Red Dead Redemption 1 ön siparişleri açıldı

Rockstar yapsa optimizasyonu iyi olur zaten. Sorun Rockstar'ın yapmaması. GTA Trilogy'de de aynı şey oldu.

Maalesef oyun şirketlerini sadece ortalama oyuncular dize getirir. Onlar satın almazsa, milyonlarca satış kaybederler. Sizin gibiler azınlık, kimse fikrinizi umursamaz. Anca popülarite ile belki ortalama oyuncunun fikrini değiştirirsiniz.

Oyun satmazsa, fiyatı değiştirmezler de ama sık sık indirime girer diye düşünüyorum.

Kendileri yapsınlar üstünde azıcık uğraşıp ne bileyim bir grafik geliştirmesi, yeni içerik getirsinler. Veriyorlar değişik değişik merdiven altı firmalara optimizasyon yapmadan oyun çıkartıyorlar. 14 senelik oyunda DLSS ne bileyim FSR'ın ne işi var yani? Boşuna demiyorlar DLSS ve FSR gördün mü bir oyunda azıcık şüpheleneceksin diye. Önerilen 2070 istedi adamlar yav 2070. Daha Orta ayarlar mı yoksa 1080p 30 FPS mi yazan bile yok.

RDR 2'nin önerileni bile 30 FPS için mesela. Üstelik 1080p Ultra 60 FPS için RX 6700XT'ye kadar gidecek herhalde. Korkunç bir şey bu.

Aynı şeyi Naughty Dog'da yapıyor. Gidiyor Iron Galaxy'ye veriyor oyunları The Last of Us, Uncharted vs oyun bug ve kasmadan geçilmiyor ilk çıktığında. Başkalarına veriyorlar saçma sapan port yapıyorlar sonra tam fiyat istiyorlar. İrade sonuçta oyunu yapanlarda isteseler başkalarını bulurlar. He tabii oyun iyi ya oyun iyi olunca insanlar iyiye laf etmez çeneleri kapanır sanıyor.

Sonra laf edince Rockstar bu, Naughty Dog bu diyorlar. Bende Rockstar'ı seven bir oyuncuyum hatta RDR 2 benim oynamış olduğum oyunlar arasında her zaman apayrı bir yeri olacak ama eleştirimi de yapıyorum. "Ya abi adamların taş gibi oyunları var ne olacak" denildiği zaman bir sonraki hamleleri daha kötü oluyor. Yıllarca oyuncular ön siparişte aldılar oyunları aldılar dolandırılmayan oyuncular mı kalmadı, hayal kırıklığına uğramayan oyuncular mı kalmadı her türlüsü oldu. Yine olacak yine alacaklar ama yapacak bir şey yok, eleştiren yine eleştirmek zorunda.

Son düzenleme:
Oyunun yavaş açılmasından bahsettiğim de bu zaten. O zaman bırakan 10 ise bugün 100 olur.

Eğer Last of Us part 2 oynarsanız bir oyunda çok fazla ve gerçekçi animasyon olması için o oyunun hantal olması gerekmediğini görebilirsiniz. RDR2'nin ekstra hantallığı tercih miydi yoksa Rockstar mı uğraşmadı bilinmez ama rage motoru genel olarak ağır bir motor(GTA 4'ün ağır olmadığını söyleyemeyiz bence). Animasyonlara vs. laf ediyorum sanmayın bu arada. RDR2 benim sürekli koşma tuşuna basmadan oynadığım nadir oyunlardandı. Sadece akıcı olmak için Assassin's Creed seviyesinde bir hafifliğe gerek yok demek istiyorum.

Bu durumu aslında şöyle yorumlarsam daha iyi anlaşılırım. Eskiden çoğu oyunun açılışı ve eğitim kısmı oldukça ağır oluyordu. Fakat günümüz oyuncusu sabırsız bir yapıya sahip ve oyunlar da ona göre şekillendi. Ben RDR1'in açılışına laf etmiyorum. Hatta emülatörle oynadığım dönemde beni çok sıkmamıştı ama günümüz oyuncusu böyle değil işte.

Emin olun o RDR1 o beklentinin altında ezilecek. Bu gözler RDR2 sonrası emülatörle red Dead revolver oynadığında yüksek kalitede bir iş bekleyen insanlar gördü.

Bu RDR oyununda bir tercih onu anlatmak istiyorum. Adamlar RDR2 de bunu tercih etmişler ve sizin de yaptığınız gibi koşma tuşuna basmadan oynadığım tek oyun bu olabilir. Daha doğru kurayım cümleyi, elbette manzarayı izlediğim oyunlar yavaş yürüdüğüm anlar oyunlarda oldu lakin bunu oynadığım oyun süresine göre oranlarsam RDR2 açık ara öndedir.

Bir diğer konuya gelelim. Tlous2 benim önsipariş ile aldığım bir oyun. Animasyon konusunda oyun dünyasının zirve işlerinden. Oyun oynanış akıcılığı açısından da zirve seviyede. Hikayesi ile döneminde biraz üzdü. Sorun kötü olması değil bence hikayesi gayet güzel ama hikaye teması ilk oyundaki olur gibi beklenti vardı. Ben aksiyonundan çok keyif aldım ve oynadığım en keyifli aksiyonlar içinde ama RDR2'nin görece daha yavaş aksiyonu da ki öyle abartı yavaş filan değil ondan da keyif aldım. Burada bu oyun böyle yapmış bu da böyle yapmalı demem. RDR2'nin zaman zaman insanı çıldırtsa da özellikle eşya loot ederken filan oyunun genel yavaşlağı oyun teması için çok daha uygun olmuş. Bu durum tlous 2 oyununda olsa oyunu oynanmaz seviyeye getirebilir çünkü dünyası ona müsait değil. Zombiler geliyor sürekli kaçtığın, tetik halinde olan etrafın, size insanlarla dahi saldırdığı bir dünyada daha hızlı mekanikler daha iyi eğlence demek.

Burada anlatmak istediğim şey basit. Oyun firmasının tercihleri önemli. GTA San Andreas sonrası kullanılan motor değişip, şu an rage dediğimiz (ki güncel oyunlarda olan versiyonunu bir incelemek isterdim) GTA 4 ile hayatımıza girdi. Oyun gerçekçi fizikler sunmasıyla dönemi için bir ilerlemeydi lakin ben hikayesini en beğendiğim GTA olarak söylesem de hem ny havasını sevmiyorum hem de oyunun açık dünyası boğucuydu. Daha sonra Rockstar GTA 5 ile bunu hızlandırdı. Bugün GTA 4 için daha yavaş diyorsunuz evet katılıyorum ama GTA 5 için bunu diyor musunuz? Sanmam. Burada sorun oyun motorundan ziyade firmanın tercih ettiği mekanikler.

GTA 6 beklentileri kısmında bazı üyeler GTA 4 araba fiziklerinin getirilmesine dair mesajlar atıyorlar. Hayır getirilmesin. Çünkü eğlenceli değil. Daha doğrusu arcade oynanış çoğu açıdan daha rahat. GTA dünyasında da önemli olan daha hızlı arcade olması. Bugün GTA San Andreas, GTA 4'ten daha fazla sattıysa firma da akıllılık edip tekrar San Andreas dünyasına ve akıcılığına geri döndü. Bir daha da çok hafif olmadıkça GTA serisine GTA 4 oynanışı ekleyeceklerini sanmam. Sonuçta Online oynatacağın, bundan milyar dolarlar kazandığın bir oyun olmasını tekrar isteyecekler. Daha hızlı karakterler daha hızlı ve arcade araba sürüşü ve daha hızlı bir aksiyon olacaktır. Aksi inanılmaz şaşırtır.

Ve diğer tespitinize gelelim. Günümüz oyuncusunun sabırsız olması ile alakalı. Bunu sadece oyunlar ile sınırlamaya gerek yok. Kısa içeriklere alıştırıldık. Eskiden elde telefona bakmadan daha uzun ve dikkatli film izlerken bugün çoğu içerikte sıkılıyoruz. Veya Netflix gibi platformlarda izlediğimiz içerik çok kafa yormayı istemiyorsa 10 saniye atlata atlata izliyoruz bu bir günümüz gerçeği ama buraya bir ama koyacağım. İyi işler hakkını illa bir şekilde teslim alır. RDR2 çıktığı zaman ki eleştirileri hatırlıyorum. Bugün bakıyoruz en son 67 milyon kopya filan satmıştı. Ve artık benim gibi en sevdiğim oyun RDR2 diyenlerde bile sürekli bahsedilmesinden övülmesinden dolayı bıkkınlık yaratacak seviyeye gelmiş bir popülerliğe sahip. Bugünün oyuncusuna en sevdiğiniz oyun karakteri kim sorusunu sorduğumuzda Arthur Morgan cevapları çoğu ankette lider.

RDR2 Online'ı, Online oynamayı sevmeyen biri olarak korona sürecinde eve tıkılmışken bir 50 seviye olacak kadar oynadım. Daha yeni GTA 5 Online'a başladım. RDR Online eğer içeriği daha iyi sunabilseydi daha da fazla satardı ki şu sattığı bile inanılmaz bir sayı.

Yani genele ve günümüz dünyasına ulaştı.

RDR1 için daha önce dediğim gibi beklentiyi iyi ayarlamazsan ezilirsin. RDR2 sonrası ona benzer bir iş bekleme saçmalığına insanların girmemesi lazım. RDR1 hem 8 sene öncenin oyunu 2.oyuna göre hem de aslında temelde vahşi batı teması olan GTA oynanışı sunuyor.

Veya Netflix gibi platformlarda izlediğimiz içerik çok kafa yormayı istemiyorsa 10 saniye atlata atlata izliyoruz bu bir günümüz gerçeği ama buraya bir ama koyacağım. İyi işler hakkını illa bir şekilde teslim alır. RDR2 çıktığı zaman ki eleştirileri hatırlıyorum. Bugün bakıyoruz en son 67 milyon kopya filan satmıştı. Ve artık benim gibi en sevdiğim oyun RDR2 diyenlerde bile sürekli bahsedilmesinden övülmesinden dolayı bıkkınlık yaratacak seviyeye gelmiş bir popülerliğe sahip. Bugünün oyuncusuna en sevdiğiniz oyun karakteri kim sorusunu sorduğumuzda Arthur Morgan cevapları çoğu ankette lider.
RDR1 için daha önce dediğim gibi beklentiyi iyi ayarlamazsan ezilirsin. RDR2 sonrası ona benzer bir iş bekleme saçmalığına insanların girmemesi lazım. RDR1 hem 8 sene öncenin oyunu 2.oyuna göre hem de aslında temelde vahşi batı teması olan GTA oynanışı sunuyor.

İşte burada şu fark var. RDR2'yi birçok insan çıktığı zaman oynadı ve RDR2 çıktığı zaman birçok açıdan en iyisiydi. Mesela RDR2'nin hantallığına laf etmeye ben dahil birçok insan Last of Us 2'den sonra başladı. Çünkü kaliteli animasyon ve oynanış için hantallığın şart olmadığını gördük. Ha tabii dediğiniz gibi RDR2'nin hantallığı oyunun genel dünyasında ters tepen bir yapıya sahip değil. Yani son kullanıcıyı sıkmıyor ve o hantallık karakter geç tepki veriyormuş gibi kötü de hissettirmiyor. Lakin RDR1 dediğimiz oyun 14 yıllık bir oyun ve birçok insan bu oyunu yeni deneyimleyecek. Yani o ağır yapı birçok insana RDR2'deki gibi iyi gelmeyecek. Çünkü çok daha iyisinin gelmesi bir yana RDR1'e insanlar beklenti ile girecek ve çoğunun beklediği gibi çıkmayacak. Onun dışında sizin beklentiniz ile benim beklentim biraz farklı yapıya sahip hocam. Yani birbirimizi pek ikna edebileceğimizi sanmıyorum çünkü özellikle oynanış alanında çok öznele girmiş oluyoruz.
Cümleyi pek toparlayamadıysam kusura bakmayın. Paragrafın başı ile sonunu farklı zamanlarda yazdım.

İşte burada şu fark var. RDR2'yi birçok insan çıktığı zaman oynadı ve RDR2 çıktığı zaman birçok açıdan en iyisiydi. Mesela RDR2'nin hantallığına laf etmeye ben dahil birçok insan Last of Us 2'den sonra başladı. Çünkü kaliteli animasyon ve oynanış için hantallığın şart olmadığını gördük. Ha tabii dediğiniz gibi RDR2'nin hantallığı oyunun genel dünyasında ters tepen bir yapıya sahip değil. Yani son kullanıcıyı sıkmıyor ve o hantallık karakter geç tepki veriyormuş gibi kötü de hissettirmiyor. Lakin RDR1 dediğimiz oyun 14 yıllık bir oyun ve birçok insan bu oyunu yeni deneyimleyecek. Yani o ağır yapı birçok insana RDR2'deki gibi iyi gelmeyecek. Çünkü çok daha iyisinin gelmesi bir yana RDR1'e insanlar beklenti ile girecek ve çoğunun beklediği gibi çıkmayacak. Onun dışında sizin beklentiniz ile benim beklentim biraz farklı yapıya sahip hocam. Yani birbirimizi pek ikna edebileceğimizi sanmıyorum çünkü özellikle oynanış alanında çok öznele girmiş oluyoruz.
Cümleyi pek toparlayamadıysam kusura bakmayın. Paragrafın başı ile sonunu farklı zamanlarda yazdım.

RDR2 çıktığı zaman da ağır olmakla eleştirildi. Bence siz o dönemi kendi açınızdan hatırlıyorsunuz. RDR2'nin hantal olduğu başka bir oyunla karşılaştıldığında ortaya çıkan bir durum değildi. Elbette öznel bakıyoruz.

RDR2 bugün yeni çıkıyor olsun yine bu yapısında çıksın isterim. Elbette oyunun içinde eğlence mevcut ama o kovboy ağırlığını hissettiremeyen daha GTA vari oynanışı ben şahsen istemezdim. Sadece bir yerden sonra fast travel işinin daha kolay olması lazımdı. 50 saat oynadıktan sonra haritanın en uzak köşesine gitmek bir yerden sonra yoruyor. Elbette oyun tonla içerik koyduk kaçırma bunları dese de oyuncuyu biraz daha serbest bırakmak lazım.

İlk defa RDR1 oynayacak oyuncularda bu ne ilginç ilk oyundan çok daha farklıymış hissini alacaklardır. Hikayenin devamı ve sonu için oynayıp beklentiyi normal düzeyde tutmak lazım.

Oyunu çıktığı zamana göre değerlendirmek şart.

Arkadaşlar acaba grafikleri nasıl oluyor yani, RDR2 gibi efsane bir şey mi oluyor,
Yoksa dandik 10 20 yıl önceki oyunları gibi piksel bir oyun mu olur?

Arkadaşlar acaba grafikleri nasıl oluyor yani, RDR2 gibi efsane bir şey mi oluyor,
Hocam ne piksel oyunu? 20 yıl önceki oyunlar bile "piksel oyun" değildi, 3D oyunlar vardı.

Grafikleri de ilk çıktığı hali neyse öyle olacak. Değişiklik yapılmıyor diye biliyorum. İnternetten oynanış videolarına bakın.

RDR2 çıktığı zaman da ağır olmakla eleştirildi. Bence siz o dönemi kendi açınızdan hatırlıyorsunuz. RDR2'nin hantal olduğu başka bir oyunla karşılaştıldığında ortaya çıkan bir durum değildi. Elbette öznel bakıyoruz.

RDR2 bugün yeni çıkıyor olsun yine bu yapısında çıksın isterim. Elbette oyunun içinde eğlence mevcut ama o kovboy ağırlığını hissettiremeyen daha GTA vari oynanışı ben şahsen istemezdim. Sadece bir yerden sonra fast travel işinin daha kolay olması lazımdı. 50 saat oynadıktan sonra haritanın en uzak köşesine gitmek bir yerden sonra yoruyor. Elbette oyun tonla içerik koyduk kaçırma bunları dese de oyuncuyu biraz daha serbest bırakmak lazım.

İlk defa RDR1 oynayacak oyuncularda bu ne ilginç ilk oyundan çok daha farklıymış hissini alacaklardır. Hikayenin devamı ve sonu için oynayıp beklentiyi normal düzeyde tutmak lazım.

Oyunu çıktığı zamana göre değerlendirmek şart.
Şahsen ben rdr 1 i daha başarılı buluyorum oynanış ve harita tasarim kalitesi olarak.Hem vahşi batı atmosferi veriyor hemde oyun akıcı ve güzel.Rdr 2 yapay zekası detayları kıyaslanamaz tabiki fakat oyunun vahşi batı hissiyati 2.de ben alamadım Meksika yok hem de çöl kısımları ana senaryoda yoktu.Ve rdr 2 ben ağır oyun severim ama gerçekten fazla ağır geldi bana da cekmekcelerden birseyler almak bile çok ağır her açıdan rdr 1 bana göre daha iyi bir oyun.Rdr 2 de kısmen moderlesmis bir dünya var western film havası hiç geçmedi bana ama rdr 1 oynayan anlar ne demek istediğimi.

Konsol halinin 1080p ve FXAA ve MSAA olarak iyileştirilmiş hali sadece. Grafiksel olarak farkı modcular reshade vs. yapınca göreceğiz.

En basitinden EA ve Ubisoft'a bakın. İkisi de oyunculara karşı geldi ve ikisi de geri adım atmak zorunda kaldı.

Bu yoruma ek olarak da ben bir bilgi eklemek istiyorum: Hiçbir firma, babamızın malı değildir arkadaşlar. Yeri gelince tepkinizi göstermesini de bilin. Satın almayarak tepki gösterebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı