43
  • aaaa.PNG
    aaaa.PNG
    31 KB · Görüntüleme: 37
  • aaaaaaa.PNG
    aaaaaaa.PNG
    18,9 KB · Görüntüleme: 51
Birincisi cihazın çok eski.
Ekran kartını her anakarta takabilirsin.
Ram DDR3 tipte olması ve diğer ramle birlikte uyumlu çalışması gerekli.
Anakartında M2 yuvası olmadığı için Sata SSD takabilirsin ama o da eski anakartın olduğu için tam veriminde çalışmayacaktır.

Anakartlarda DDR3 DDR4 falan oluyor. Ekran kartı da anakart da buna uyumlu olması gerek. Mesela DDR3 anakartda DDR2 RAM takarsanız çalışmaz.
DDR dışında frekans uyumu olması gerekli. Üreticiler genellikle belirli frekans aralıkları koyarlar bu aralık içerisinde olması lazım.
Mesela benim anakartım 2400 Mhz ben 3200 Mhz RAM takarsam 2400 Mhz'de çalışır.

Son olarak bilgisayarınızdaki RAM ile alacağınız ya da elinizdeki RAM aynı marka aynı model olsa bile çift kanal olmadığı sürece çalışmama ihtimali mevcut.

Anakartlarda DDR3 DDR4 falan oluyor. Ekran kartı da anakart da buna uyumlu olması gerek. Mesela DDR3 anakartda DDR2 RAM takarsanız çalışmaz.
DDR dışında frekans uyumu olması gerekli. Üreticiler genellikle belirli frekans aralıkları koyarlar bu aralık içerisinde olması lazım.
Mesela benim anakartım 2400 Mhz ben 3200 Mhz RAM takarsam çalışmaz.
Ek olarak ekran kartlarında da DDR olayı var. DDR2 ekran kartı DDR3 sistemde çalışmaz.

Son olarak bilgisayarınızdaki RAM ile alacağınız ya da elinizdeki RAM aynı marka aynı model olsa bile çift kanal olmadığı sürece çalışmama ihtimali mevcut.
Yanlış bilgi vermeyelim. 2400Mhz destekli anakarta 3200Mhz ram takarsanız çalışır ancak 2400mhz de çalışır. Çalışmaz diye bir şey yok.

Ekran kartlarında da sistem öyle işlemez. İstediği gibi takabilir. Çok yanlış ifade etmişsiniz.

Güç kaynağınız ekran kartını besleyebilecek güçteyse ekran kartını takabilirsiniz.

2 GB DDR3 RAM var. Anakarta göre nasıl bir uyumluluk oluyor? Ekran kartı falan anakarta göre mi değişiyor? Bir de SSD uyumlu mu onu merak ediyorum. Boş slot varsa bile nasıl anlaşılacağını bilmiyorum. PC özelliklerini ekte paylaşacağım.
1) RAM:
Anakartın 8 GB'a kadar toplam 2 taneden 16 GB'a kadar destekliyor.
Eski bir tip olduğundan 1333 Mhz'de çalışıyor, ama 1600 Mhz de alabilirsin.

Şu an tek 2 GB var, bunun yanına bütçene göre 4 ya da 8 alıp ekle, yani toplam 6 ya da 10 GB olur, iyi olur hızlanır bilgisayar.
Şu RAM'lerden alabilirsin, Kingston genel olarak sorunsuz iyi bir markadır:

2) Ekran Kartı
Şu an kullandığın Nvidia GT 220 1 GB model.
Oyun oynatmak için düşük bir model, bütçene göre en az 500 liraya 2-3 kat iyi bir tane alabilirsin. Daha yüksek fiyatlı olanlar bu sistemle darboğaz yapar, onun yerine tüm sistemi değiştirip yeni alsan daha iyi olur.
Ekran kartının özellikleri sisteminden bağımsızdır, yani DDR3-4 ya da 5 olmasının sana bir engeli yok, paran yetiyorsa en yükseğini alabilirsin.

3)SSD
Bu anakart SATA 2 destekli, yani en yüksek 300 MB/saniye hıza çıkar.
Oysa SATA SSD'ler 550-600 MB/s hızlara çıkıyor.
Yine de SATA SSD alman eski mekanik HDD'lere göre 2-3 kat hız getirecektir, paran varsa kesin al.
Yine Hard Disklerle aynı SATA yuvaya takacaksın.

Yardımcı olduğunuz için teşekkür ederim.

Birincisi cihazın çok eski.
Metin2 oynuyorum ve office programları kullanıyorum. Başka yaptığım dizi ve film izlemek. Bunlar ihtiyacımı görüyor. Biraz daha ekleme yapacağım. Sizlere göre office programları ihtiyacımı görüyor diye ekleme yapmazsam nasıl olur?

Sistem eski. Verdiğim para boşuna gidecekse ellemem. @Selçuk Sümengen @Mhmd

Son düzenleme:
Yardımcı olduğunuz için teşekkür ederim.

Metin2 oynuyorum ve office programları kullanıyorum. Başka yaptığım dizi ve film izlemek. Bunlar ihtiyacımı görüyor. Biraz daha ekleme yapacağım. Sizlere göre office programları ihtiyacımı görüyor diye ekleme yapmazsam nasıl olur?

Sistem eski. Verdiğim para boşuna gidecekse ellemem.@Selçuk Sümengen @Mhmd

RAM çok düşük, en azından 1 tane daha 2 GB DDR3 al tak. 25-50 lira arasında ikinci elde bulunur.

Oyun ve office performansı yeterli geliyorsa sadece RAM arttırmak şimdilik yeterli gelir, internette gezinme, office işleri bile rahatlar.

RAM çok düşük, en azından 1 tane daha 2 GB DDR3 al tak. 25-50 lira arasında ikinci elde bulunur.

Oyun ve Office performansı yeterli geliyorsa sadece RAM arttırmak şimdilik yeterli gelir, internette gezinme, Office işleri bile rahatlar.

MC Office 2013 var. Pek kasma olmuyor. Sunum falan yaptım. Başka PC'de denedim ve olumlu sonuç aldım. Tost makinesi gibi ama idare ediyor. :)

MC Office 2013 var. Pek kasma olmuyor. Sunum falan yaptım. Başka PC'de denedim ve olumlu sonuç aldım. Tost makinesi gibi ama idare ediyor. :)
Zaten sistem de 2010-13 arası satılan parçalardan, o yılların programlarını kullanmaya devam ettikçe sorunsuz gider.
Bizim iş yerinde eski muhasebecimiz 20 yıl çalışıp emekli olduğunda, 1995'de alınmış Windows 95 kullanan, yeşil ekranlı bir PC halen tıkır tıkır çalışıyordu.
O zaman lisanslı DOS programı alınmış, muhasebeci de işini düzgün yapan birisidir, 20 yıl boyunca hem programı hem de bilgisayarı hiç bir sorun çıkmadan kullanmış. 🙂

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı