Rehber Dying Light Detaylı Başlangıç Rehberi

Blacksidemre

Kilopat
Katılım
8 Eylül 2018
Mesajlar
6.105
Makaleler
2
Çözümler
35
Yer
İstanbul
Merhaba sosyal. Uzun süredir yapmak istediğim bir rehberdi. Bu rehberleri çoğaltmayı düşünüyorum. Bu rehberlerde en temelden alacağım. Yani ders anlatır gibi gitmeyi planlıyorum. İlk olarak başlangıç rehberi, sonraları ise oynanış, hikaye ve zombi türleri gibi çeşitli rehberler kurmayı düşünüyorum. Bu konudaki düşüncelerinizi de söylerseniz sevinirim. Rehbere geçelim şimdi.
Dying Light için ilk önce ayarlarımızı bilmemiz lazım. Sistem özelliklerinize göre ayarlarınızı yapın. AMD kullanıcıları aşağıdaki resimdeki NVIDIA HBAO+ ve alan derinliği ayarını kapatmalıdır.

ffaee34b4bf95e56c74ffc4b3ce721d8.png


Ayarlarımızı yaptığımıza göre oyuna geçebiliriz. Sadece oyunun hikayesini başından bilgi vereceğim. Herhangi bir spoiler söz konusu değildir. İleri de sürpriz bozanlar ile hikayede detaylar vereceğim isteyenler için.
Oyuna bir kargo uçağının içinde başlıyoruz. Kargo uçağının modeli OMB Circular A-130. Ana karakterimiz Kyle Crane adlı bir GRE ajanıdır. (GRE, oyundaki yardım kuruluşunun kısaltmasıdır.) Karakterleri daha sonraki incelemelerde detaylı bir bir biçimde anlatacağım. Hikaye Harran adlı bir şehirde geçiyor. Her ne kadar Harran Şanlıurfa'nın bir ilçesi olsa da yapımcılar oyunun Türkiye'de geçmediğini, oyunun hartiasının İstanbul'dan özendiklerini ifade ettiler. Aşağıdaki resime bakınca İstanbul olduğunu siz de fark edebilirsiniz.

1589057415_20200412160655_1.jpg


Uçağa geri dönelim. Uçakta bir bayan sesi bize görevimizi anlatıyor. Şehirde büyük bir salgın patlak vermiş ve bu sağlık kuruluşunun önemli bir dosyası bu şehirde kaybolmuştur. Kadir Süleyman adlı eski bir albay bu dosyayı ele geçirmiş ve dosyayı yakında açığa yayınlamayı düşünüyor. Dosyanın içinde ne olduğuysa belirsizdir. Kadir'in kardeşi Hasan, belden aşağı felçlidir. Kadir GRE'ye kardeşi ile kendisini şehirden tahliye etmesinin karşılığında dosyayı geri teslim edeceğini belli etmiştir. Ama oyundaki savunma bakanlığı buna karşı çıkmıştır. Ve Kadir'in kardeşi virüs kapıp marazlanmıştır. Kadir kardeşinin virüse yakalanmasından dolayı büyük bir öfkeye kapılmıştır. Kadir yavaş yavaş içindeki savaş ağası ruhunu ortaya çıkarır ve şehirde hüküm sürmeye başlar. Kendi çetesini kurup afetzedeleri zor durumda bırakır. Kadir'e şehirde Rais (Ağa) diye hitap edilir. Bu kada detaydan sonra sadede devam edelim. Kyle 5 kilometre yüksekten şehire atlar. Fakat ağanın sağ kolu olan Tahir ve adamlarının saldırısına uğrar. Crane kafasına darbe alır ve 9mm Amerikan tabancası ile 1 haydutu 2 el ateş ile öldürür. Ses yaptığı için zombiler Crane doğru gelir. Tahir ve adamları ise oradan uzaklaşır. Crane bir zombi tarafından sol kolundan ısırılır. Daha sonra Amir isimli bir afetzede Crane'i kurtarır. Amirin yanında Jade isimli bir afetzede daha vardır. Bu ikli rane kaldırıp arka sokağa götürmeye çalışır. Fakat zombi çokluğundan Amir zombilere yenik düşer ve Amir orada ölür. Jade bizi arka sokaya alıp kapıya barikat yapar. Ve kule ile iletişime geçip reviri hazırlamasını ister. Daha sonra karakterimiz gözlereini kapatır ve tam 72 saat sonra gözlerini bir apartman dairesinde açar. Ve oyunumuz burada başlar. Bu detayları vermem lazımdı. Yeni başlayanların olayları bilmesi lazım çünkü. Oyundaki altyazılar da kelimeler ile pek uyuşmuyor. Alt yazıları becerememişler. Kendi İngilizcem ile daha iyi anlıyorum resmen. Apartman dairesinde kalktıktan sonra kule içerisinde ufak görevler yaptıktan sonra dışarı çıkabilecek hale geliyoruz. Ve rehberin asıl yeri başlıyor.

OYNANIŞ

Dying Light, parkura dayalı bir FPS oyunudur bilindiği üzere. Öğrenmesi kolay, ustalaşması zordur. Oyun daha çok yakın dövüşe önem verir. LMB ile saldırı RMB ile nişan alma ve fırlatma için kullanılır. MMB ile fırlatma silahlarını ve UV ışıklarını kullanabilirsiniz. E tuşuna basarak sersemleten ve staminanız bitince sınırsız kullanabileceğiniz tekme atma özelliğini kullanabilirsiniz. Q tuşuna basarak afetzede yeteneğini kullanıp etraftaki düşmanları duvar arkasından görebilir, loot itemlerini kolayca bulabiliriz. Oyunun başında hantal silahlar ile oyuna başlarsınız. Peki nedir bu silahlar?

-Gaz borusu
-Masa Bacağı
-Su borusu
-Çivili Tahta
-Kısa enli bıçak
-Ağır inşaat demiri
Ve bunların türevleri şeklinde diyebiliriz.

Bu silahlar zombilere çok az hasar verir. Kafaya doğru vurmaya çalışın. Ve sık sık tekme atın. Tekme hem enerji tüketmez hem de zombiyi kolayca yere devirip etkisiz hale getirebilirsiniz.
Parkur kısmına da değinelim. Tırmanmak istediğiniz yere doğru zıplayıp Space tuşuna basılı tutmanız gereklidir. Assassin's Creed gibi kolay değil bunda parkur. İlk başladığımda eğitimi bile zar zor geçtim. Ama birkaç saat sonra tamamen alışırsınız. Bir de sınırısz koşamazsını. Crane de bir insan. Nefesi yetmez adamın sonsuza kadar koşmaya. Belirli bir süre koştuktan sonra karakter yorulup yürüme moduna geçer. Biraz bekledikten sonra enerjisi tamamen dolar ve kaldığınız yerden koşabilirsiniz. İleri de alacağınız seviye puanları ile hızlı koşma, hızlı parkur, yerde yuvarlanma ve bunun gibi yetenekleri açıp parkurda seviye atlayabilirsiniz.

EŞYA TOPLAMA (LOOT)

Eşya toplamaya geçmeden önce envanterden bahsedeyim. Envanterimiz, karakterin aldığı silahları depoladığı sınırlı yeri olan bir yerdir. Oraya silahları koyup silah çemberinden istediğimiz zaman değiştirebiliriz. Ama yer sınırlıdır. Daha fazla silah alabilmek için gerekli yetenekleri almamız gerekiyor. Yeteneklerden ileride bahsedeceğim. Oyunda çoğu binaya girip çıkabilirisiniz. Binalardan loot yapıp özel bileşenler toplayabilirsiniz. Bu bileşenler günlük hayatta kullandığımız şeylerden farksızdır. Sigara ve kahve gibi bileşenleri markette satıp para kazanabiliriz Bu bileşenler sadece para kasmak için eklenmiştir. Oyuna fazla bir katkısı yoktur. Marketten de bahsedeyim. Kazandığımız paralar ile daha güçlü silahlar alabiliriz. Loot bileşenlerini de marketten kolayca alabiliriz. Öldürdüğümüz zombi veya insanlardan da loot yapabiliriz. Başlangıç olarak sağlık çantası ve molotof üretebilirsiniz. İlerleyen zamanlarda seviyeniz yükselerek el bombası, patlayan fırlatma bıçakları gibi özel fırlatma silahları üretebilirsiniz. Başta dediğim gibi Q'ya basarak afetzede yeteneği ile loot bileşenlerini kolayca bulabiliriz. Loot bileşenlerinin enderliği renklere göre sınıflandırılır. Peki hangi renk, hangi enderliğe denk ediyor?

-Beyaz: Yaygın bileşenlerdir. Bulması kolaydır ve marketlerde çok ucuzlardır. Silahları ise çok hantaldır. Kolayca kırılırlar. Hasarları da azdır.
-Yeşil: Yaygının bir üst sınıfıdır. Oyunun başlarında bulunur ve sonlarında kaybolur bu bileşen türleri. Değerleri yaygınlara göre fazladır. Silahları ise güçlüdür. Fakat
Yaygından daha dayanıklılardır.

-Mavi: Yeşilin üstüdür. Üretim parçalarının değerlileri bu sınıf içindedir. Silahları enerji tüketmez ama çok dayanıksızdır. Hasar konusunda normaldirler. Oyunu başlarında
Mavi bileşenler çok önemlidir. Bunları bulmaya çalışın.

-Mor: Bu bileşenleri bulmak çok zordur. Belirli yerlerden ancak çıkarlar. Silah konusunda çok iyidirler. Mor silahları bulmaya çalışın.
-Turuncu: En nadir türün bir altıdır. Bulması oldukça zordur. Sadece kaçkın dokusu ile eldee edilebilir. Silahları marketlerde bulunur. Ama fiyatları oldukça tuzludur. Silah çok güçlüdür. Bu silahları bulursanız yıpratmamaya çalışın.
-Sarı: Oyunun en ender bileşenler bu renklere sahiptir. Bunlar sadece haritanın belli yerlerindedir. Silahlarını sadece özel jetonlar ile alabilirsiniz. Silahları bir haydy-uta t tek atabilirsiniz.

Silahlar Ve Modifikasyon

Enderliğe göre silahlardan bahsettim. Başlangıç olarak alacağınız hantal silahlar zombilere ve haydutlara işlemeyecektir fazla. Kesici silahlar bulmaya çalışın. Zombilerin uzuvlarını kesip onları hızlıca öldürürsünüz. Silahlar kırılabilirler. O yüzden ender silahlarınızı yıpratmayın. Silahlar tamir edilebilir. Etrafdan bulduğunuz metal parçalarla silahınızı tamir edebilirsiniz. Ama her silahın belirli bir tamir sayısı vardır. Beyaz silahların 2 hakkı vardır. En üstü Sarı silahların 8'e kadar hakkı vardır. Oyun başında mavi silahlarınızı gözünüz gibi koruyun. Yeni tür zombiler ile karşılaşacaksınız. Orada çok işinİze yarayacak. Yetenekleri açarak yeni dövüş stilleri öğrenebilirsiniz. Ben şu anda silaha gerek duymadan ellerimle zombi avlıyabiliyorum. Yetenekleri alın. Bekletmeyin sakın.

Modifiyeye gelirsek silahlarımızı geliştirmemize yarıyor. Marketten en az 500 dolara aldığımız modifiye Blueprint'leri ile silahlarımıza yakıcı, elektrik verici, kesici darbe yapmamızı sağlayan özel modifiyeler yapabiliriz. Aynı zamanda yerden bulduğumuz silah geliştirme parçaları ile F6 tuşuna basıp yükseltme yapabiliriz. Bu yükseltme parçaları hafiflik, hasar ve dayanıklılık olmak üzere 3 sınıftan oluşuyor. Hasar veren yükseltmeleri yapmanızı öneririm. Diğerlerinin faydasını göremedim.

Ateşli Silahlar Ve Gizlilik

Ateşli silah olarak pek çeşitlilik yok. Oyunun başında zaten kolay ateşli silah bulamazsınız. Bazı kamyonetlerin içinden 9mm Amerkian tabanca çıkabilir. Ama mermi sıkıntısı bu oyunda var. Her mermi sıkışınızda içiniz burkuluyor. Her silah kafadan tek alabilir bir zombiyi. Ama bunun sonuçlarına da katlanırsınız. Viral dediğimiz erken zamanda virüs kapmış insanları çekersiniz. Bu zombiler normal zombilere göre daha hızlı ve hada çevikler. Kafasına attığım kurşundan bile sıyrımışlardı. Çok fena dodge atıyorlar. Bir de oyunda yeniyseniz ağlatabilecek seviyeye getirir. Bunlardan kaçın. Ses yapmayın gerekmediği sürece. Silah sesleri ve mekanikleri hoşuma gitmedi. Daha iyisi olabilirdi. Haritanın belli yerlerinde patlayan variller ve gaz tüpleri var. Eğer bunlara fırlatma bıçağı veya BR silah fırlatrısanız anında patlarlar. Gaz tüpü 5 saniye içinde patlar. Tüpe vurup elinize aldığınızda bir el bombasına dönüşebilir. Tabi elinizde patlamazsa :D. Bunlar da çok ses yapar. En az 5 viral çekersiniz sonra da ruhunuza Fatih'a. O yüzden sessiz oynayın. Stealth odaklı olun.

Harita Ve Taktikler

Haritamız Harranda geçiyor ama hiç Harran havası alamadım. Bir de ne zamandan beri Harranda 15 Temmuz Şehitleri Köprüsü var? Neyse mantığı unutalım ve haritaya bakalım.

1497456792_816040_dying_light.jpg



Görüldüğü gibi haritanın geneli gecekondu binalarından oluşuyor. Varoş mahalleler mevut. Yüksek radyo kuleleri ve noktalar mevcut. Haritanın tam krokisi ve özel eşyaların olduğu yerler aşağıda mevcuttur.

map_1122.jpg


Haritanın belirli yerlerinde tuzaklar vardır. Bu tuzaklar yetenkler ile açılabilir. Yetenek, yetenek. Sıra geldi yeteneklere.

Yetenekler Ve Yetenek Ağacı

Oyunun neredeyse en önemli yanı. Yetenekler. Oyundaki yetenek dizlimine bayıldım diyebilirim. Yetenekler de aralarında 4'e bölünüyor. Bu yetenekleri sadede gelip anlatacağım. Başka bir rehberde daha detaylı anlatacağım.

Çeviklik Yetenekleri

Adı üstünde çeviklik ile ilgili yeteneklerdir. Kaçınma, boğuşma, uçan tekme, foward roll, omuz atma gibi yetenekler örnek verilebilir. Alınması gereken yetenekleri aşağıya diziyorum. En çok bunlara kasın.

Dodge (Sıyrılma): Size saldıran zombilerden kaçmanızı sağlayan yetenek. Bu yeteneği kullanarak herhangi bir yöne atacağınız adımla zombilerden rahatça sıyrılabileceksiniz.

Vault: Zombilerin üzerine basıp zıplayarak onlardan kurtulmanıza ya da normalden daha yükseğe zıplamanıza yarar.

Dropkick(Uçcan Tekme): İki ayağınızı birden kullanarak zombilerin ağzına uçan tekme atmanızı sağlar.

Freerunning Adept: Daha hızlı tırmanmanızı ve Harran'ı, Ezio gibi gezebilmenizi sağlar.

Light Drop: Yüksekten düştüğünüzde alacağınız hasarı azaltır.

Forward Roll: Light Drop'un gelişmişi diyebiliriz. Bu yetenek sayesinde daha da yükseklerden düştüğünüzde hasar almazsınız.
Özellikle drop kick yeteneğini açın. GIF'ten de anlarsınız zaten :D.

4807afe7c4fc447edff30d6b3d2b9b4a.gif


Güç Yetenekleri

Bu yetenekler yakın dövüş ve silahların hasarını arttrıma üzerine kasılır? Daha fazla stamina, daha fazla hasar, öldürme biçimleri, sert saldırı ve türevleri içindedir. Oyun başında almanız gereken yetenekleri aşağıya dizdim.

Stun: Kesici olmayan bir silah ile (sopa gibi) vurduğunuzda zombilerin sersemlemesini sağlar.

Combat Adept: Zombilerle dövüşmek stamina'nızı yer. Bu yetenek ile stamina seviyeniz artar ve yeni vuruş şekilleri açılır.

Power Attack: Aslında hepinizin bildiği bir yetenek. Normal saldırı yerine tuşa basılı tutarak yapacağınız Power Attack, normalden daha fazla stamina yer fakat daha fazla da hasar verir (bkz. Kodu mu oturtur).

Silah Fırlatma: Eldeki silahı düşmana fırlatarak öldürürcü bir darbe verirsiniz.

Stomp:
Zombilerin kafasına basarak kendilerini patates etmek diye özetleyebiliriz.

Drop Attack: Zombilerin üzerine düşerken bitirici bir vuruş yapmanızı sağlar.
Yetenek ağacı aşağıda mevcuttur.

SW00003-720x405 (1).jpg


Afetzede Yetenekleri

Bu yetenekler oyunda daha diri durmanızı sağlayan yeteneklerdir. Bunlar görev yaparak ve etraftaki afetzedelere yardım ederek elde edilir. Genel olarak çanta kapasitesi arttırma, tuzak kurma, kamuflaj gibi yetenekler içerir. Bu yeteneklerden istediklerinizi alabilirsiniz. Herhangi bir gidişatı etkilemez. Yetenek ağaı aşağıda mevcuttur.

Dying-Light-Review-Screenshot-Wallpaper-Talents.jpg


Efsane Seviye Yetenekleri
Bu yetenekler, herhangi bir daldaki yetenekleri fullediğinizde açılır. Çok önemli yetenekler değildir. Yetenekler sadece hasar arttırmak üzere kurulmuştur. Mesela yumruk seviyesini ben Max yaptım. Her yumruğuım tek atıyor. Bunun detayına inmeyeceğim sadece yetenek ağacını gösterip geçiyorum

340398534.jpg


Gece

Yazdığım şeyleri unutun ve buraya odaklanın. Gece oyun tamamen değişiyor. Yeni başlayanlar için gece dışarı çıkmak bir kabustur. Ben bile Max seviye olmama rağmen geceleri çıkmaya tırsıyorum. Oyun Saat 9'dan sabah 7'ye kadar cehennem deneyimi sunuyor size. Geceleri Volatile dediğimiz Ecel adlı zombiler çıkıyor. Bunlardan birisi sizi görürse arkadaşları ile size kovalıyorlar. Bir vuruşuyla kodumu oturtabiliyor. Uzaktan ağzından balgam asiti atabiliyor. Sesleri de çok korkunçtur. Zayıf yanları UV ışıklar. Oyunun başında aldığınız bu fener ile bu ecelleri geçici olarak durdurabilirsiniz. Ama bu ışık uzun süre kullanılamaz. MMB'den elinizi çekmezseniz feneriniz yanar. Ve toparlanması 1 dakika sürer. Oyunda kovalama seviyeleri var. 4 seviyeden oluşuyor. İlk seviyede kısa kovalamacalar var. İkinci seviyede daha çok zombi geliyor. Üçüncü seviye hızlı olanlar ortaya çıkıyor. Dördüncü seviyede intihar tüpü dediğimiz elemanlar bize doğru koşup patlıyorlar. Ama oyun oldukça insaflı. Geceleri iki kat yetenek puanı alıyorsunuz. Sessiz bir biçimde yetenek kasarsanız geceyi rahat atlatırsınız. Ama geceleri çok çıkmanızı önermem.

Rehberi burada bitireyim. İlk rehberim olduğu için biraz tutarsızlık ve yazım yanlışı olabilir. İncelemenin neredeyse tamamı benim yorumumdur. Alıntı değildir. Wiki'den ufak yerleri alıntıladım. Bazı yerlerde tıkandım doğrusu. Onları tekrar kontrol edeceğim. Yeni başlayanların umarım işine yarar. Yorum ve beğenileriniz eksik etmeyin. İyi sosyaller.

Kaynak: IGN Web Sİtesi, Dying Light Viki, YouTube.
 
Hocam peki geceleri ortaya çıkanlardan nasıl kaçarız yahut onları nasıl döveriz?
Onları öldürmenin pek yolu yok. UV ışık tek zayıf yanları. Bir de yüksek bir yerde iken, bize doğru tırmanırken tekme atarsanız yeri boylayacaktır. Max silahım ile zor öldürüyorum elemanları.
 
Merhaba sosyal. Uzun süredir yapmak istediğim bir rehberdi. Bu rehberleri çoğaltmayı düşünüyorum. Bu rehberlerde en temelden alacağım. Yani ders anlatır gibi gitmeyi planlıyorum. İlk olarak başlangıç rehberi, sonraları ise oynanış, hikaye ve zombi türleri gibi çeşitli rehberler kurmayı düşünüyorum. Bu konudaki düşüncelerinizi de söylerseniz sevinirim. Rehbere geçelim şimdi.
Dying Light için ilk önce ayarlarımızı bilmemiz lazım. Sistem özelliklerinize göre ayarlarınızı yapın. AMD kullanıcıları aşağıdaki resimdeki NVIDIA hbao+ ve alan derinliği ayarını kapatmalıdır.

Eki Görüntüle 625208

Ayarlarımızı yaptığımıza göre oyuna geçebiliriz. Sadece oyunun hikayesini başından bilgi vereceğim. Herhangi bir spoiler söz konusu değildir. İleri de sürpriz bozanlar ile hikayede detaylar vereceğim isteyenler için.
Oyuna bir kargo uçağının içinde başlıyoruz. Kargo uçağının modeli omb circular a-130. ana karakterimiz kyle crane adlı bir gre ajanıdır. (Gre, oyundaki yardım kuruluşunun kısaltmasıdır.) karakterleri daha sonraki incelemelerde detaylı bir bir biçimde anlatacağım. Hikaye harran adlı bir şehirde geçiyor. Her ne kadar harran Şanlıurfa'nın bir ilçesi olsa da yapımcılar oyunun Türkiye'de geçmediğini, oyunun hartiasının İstanbul'dan özendiklerini ifade ettiler. Aşağıdaki resime bakınca İstanbul olduğunu siz de fark edebilirsiniz.

Eki Görüntüle 625227

Uçağa geri dönelim. Uçakta bir bayan sesi bize görevimizi anlatıyor. Şehirde büyük bir salgın patlak vermiş ve bu sağlık kuruluşunun önemli bir dosyası bu şehirde kaybolmuştur. Kadir süleyman adlı eski bir albay bu dosyayı ele geçirmiş ve dosyayı yakında açığa yayınlamayı düşünüyor. Dosyanın içinde ne olduğuysa belirsizdir. Kadir'in kardeşi Hasan, belden aşağı felçlidir. Kadir Gre'ye kardeşi ile kendisini şehirden tahliye etmesinin karşılığında dosyayı geri teslim edeceğini belli etmiştir. Ama oyundaki savunma bakanlığı buna karşı çıkmıştır. Ve Kadir'in kardeşi virüs kapıp marazlanmıştır. Kadir kardeşinin virüse yakalanmasından dolayı büyük bir öfkeye kapılmıştır. Kadir yavaş yavaş içindeki savaş ağası ruhunu ortaya çıkarır ve şehirde hüküm sürmeye başlar. Kendi çetesini kurup afetzedeleri zor durumda bırakır. Kadir'e şehirde rais (ağa) diye hitap edilir. Bu kada detaydan sonra sadede devam edelim. Kyle 5 kilometre yüksekten şehire atlar. Fakat ağanın sağ kolu olan tahir ve adamlarının saldırısına uğrar. Crane kafasına darbe alır ve 9mm amerikan tabancası ile 1 haydutu 2 el ateş ile öldürür. Ses yaptığı için zombiler crane doğru gelir. Tahir ve adamları ise oradan uzaklaşır. Crane bir zombi tarafından sol kolundan ısırılır. Daha sonra amir isimli bir afetzede Crane'i kurtarır. Amirin yanında jade isimli bir afetzede daha vardır. Bu ikli rane kaldırıp arka sokağa götürmeye çalışır. Fakat zombi çokluğundan amir zombilere yenik düşer ve amir orada ölür. Jade bizi arka sokaya alıp kapıya barikat yapar. Ve kule ile iletişime geçip reviri hazırlamasını ister. Daha sonra karakterimiz gözlereini kapatır ve tam 72 saat sonra gözlerini bir apartman dairesinde açar. Ve oyunumuz burada başlar. Bu detayları vermem lazımdı. Yeni başlayanların olayları bilmesi lazım çünkü. Oyundaki altyazılar da kelimeler ile pek uyuşmuyor. Alt yazıları becerememişler. Kendi ingilizcem ile daha iyi anlıyorum resmen. Apartman dairesinde kalktıktan sonra kule içerisinde ufak görevler yaptıktan sonra dışarı çıkabilecek hale geliyoruz. Ve rehberin asıl yeri başlıyor.

oynanış

Dying Light, parkura dayalı bir FPS oyunudur bilindiği üzere. Öğrenmesi kolay, ustalaşması zordur. Oyun daha çok yakın dövüşe önem verir. LMB ile saldırı RMB ile nişan alma ve fırlatma için kullanılır. MMB ile fırlatma silahlarını ve UV ışıklarını kullanabilirsiniz. E tuşuna basarak sersemleten ve staminanız bitince sınırsız kullanabileceğiniz tekme atma özelliğini kullanabilirsiniz. Q tuşuna basarak afetzede yeteneğini kullanıp etraftaki düşmanları duvar arkasından görebilir, loot itemlerini kolayca bulabiliriz. Oyunun başında hantal silahlar ile oyuna başlarsınız. Peki nedir bu silahlar?

-Gaz borusu.
-Masa bacağı.
-Su borusu.
-Çivili tahta.
-Kısa enli bıçak.
-Ağır inşaat demiri.
Ve bunların türevleri şeklinde diyebiliriz.

Bu silahlar zombilere çok az hasar verir. Kafaya doğru vurmaya çalışın. Ve sık sık tekme atın. Tekme hem enerji tüketmez hem de zombiyi kolayca yere devirip etkisiz hale getirebilirsiniz.
Parkur kısmına da değinelim. Tırmanmak istediğiniz yere doğru zıplayıp space tuşuna basılı tutmanız gereklidir. Assassin's Creed gibi kolay değil bunda parkur. İlk başladığımda eğitimi bile zar zor geçtim. Ama birkaç saat sonra tamamen alışırsınız. Bir de sınırısz koşamazsını. Crane de bir insan. Nefesi yetmez adamın sonsuza kadar koşmaya. Belirli bir süre koştuktan sonra karakter yorulup yürüme moduna geçer. Biraz bekledikten sonra enerjisi tamamen dolar ve kaldığınız yerden koşabilirsiniz. İleri de alacağınız seviye puanları ile hızlı koşma, hızlı parkur, yerde yuvarlanma ve bunun gibi yetenekleri açıp parkurda seviye atlayabilirsiniz.

eşya toplama (loot)

eşya toplamaya geçmeden önce envanterden bahsedeyim. Envanterimiz, karakterin aldığı silahları depoladığı sınırlı yeri olan bir yerdir. Oraya silahları koyup silah çemberinden istediğimiz zaman değiştirebiliriz. Ama yer sınırlıdır. Daha fazla silah alabilmek için gerekli yetenekleri almamız gerekiyor. Yeteneklerden ileride bahsedeceğim. Oyunda çoğu binaya girip çıkabilirisiniz. Binalardan loot yapıp özel bileşenler toplayabilirsiniz. Bu bileşenler günlük hayatta kullandığımız şeylerden farksızdır. Sigara ve kahve gibi bileşenleri markette satıp para kazanabiliriz bu bileşenler sadece para kasmak için eklenmiştir. Oyuna fazla bir katkısı yoktur. Marketten de bahsedeyim. Kazandığımız paralar ile daha güçlü silahlar alabiliriz. Loot bileşenlerini de marketten kolayca alabiliriz. Öldürdüğümüz zombi veya insanlardan da loot yapabiliriz. Başlangıç olarak sağlık çantası ve molotof üretebilirsiniz. İlerleyen zamanlarda seviyeniz yükselerek el bombası, patlayan fırlatma bıçakları gibi özel fırlatma silahları üretebilirsiniz. Başta dediğim gibi Q'ya basarak afetzede yeteneği ile loot bileşenlerini kolayca bulabiliriz. Loot bileşenlerinin enderliği renklere göre sınıflandırılır. Peki hangi renk, hangi enderliğe denk ediyor?

-Beyaz: Yaygın bileşenlerdir. Bulması kolaydır ve marketlerde çok ucuzlardır. Silahları ise çok hantaldır. Kolayca kırılırlar. Hasarları da azdır.
-yeşil: Yaygının bir üst sınıfıdır. Oyunun başlarında bulunur ve sonlarında kaybolur bu bileşen türleri. Değerleri yaygınlara göre fazladır. Silahları ise güçlüdür. Fakat
Yaygından daha dayanıklılardır.

-mavi: Yeşilin üstüdür. Üretim parçalarının değerlileri bu sınıf içindedir. Silahları enerji tüketmez ama çok dayanıksızdır. Hasar konusunda normaldirler. Oyunu başlarında
Mavi bileşenler çok önemlidir. Bunları bulmaya çalışın.

-mor: Bu bileşenleri bulmak çok zordur. Belirli yerlerden ancak çıkarlar. Silah konusunda çok iyidirler. Mor silahları bulmaya çalışın.
-turuncu: En nadir türün bir altıdır. Bulması oldukça zordur. Sadece kaçkın dokusu ile eldee edilebilir. Silahları marketlerde bulunur. Ama fiyatları oldukça tuzludur. Silah çok güçlüdür. Bu silahları bulursanız yıpratmamaya çalışın.
-sarı: Oyunun en ender bileşenler bu renklere sahiptir. Bunlar sadece haritanın belli yerlerindedir. Silahlarını sadece özel jetonlar ile alabilirsiniz. Silahları bir haydy-uta t tek atabilirsiniz.

silahlar ve modifikasyon

enderliğe göre silahlardan bahsettim. Başlangıç olarak alacağınız hantal silahlar zombilere ve haydutlara işlemeyecektir fazla. Kesici silahlar bulmaya çalışın. Zombilerin uzuvlarını kesip onları hızlıca öldürürsünüz. Silahlar kırılabilirler. O yüzden ender silahlarınızı yıpratmayın. Silahlar tamir edilebilir. Etrafdan bulduğunuz metal parçalarla silahınızı tamir edebilirsiniz. Ama her silahın belirli bir tamir sayısı vardır. Beyaz silahların 2 hakkı vardır. En üstü sarı silahların 8'e kadar hakkı vardır. Oyun başında mavi silahlarınızı gözünüz gibi koruyun. Yeni tür zombiler ile karşılaşacaksınız. Orada çok işinize yarayacak. Yetenekleri açarak yeni dövüş stilleri öğrenebilirsiniz. Ben şu anda silaha gerek duymadan ellerimle zombi avlıyabiliyorum. Yetenekleri alın. Bekletmeyin sakın.

Modifiyeye gelirsek silahlarımızı geliştirmemize yarıyor. Marketten en az 500 dolara aldığımız modifiye Blueprint'leri ile silahlarımıza yakıcı, elektrik verici, kesici darbe yapmamızı sağlayan özel modifiyeler yapabiliriz. Aynı zamanda yerden bulduğumuz silah geliştirme parçaları ile F6 tuşuna basıp yükseltme yapabiliriz. Bu yükseltme parçaları hafiflik, hasar ve dayanıklılık olmak üzere 3 sınıftan oluşuyor. Hasar veren yükseltmeleri yapmanızı öneririm. Diğerlerinin faydasını göremedim.

ateşli silahlar ve gizlilik

ateşli silah olarak pek çeşitlilik yok. Oyunun başında zaten kolay ateşli silah bulamazsınız. Bazı kamyonetlerin içinden 9mm amerkian tabanca çıkabilir. Ama mermi sıkıntısı bu oyunda var. Her mermi sıkışınızda içiniz burkuluyor. Her silah kafadan tek alabilir bir zombiyi. Ama bunun sonuçlarına da katlanırsınız. Viral dediğimiz erken zamanda virüs kapmış insanları çekersiniz. Bu zombiler normal zombilere göre daha hızlı ve hada çevikler. Kafasına attığım kurşundan bile sıyrımışlardı. Çok fena dodge atıyorlar. Bir de oyunda yeniyseniz ağlatabilecek seviyeye getirir. Bunlardan kaçın. Ses yapmayın gerekmediği sürece. Silah sesleri ve mekanikleri hoşuma gitmedi. Daha iyisi olabilirdi. Haritanın belli yerlerinde patlayan variller ve gaz tüpleri var. Eğer bunlara fırlatma bıçağı veya BR silah fırlatrısanız anında patlarlar. Gaz tüpü 5 saniye içinde patlar. Tüpe vurup elinize aldığınızda bir el bombasına dönüşebilir. Tabi elinizde patlamazsa :D. Bunlar da çok ses yapar. En az 5 viral çekersiniz sonra da ruhunuza Fatih'a. O yüzden sessiz oynayın. Stealth odaklı olun.

harita ve taktikler

haritamız harranda geçiyor ama hiç harran havası alamadım. Bir de ne zamandan beri harranda 15 Temmuz şehitleri köprüsü var? Neyse mantığı unutalım ve haritaya bakalım.

Eki Görüntüle 625329


Görüldüğü gibi haritanın geneli gecekondu binalarından oluşuyor. Varoş mahalleler mevut. Yüksek radyo kuleleri ve noktalar mevcut. Haritanın tam krokisi ve özel eşyaların olduğu yerler aşağıda mevcuttur.

Eki Görüntüle 625333

Haritanın belirli yerlerinde tuzaklar vardır. Bu tuzaklar yetenkler ile açılabilir. Yetenek, yetenek. Sıra geldi yeteneklere.

yetenekler ve yetenek ağacı

Oyunun neredeyse en önemli yanı. Yetenekler. Oyundaki yetenek dizlimine bayıldım diyebilirim. Yetenekler de aralarında 4'e bölünüyor. Bu yetenekleri sadede gelip anlatacağım. Başka bir rehberde daha detaylı anlatacağım.

çeviklik yetenekleri

Adı üstünde çeviklik ile ilgili yeteneklerdir. Kaçınma, boğuşma, uçan tekme, foward roll, omuz atma gibi yetenekler örnek verilebilir. Alınması gereken yetenekleri aşağıya diziyorum. En çok bunlara kasın.

dodge (sıyrılma): size saldıran zombilerden kaçmanızı sağlayan yetenek. Bu yeteneği kullanarak herhangi bir yöne atacağınız adımla zombilerden rahatça sıyrılabileceksiniz.

vault: zombilerin üzerine basıp zıplayarak onlardan kurtulmanıza ya da normalden daha yükseğe zıplamanıza yarar.

dropkick(uçcan tekme): iki ayağınızı birden kullanarak zombilerin ağzına uçan tekme atmanızı sağlar.

freerunning adept: daha hızlı tırmanmanızı ve Harran'ı, Ezio gibi gezebilmenizi sağlar.

light drop: yüksekten düştüğünüzde alacağınız hasarı azaltır.

forward roll: light Drop'un gelişmişi diyebiliriz. Bu yetenek sayesinde daha da yükseklerden düştüğünüzde hasar almazsınız.
Özellikle drop kick yeteneğini açın. GIF'ten de anlarsınız zaten :D.

Eki Görüntüle 625340

güç yetenekleri

Bu yetenekler yakın dövüş ve silahların hasarını arttrıma üzerine kasılır? Daha fazla stamina, daha fazla hasar, öldürme biçimleri, sert saldırı ve türevleri içindedir. Oyun başında almanız gereken yetenekleri aşağıya dizdim.

stun: kesici olmayan bir silah ile (sopa gibi) vurduğunuzda zombilerin sersemlemesini sağlar.

combat adept: zombilerle dövüşmek stamina'nızı yer. Bu yetenek ile stamina seviyeniz artar ve yeni vuruş şekilleri açılır.

Power attack: aslında hepinizin bildiği bir yetenek. Normal saldırı yerine tuşa basılı tutarak yapacağınız Power attack, normalden daha fazla stamina yer fakat daha fazla da hasar verir (bkz. Kodu mu oturtur).

silah fırlatma: eldeki silahı düşmana fırlatarak öldürürcü bir darbe verirsiniz.

Stomp:
zombilerin kafasına basarak kendilerini patates etmek diye özetleyebiliriz.

drop attack: zombilerin üzerine düşerken bitirici bir vuruş yapmanızı sağlar.
Yetenek ağacı aşağıda mevcuttur.

Eki Görüntüle 625352

afetzede yetenekleri

bu yetenekler oyunda daha diri durmanızı sağlayan yeteneklerdir. Bunlar görev yaparak ve etraftaki afetzedelere yardım ederek elde edilir. Genel olarak çanta kapasitesi arttırma, tuzak kurma, kamuflaj gibi yetenekler içerir. Bu yeteneklerden istediklerinizi alabilirsiniz. Herhangi bir gidişatı etkilemez. Yetenek ağaı aşağıda mevcuttur.

Eki Görüntüle 625357

efsane seviye yetenekleri
Bu yetenekler, herhangi bir daldaki yetenekleri fullediğinizde açılır. Çok önemli yetenekler değildir. Yetenekler sadece hasar arttırmak üzere kurulmuştur. Mesela yumruk seviyesini ben Max yaptım. Her yumruğuım tek atıyor. Bunun detayına inmeyeceğim sadece yetenek ağacını gösterip geçiyorum.

Eki Görüntüle 625367

gece

Yazdığım şeyleri unutun ve buraya odaklanın. Gece oyun tamamen değişiyor. Yeni başlayanlar için gece dışarı çıkmak bir kabustur. Ben bile Max seviye olmama rağmen geceleri çıkmaya tırsıyorum. Oyun saat 9'dan sabah 7'ye kadar cehennem deneyimi sunuyor size. Geceleri volatile dediğimiz ecel adlı zombiler çıkıyor. Bunlardan birisi sizi görürse arkadaşları ile size kovalıyorlar. Bir vuruşuyla kodumu oturtabiliyor. Uzaktan ağzından balgam asiti atabiliyor. Sesleri de çok korkunçtur. Zayıf yanları UV ışıklar. Oyunun başında aldığınız bu fener ile bu ecelleri geçici olarak durdurabilirsiniz. Ama bu ışık uzun süre kullanılamaz. Mmb'den elinizi çekmezseniz feneriniz yanar. Ve toparlanması 1 dakika sürer. Oyunda kovalama seviyeleri var. 4 seviyeden oluşuyor. İlk seviyede kısa kovalamacalar var. İkinci seviyede daha çok zombi geliyor. Üçüncü seviye hızlı olanlar ortaya çıkıyor. Dördüncü seviyede intihar tüpü dediğimiz elemanlar bize doğru koşup patlıyorlar. Ama oyun oldukça insaflı. Geceleri iki kat yetenek puanı alıyorsunuz. Sessiz bir biçimde yetenek kasarsanız geceyi rahat atlatırsınız. Ama geceleri çok çıkmanızı önermem.

Rehberi burada bitireyim. İlk rehberim olduğu için biraz tutarsızlık ve yazım yanlışı olabilir. İncelemenin neredeyse tamamı benim yorumumdur. Alıntı değildir. Wiki'den ufak yerleri alıntıladım. Bazı yerlerde tıkandım doğrusu. Onları tekrar kontrol edeceğim. Yeni başlayanların umarım işine yarar. Yorum ve beğenileriniz eksik etmeyin. İyi sosyaller.

Kaynak: Ign web sitesi, Dying Light viki, YouTube.

Rehberinizi Steam ve diğer topluluk platformlarda paylaşabilir miyim tabii ki sizin yaptığınızı söyliyeceğim.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı