Sayısal Rasyonel sayılar sorusu nasıl çözülür?

375274

Hectopat
Makaleler
4
Merhaba.jpg

Soru bu arkadaşlar yan çıktığı için üzgünüm. Soruda her şeyi doğru yapıyorum ama yuvarlak içerisine aldığım kısımda nedense hep 1/2 sayısını sabit bırakıp 3 rakamının altında gizli 1 varmış gibi 1/3 şekline yazıp çarpma işlemi yapıyorum ve çözümde ise 2/3'ü 3/2 şekline çevirip çarpıyor. Ben bu hatadan nasıl kurtulabilirim? Bildim bileli bu sorularda bu hatam yüzünden patlıyorum ve nedense hala o 3 rakamını 3/2 şeklinde yazmak kafama yatmıyor.

Hocam payda kısmında 1'den sonra eksi işareti var ya o işaret sağdaki işlemi ortalıyor gibi. Yani 1/0, 66 gibi oluyor.

2/3=0,66 Pay çarpı paydayı ters çevir.

1............1........ 3
------- = ------- x -------
0,66.. ...... 1....... 2

Umarım açıklayıcı olmuştur.

Son düzenleme:
Hocam bölmede rasyonel sayıların ikincisi yani payda ters çevirilip çarpılır. Burada kafanız karışıyorsa hangisinin asıl bölme işaretini bulmak için ondan önceki veya sonraki dört işlem sembolünü sabit alın. Onun yanındaki asıl bölme işlemidir. Onun altındakiler ayrı üstündekiler ayrıdır.

Hocam ekstra yazayım kafanız karışıyorsa dediğim gibi dört işlemin yanındaki bölme işlemini yani asıl bölme işleminin çizgisini çok uzatın belli bir süre sonra gözünüze öyle gelmemeye başlayacak.

Merdiven sorularını çözmeye üstten değil alttan başlamaya alış. Alttan başlarsan sorun olmadan halledersin.

Bunun neden hala aklıma gelmediğine inanamıyorum, çok teşekkürler. Sayende kolaylaştı. Bunu not almalıyım. 😁

Hocam payda kısmında 1'den sonra eksi işareti var ya o işaret sağdaki işlemi ortalıyor gibi. Yani 1/0, 66 gibi oluyor.

2/3 = 0, 66 pay çarpı Payday'ı ters çevir.

1....1.... 3
------- = ------- X -------
0,66.... 1.... 2

Umarım açıklayıcı olmuştur.

Yok artık, hocam bendeki hata otomatik tam sayılı kesir işlemi yapmamdan başlıyor aslında. Hani direkt kafa o 1 eksi 1/2'yi yapmak geliyor sonra diyorum ki işlem önceliğine göre 2/3'ü yapmalıyım ama hata da 2/3'ü ters çevirmem gerekirken 3 rakamının altına kafamın hemen sazanlığa başvurup 1 koymasıyla başlıyor 🤣 ama şu an daha iyi gibi. Durumu çözdüm yani teşekkür ederim size de ama yazdığınız şeyi ağzınızla söyleseniz anlamam söyleyeyim.

O kadar sazanım ki ÖSYM'de çıksa kendi beynim kendimi eleyecek sınavda. O yüzden temel atıyorum şu an normalde ben trigonometri gibi konuları gördüm gel gelelim temel yok. 🤣
Kusura bakamayın.

Son düzenleme:
Hocam dediğim gibi ileride kafanız karışırsa o eksininin yanındaki bölme işaretini yani 1 ile 2'yi ayıran sembolü baya bi uzatın o zaman psikolojik olarak aaa bu bölme ilk yapayım bakayım paydası neymiş 2 bölü 3 o zaman ters çevireyim 3 bölü 2, e payımda 1'di bunları çarpayım. Algısı oluşur.

Hocam bölmede rasyonel sayıların ikincisi yani payda ters çevirilip çarpılır. Burada kafanız karışıyorsa hangisinin asıl bölme işaretini bulmak için ondan önceki veya sonraki dört işlem sembolünü sabit alın. Onun yanındaki asıl bölme işle midir? Onun altındakiler ayrı üstündekiler ayrıdır.

Hocam ekstra yazayım kafanız karışıyorsa dediğim gibi dört işlemin yanındaki bölme işlemini yani asıl bölme işleminin çizgisini çok uzatın belli bir süre sonra gözünüze öyle gelmemeye başlayacak.

Tam chat GPT veya Google'a sorsam bulacağım türden bir metin olmuş bu.

Hocam dediğim gibi ileride kafanız karışırsa o eksininin yanındaki bölme işaretini yani 1 ile 2'yi ayıran sembolü bayağı bir uzatın o zaman psikolojik olarak AAA bu bölme ilk yapayım bakayım paydası neymiş 2 bölü 3 o zaman ters çevireyim 3 bölü 2, e payımda 1'di bunları çarpayım. Algısı oluşur.

Bu daha iyi oldu çok sağ olun. 👍

ChatGPT'ye yazdırdım çünkü... :) şaka şaka :)

Chat GPT'ye yazdırıp başına hocam ekleyip yedireceğini sandın değil mi? Yemezler (!)
Şaka bir yana ilk metniniz zaten yazım hatası içeriyordu, o haliyle okumadım bile düzenleyince anladım uğraştığınızı. Yani chat GPT değil ama Google tanımı gibi tanım tarzı olmuş şimdi yalan yok. Düzenlenmiş hali tabii. Son satırlarda da 3. duvar deliniyor.😂

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı