Rekabetçi FPS oyunlarında kullanılan terimler

Selamlar öncelikle sorum başlıktaki gibi. Pek rekabetçi FPS oyunları ile aram yoktur ama bu aralar biraz sardım. Oynarken zevk alıyorum ama bu işin bir de ciddi kısmı da var ki takım konuşmalarında daha da artıyor, işte adam Mid'de, Short'ta falan gibi. İşte ben de bu terimleri tam olarak anlayamıyorum, yani tabii ki bazıları anlaşılıyor ama tam olarak hepsini bilmiyorum. Mesela bir keresinde "karanlıkta" gibi bir terim duymuştum bunu mesela bilmiyorum. Böyle Valorant, CS gibi oyunlarda sıkça kullanılan terimleri ve anlamlarını yazabilecekler var mı acaba zahmet olmazsa? Şimdiden teşekkürler.

Nt: Nice try, peek: Bir yerden kendini fazla belli etmeden info almaya çalışmak veya adamı vurmaya çalışmak, değişik şekilleri var. Short: Oyunda kısa bölgesi. Long: Oyunda uzun bölgesi.
Double door: Oyunda iki kapının bulunduğu yer, CS'de dust 2 ve Valorant'da haven mapinde var. Save: Roundu alamayacakken silahı kurtarmak. Eco: Ekonomiyi korumak ve sonraki eller silah çekebilmek için tabanca veya parası az olan silahlarla oynamak. Rush: Hızlıca bir bölgeye ittirmek, biliyorsunuzdur zaten. Ct: Savunan başlangıç bölgesi, veya savunan takım. T: Saldıran başlangıç bölgesi, veya saldıran takım. Side: Bomba kurma bölgesi. Backside: Side'ın arka bölgesi. Ace: 5 oyuncuyu birden öldürmek. Wall bang: Duvar arkası tarayarak birini öldürmek. Prefire: Bir yere girerken açılan öncü ateş. Bait: Arkadaşın birini vursun diye kendini yemlemek, ya da birini vurmak için arkadaşını yemlemek. Smurf: Eğlence için kendi rankından düşük ranktaki hesaplarda oynayan kişiler. İnstalock, instapick: Valorant'ta bir oyuncunun girdiği gibi sormadan ajan picklemesi. Dink: Headshot. Wp: Wellplay. Gg: Good Game. Ninja defuse: Rakibe fark ettirmeden C4 veya Spike'ı çözmek. Defuse: Spike veya C4'ü çözmek. Drop: Silah atmak. Aim: Nişan alma yeteneği. Elimden geldiğince yardımcı olmaya çalıştım :)
 
Oyuncuların dediği "Mid-Short" gibi terimler, harita bölgeleri için kullanılır.

CS:GO Harita bölgeleri için tıkla. (Gelen güncellemelerle bazı yerlerde değişiklik olabilir.)

Valorant harita bölgeleri için.

Genellikle bu tarz oyunlarda çoğu terim benzer olacaktır. Yani bir oyunda ustalaşıp öğrenmeniz diğer aynı tür oynlarda da gelişmenizi sağlar. Harita bölgeleri için aynı şeyi diyemeyeceğim.

CS:GO Terimleri için tıkla.

Valorant terimleri için tıkla

Eğer yardımcı olduysam çözüm olarak işaretleyebilirsin :) İyi geceler.
 

Geri
Yukarı