Renault 1.5 DCi nasıl bir motordur?

2004 Megane 2 dCi, 2016 Fluence dCi ve şu an 2007 Megane 2 dCi arabamız var. Tam tecrübe vereceğim size.

Mazotu resmen koklayıp geri depoya koyuyor. Yokuşlu şehirlerde uygun devir aralığında kafa kaldırarak çıkar. Otomatik taraflarını bilmem ama manuel kesinlikle sorunsuz. Kışın ilk 1 dakika beklemek lazım ısınması için. Motoru kapatırken de 15-20 saniye beklemek lazım ki turbo dursun. Çünkü bir anda motoru kapatırsanız turbonun yağlanması kesiliyor ve o esnada çark döndüğü için yağsızlıktan aşınıyor.

Fransız arabalarına kötü diyenler genelde %50 görme engelli oluyor. Sokağa çıkıp baktığınızda her yerde dCi motor görürsünüz. Parçası ucuz olup az yakan ve güzel çeken teknolojidir.

Ama o Fluence çok güzel gidiyordu ya :D Resmen tam tokatlama arabası gibi bir şeydi. 90 beygir olmasına rağmen nedense satarken dyno üzerinde 98 beygir çıkardı.
 
Fakat bazı kişiler Fransız motorları çok kötüdür diyor, peki bu motor nasıldır?
Mercedes lisanslı bir motor olduğu için dizeli oldukça performanslı ve sorunsuz. Yeni nesil 1.3Tce motorları da aynı şekilde sadece Turbo değiştirilerek olduğu gibi yeni Mercedes araçlarda kullanılıyor. Hatta 1.3Tce motorlar Mercedes logolu bloklara sahip. :)

Bunun dışında Fransızların motorlarından çok elektronik aksamları sorunludur. Bunu yeni nesil sensörlere sahip Peugeot otomobillerde bile görüyoruz. Citroen tarafı daha da rezalet maalesef.

Ayrıca araç yarı otomatik, tam otomatik olmaması bir dezavantaj mı?
Bence değil, aksine avantaj. Yarı otomatik araçlar daha konforlu ve ekonomik olmalarıyla birebir bir şanzıman türü. Yalnızca biraz daha dikkat etmek gerekiyor.
 
Yarı otomatik araçlar daha konforlu ve ekonomik olmalarıyla birebir bir şanzıman türü. Yalnızca biraz daha dikkat etmek gerekiyor.
Sen yanlış biliyorsun SypeR, Zakır Zakır doğrusunu biliyor. :D O hantal tam otomatik şanzıman daha konforlu dediyse konforludur. Diğeri isterse 1 ms sürede vites değiştirsin, bunun pürüzsüzlük ve konfor ile alakası yoktur! :D

Ayrıca CVT ile tam otomatik şanzıman aynıdır. Nokta!
 
Herkese cevaplarından dolayı teşekkürler, birçok konuda beni aydınlattınız. Araç cidden çok konforlu ve tasaruflu, Ankara'dan Antalya'ya yarım depo ile gidebiliyoruz, uzun yol performansı mükemmel. Dediğininiz gibi motor dışarıdan baya gürültülü fakat Grand Scenic'te yalıtım nasıl yapılmışsa motor sesi çok iyi yalıtılıyor.
 
2012 model Clio 3 sahibiyim 1.5 dci 65 HP motor var oldukça memnunum 55 litre depo hacmi var Full depo 1000-1100 km yapıyor bursa içi benzinli bir arabadan geçince bayağı şaşırmıştım araç küçük motor büyük ve dizel olunca gaza basma gereği duymuyorsun kendi kendine uçuyor zaten bu yüzden az yakıyor uludağa çıkıyorum ayda bir arabada 5 kişi de olsa 3 yeri geliyor 4. vites traktör gibi bana mısın demiyor.
 
Yarı otomatik elbette bir tam otomatik gibi pürüzsüz ve konforlu değildir.
Geçen başka bir konuda da demiştim, hayatında yarı otomatik şanzımanlı, hayır hayır hatta hiç otomobil kullandın mı?

Ama ben dizel araçların performanssız, pahalı ve masraflı olduğunu düşünüyorum.
Dizele performans dedi ya la adam... 2.5 tonluk Bentayga bile 4.8sn 0-100'e sahip daha ne yapsın istiyorsun bu motorlar?

1637952998741.png

Kaynak: Fastest diesel cars on sale now | Auto Express

Dizel bir araçla benzinliyi yan yana koyduğunuzda anlarsınız.
Benzinli var benzinli var...

Renault + Dizel + Yarı Otomatik = Konfor. Gülmekten karnım ağrıyor.
Renault Talisman, Fluence, Latitude? Hiç bindin mi bunlar birisine? Veya sürme şansın oldu mu? İkisini de yapmadıysan boş yapma.
Vites geçiş hızı konfor ve pürüzsüzlük değildir.
Vitesi sen ne kadar hızlı atabiliyorsan o kadar pürüzsüzdür, ne kadar pürüzsüz olursa o kadar konforludur. Tabi sen geçiş hızı denildiğinde sıralı şanzıman ve onun sesi olarak sanıyorsan, kusura bakma yanılıyorsun.

CVT bir tam otomatik bir şanzımandır.
CVT tam otomatik bir şanzıman değildir, tamamen farklı bir şanzıman türüdür. Ama yapısı itibariyle debriyajsız bir otomatik türü olduğu için tam otomatik şanzımanlarla adı çokça birlikte anılır.

Tam otomatikte vites geçişini hissetmiyorsun ki nasıl hızını bulacaksın?
Al sana vites geçişini çatır çatır hissedeceğin bir araç türü: Otobüs. Hem de bildiğin ZF'in 8 ileri şanzımanını kullanan Mercedes otobüsler. İlk 3 viteste o geçişi çatır çatır hissediyorsun. Ucuz tam otomatik modelleri kullanan Otokar gibi firmalardaki otobüslere girmiyorum bile. Onların sıfırında bile o geçişleri hissediyorsun.

Ayrıca sana bi' tur otomatik 1.4 Opel Corsa otomatik yazıyorum, 2017 model olanından. Ben hayatımda o kadar kötü bir tam otomatik şanzıman görmedim. O kadar diyorum.

Sen yanlış biliyorsun SypeR, Zakır Zakır doğrusunu biliyor. :D O hantal tam otomatik şanzıman daha konforlu dediyse konforludur. Diğeri isterse 1 ms sürede vites değiştirsin, bunun pürüzsüzlük ve konfor ile alakası yoktur! :D

Ayrıca CVT ile tam otomatik şanzıman aynıdır. Nokta!
Doğru hocam, ben yanlış biliyorum. Zakır Zakır kardeşimiz çok bildiği konularda da maşallah Zakır Zakır bilgi saçıyor (!).
 
Son düzenleme:
Tam otomatikte vites geçişini hissetmiyorsun ki nasıl hızını bulacaksın?
Bak ben bunları görmemiştim. :D Fabrika kendi ürettiği vitesin geçiş hızını bilgisayarla ölçüyor, evet sen hissedemezsin. Zaten bu kısım senin başta dediğin konfor savını direkt yanlışlıyor.

Her türlü tam otomatik yarı otomatikten iyidir.
Performans olarak yarı otomatik daha iyi. Konfor olarak yarı otomatik daha iyi. Yakıt tüketimi olarak aynı şartlarda yarı otomatik daha iyi.

Hani her yönden tam otomatik şanzıman daha iyiydi? Tam otomatik şanzımanın (ki CVT değil tork konvertör tam otomatiktir) dayanıklılık avantajı var. Islak kavrama olduğunda yarı otomatik şanzımanlar da üzmez, tabii daha karışık bir tasarım ve daha fazla parça sayısına sahip olduğu için mekanik hata verme oranı daha yüksektir sadece.

Gördüğün gibi; tam otomatik şanzımanın iyi olduğu sadece tek şey var. Bugün söylediğin her şey falsoydu maşallah. Umarım her konuda böyle fiyasko yaşamıyorsundur...
 
Son düzenleme:
@SypeR hocam bence de dizel motorlar performanssız değil, sahip olduğumuz araç ağırlığına ve yapılma amacına rağmen gayet iyi hızlanan ve yokuşlarda tıkanmayan bir araba.
 
@SypeR hocam bence de dizel motorlar performanssız değil, sahip olduğumuz araç ağırlığına ve yapılma amacına rağmen gayet iyi hızlanan ve yokuşlarda tıkanmayan bir araba.
Dizel motorların performans karakteristiğini sevmiyor çoğu kişi. İlk kalkışta ve yokuşta çok iyi çünkü aşırı yüksek sıkıştırma oranları ile birlikte tork da muadili bir benzinli motora göre daha yüksek oluyor. Yalnız benzinli motorlarda turbo kullanılmaya başlandığından beri bence bu fark kalmadı, tamam yine 1.6 turbo dizelde 300-320 Nm tork varsa benzinlide 250 Nm civarı oluyor ama o tork da fazlasıyla yeterli durumda.

Üstelik dizel motorlarda geç ısınma, yüksek devirlerde tamamen ölü olma gibi bir karakter var, tork çok düşük bir tork aralığının ardından çok ani şekilde düşüyor. Benzinli motorlarda ise bu tork bandı daha geniş, verimli devir aralığının sonrasında da düşüş biraz daha yumuşak oluyor. Bundan dolayı benzinli motorlar yüksek devirlerde çok daha iyi bir his veriyor dizellere göre.

Kişiye göre değişir. Dizelin de avantajları var, benzinli motorların da avantajları var. Herkes kendi alışkanlığına ya da kullanım amacına göre seçiyor. Bana sorsalar hiçbir şekilde dizel araba almam, geçmişte de arabalarımdan hiçbiri dizel olmadı.
 
@SypeR hocam bence de dizel motorlar performanssız değil, sahip olduğumuz araç ağırlığına ve yapılma amacına rağmen gayet iyi hızlanan ve yokuşlarda tıkanmayan bir araba.
Hocam son iki aracımdan birisi 1.6 atmosferik benzinli yarı otomatik vitese sahip bir araçtı. Şu anki aracım yine aynı markanın kuzeninden 1.6 turbo dizel yine yarı otomatik vitese sahip bir araç. İkisi de performans olarak gayet yeterli. Dizel ile atmosferik aracım arasında 500 kilo boş ağırlık farkı var. Ona rağmen performans istediğimde gayet tatmin edici performansı alıyorum. Ekonomik gitmek istediğimde de ekonomik gidebiliyorum.

Bu arada atmosferikle 0-100'de dumanspec bir Golf'ü kalkışta duman etmişliğimde var, sonra arkadaş yol üzerindeki petrolde kaput açmak zorunda kalmıştı :DD
 

Yeni konular

Geri
Yukarı