Rehber Yeni bir bilgisayara hangi programları yüklemeniz gerekir?

CCleaner önerim.
CCleaner Avast şirketine 19 Temmuz 2017 tarihind satıldı. Ayrıca CCleaner kurulumunda Avast antivirüs yazılımı indirilebilsin amacıyla bir opsiyonları da bulunuyor.
Redwood City, Kaliforniya, 19 Temmuz 2017 – Dijital güvenlik ürünlerinde dünya lideri Avast, bugün cihaz performans optimizasyonu yazılımının lider sağlayıcısı Piriform'u satın aldığını duyurdu.
Ayrıca zamanında bazı önemli Windows kayıt defterlerini silip hatalara yol açtığı için Microsoft tarafından önerilmeyen bir yazılım olarak da biliniyor. 2017 ve 2019 yıllarında hack olayı yaşadığını da unutmamak gerekiyor. Bundan dolayı güvenilir ve işe yarayan bir program değildir.
CCleaner yerine Wise Care 365 deneyebilirsin.
 
CCleaner Avast şirketine 19 Temmuz 2017 tarihind satıldı. Ayrıca CCleaner kurulumunda Avast antivirüs yazılımı indirilebilsin amacıyla bir opsiyonları da bulunuyor.

Ayrıca zamanında bazı önemli Windows kayıt defterlerini silip hatalara yol açtığı için Microsoft tarafından önerilmeyen bir yazılım olarak da biliniyor. 2017 ve 2019 yıllarında hack olayı yaşadığını da unutmamak gerekiyor. Bundan dolayı güvenilir ve işe yarayan bir program değildir.
Kusuruma bakmayın lütfen görmedim ellerinize sağlık tekrar başka arkadaşlarımada bu konunuzu tavsiye edicem.
 
Öncelikle herkese selam. Technopat Sosyal'de herkese faydalı olabilecek bir rehber hazırlama isteğinde bulundum. Daha önceden @Supangela'nın [Rehber] Windows Format Sonrası Yapılacaklar adlı bir rehber hazırladığını gördüm ve kendim de "Yeni bir bilgisayara hangi programları/uygulamaları yüklemeniz gereklidir?" tarzında bir nevi formattan sonra yüklenecekler konseptli bir rehber hazırlamak istedim. Bağlantı şeklinde eklediğim programlara göz atabilirsiniz. Umarım herkes için faydalı bir rehber olur. 😇

Yeni bir bilgisayar aldığınızda ya da Windows 10 (diğer Windows işletim sürümleri de dahil) işletim sisteminize format attığınızda yapmanız gereken ilk şeyin gerekli programları/uygulamaları yüklemek olduğunu duyuyor gibiyim. O zaman kategoriler halinde hazırladığım programlara/uygulamalara bir göz atın derim. 😉

İnternet Tarayıcısı
Bilgisayarınızı ilk açtığınızda diğer programları yüklerken ilk gerekli olan ve belki de zamanınızı en fazla geçireceğiniz bir araçtır. Kimisi daha hızlı olmasını, kimisi daha güvenli olmasını ya da daha çok kişiselleştirilebilmesini ister. Buna yönelik olarak internet tarayıcılarını bu üç başlık altında önereceğim. Hız konusunda herkes Google Chrome'u tek geçer. Fakat hız konusunda bilmedikleri bir rakibi vardır ve ona internet mecrasında Brave demektedirler(hız ve güvenlik alanında favorimdir). Technopat Sosyal'de @26318'ın hazırlamış olduğu rehbere göz gezdirebilirsiniz.

Hız konusunda internet tarayıcısı önerisi yaptıktan sonra sıra güvenliğini korumak isteyen kişilere geliyor. Ben de yine herkesin önerdiği ve açık kaynak bir tarayıcı olan Mozilla Firefox'u önerebilirim fakat alternatif olarak Tor tarayıcı'yı kullanabilirsiniz.

Kişiselleştime kısmında eski Opera CEO'su ve yeni Vivaldi iş ortağı ve CEO'su olan Jon Stephenson von Tetzchner'un başında olduğu Vivaldi internet tarayıcısnı önerebilirim. Kendi içerisinde kişiselleştirebileceğiniz birden fazla auar bulunmaktadır. Ayriyetten güvenlik için de kullanılabilir.


Antivirüs Programları ve Güvenlik Araçları
Sosyal'de izlenim yaparken şu iki tarafı görerek yorumları yapabiliriz: Antivirüs gereklidir diyenler ve antivirüs gerekli değildir (Windows Defender'i bile kaldırmayı isteyenler). İsteğinize göre yükleyebilir ya da yüklemeyebilirsiniz. Karar sizlere kalmış. Ücretsiz ve ücretli olarak toplamda dört tane paylaşmayı doğru gördüm.

Ücretsiz olarak çoğu insan Windows 10'da yerleşik olarak gelen Windows Defender'ı kullanmaktadır. Yeni alternatifler arıyorsanız öncelikle Kaspersky Security Cloud - Free'yi önerebilirim. Sosyal'de çok fazla kişiye iyi bir şekilde hitap ettiğini görebilirsiniz. Şu anda kullandığım ve diğer ücretsiz rakiplerine göre virüslere daha etkili bir şekilde koruma sağladığından dolayı ilk önerimdir. İkinci bir önerim ise Comodo Internet Security Free'den yana olacaktır. Veritabanı gelişmiş olmasıve kendi içerisindeki ince ayarlarıyla güçlü bir antivirüs seçeneği konumundadır. Technopat Sosyal'de bulunan rehber ile Comodo Internet Security Free'nin ince ayarlarını yapabilirsiniz.

Ücretli seçeneklere gediğimizde ise ilk önerim Bitdefender Total Security'den yana olacaktır. Başarılı bir antivirüs korumasının yanında şu anda deneyebileceğiniz Bitdefender Total Security 3 Ay Hediye kaspamında sizler de deneyebilirsiniz. Diğer güçlü bir rakibi olan Norton 360 antivirüs konusunda güvenliğinizi sağlamanız konusunda diğer bir başarılı üründür.

Antivirüslerin yanında kullanabileceğiniz bir program isterseniz size Malwarebytes'i önerebilirim. Kendisinin aktif korumasını kapatarak antivirüsler ile çakışmasını engelleyebilirsiniz.

Müzik Yayını ve Müzik Çalar Programları
Bilgisayarınızda çevrimiçi olarak müzik dinlemeyi seviyorsanız iki öneri ile karşınıza çıkabilirim. İlki Spotify olup; ikincisi ise Apple Music olacaktır. İkisi de birbirinden başarılı müzik platformu olup; en çok indirilen programlar konumunda da yer alırlar.

Bilgisayarına yüklediği dosyaları çevrimdışı olarak dinlemeyi sevenlerdenseniz size şu iki programı önerebilirim. Benim de fazlaca kullandığım MusicBee'ye bir göz gezdirebilirsiniz. Fazla sayıda tema ve eklentisiyle müzik dinlerken daha keyifli bir şekilde müzik kütüphanenizde gezinmenizi sağlayacaktır. Diğer bir önerim ise sade ve hızlı bir şekilde müzik dinleme keyfi isteyenlere geliyor. foobar2000 oldukça basit bir müzik çalar işlevi görecektir.

Medya Oynantıcı ve Fotoğraf Görüntüleyici
Bilgisayarımıza indirdiğimiz videoları ve filmleri izlemek için bir medya oynatma aracına ihtiyaç duyarız. Bu araçlardan en popüleri ve benim de sıkça kullandığım VLC media player'ı önereceğim. İkinci olarak ise K-Lite Codec Pack işinizi fazlasıyla görecektir.

Fotoğraf görüntüleyici kısmında isterseniz Windows 10 ile gelen Microsoft Fotoğraflar kullanabilir ya da benim sıkça kullandığım IrfanView yazılımını kullanabilirsiniz.

Video Editörü
Bu kısımda ücretsiz olarak açık kaynak olarak geliştirilen OpenShot ile DaVinci Resolve programlarını öneririm.

Dosya Sıkıştırma
Herkes bu kısımda birbirine WinRAR'ı önerdiğini gördüm. Fakat açık kaynak olup WinRAR ile boy ölçüşebilecek olan (hatta WinRAR'dan daha hızlı olan) 7-zip programını önerebilirim.

Mesajlaşma/Sohbet
Bilgisayarınıza yükleyebileceğiniz ve arkadaşlarınızla oyun oynarken sohbet edebileceğiniz programlara ihtiyacınız olabilir. En başta fazlaca kullanılan Discord'u önermek isterim. Arkadaşlarınızla hem oyun oynayıp hem de kendi sunucunuzu açabilmeniz için en iyi seçeneklerden birisidir. Diğer önerebileceğim bir program ise Skype olacaktır. Görüntülü konuşmalarda gayet başarılı bir alternatiftir.

Oyun Servisleri
Bilgisayarınızı daha çok oyun için kullanacaksanız oyun servislerini yüklemeniz gerekecektir. Herkesin de bildiği Steam, Origin, Uplay, Epic Games Store ve Battle.net'i ihtiyaç duyduğunuz oyunlar doğrultusunda indirebilirsiniz. Fakat daha çok indie oyunları sevenler için mnerebileceğim iki platformu ben daha fazla kullanmaktayım.

En fazla kullandığım Game Jolt platformudur. Kendi clienti ile kütüphanesinde bulunan birden fazla oyunu bulabilirsiniz. Diğer bir önerdiğim platform ise itch.io platformudur.

Ofis Programları
Bu kısımda ücretli ve piyasanın hakimi olan Microsoft Office 2019'u önerebilirim. Ücretsiz ve açık kaynak kodlu ofis programı istiyorsanız Microsoft'un en büyük rakibi olan LibreOffice'i önerebilirim.

E-Posta İstemcileri
Eğer bilgisayarınıza bir e-posta istemcisi yüklemek istiyorsanız Windows 10 ile yerleşik gelen Posta ve Takvim uygulmasını kullanabilir ya da açık kaynak olup Mozilla Vakfı tarafından geliştirilen Mozilla Thunderbird yazılımına göz gezdirebilirsiniz.

Temizlik Programları
Eğer bilgisayarınızda gelişmiş bir şekilde temizlemek ve hızlandırmak istiyorsanız Windows içerisinde "Disk Temizleme" aracısını çalıştırabilir ya da Wise Care 365 yazılımını kullanarak bilgisayarınızı temizlikten geçirmiş olursunuz.

Bilgisayarınızda uygulma kaldırmak için başarılı ve kaldırdığınız programın arkadan dosya bırakmasını istemiyorsanız Revo Uninstaller Pro programını kullanabilirsiniz.

PDF Okuyucu
Bu alanda en çok üne sahip olan Adobe Acrobar Reader programının yanında iki programı da önermek istiyorum. Adobe Acrobat Reader boyutu fazla olduğundan ve yüklenmesi biraz zaman aldığından şu alternatiflere bakabilirsiniz.

İlki Xodo Pdf Reader olup diğeri Sumatra PDF olacaktır. Bunlar arasından en fazla Xodo Pdf Reader yazılımını kullanmaktayım ve sizlere öneriyorum.

Metin Düzenleyici
Bu kısımda herkes Notepad++ önerecektir. Fakat bir başka alternatifi olan Sublime Text'de gayet başarılı bir seçenektir.

Video/Ekran Kaydedici
Video kayıt ortamında sürekli olarak OBS programını kullanırken, ekran kaydetme kısmında ShareX programını kullanmanızı öneririm.

İsteğinize göre rehberdeki programları/uygulamaları yeni aldığınız bir bilgisayara ya da format attığınız bir bilgisayara ilgili linklerden yükleyebilirsiniz. Ayrıntılı olarak hazırladığım bu rehberde sizlerin de görüşlerinizi bekliyorum.

Umarım herkes için faydalı bir rehber olur. Herkese uzayda sağlıklı ve huzurlu günler diliyorum. 😇
Çok faydalı olmuş, elinize sağlık.
 

Geri
Yukarı