Renault 1.5 DCi nasıl bir motordur?

CVT ile ilgili doğru yazılmış hiçbir kaynağın altında CVT, tam otomatiklerin listesine yazılmaz. Tam otomatik, yarı otomatik ve CVT olarak ayrılıyor ve Japonlar CVT kullandığında buna tam otomatik demiyorlar, üstüne basa basa CVT diyorlar.

Çift kavrama aşk evliliğidir. Şanzımanların amacı zaten hızlı olmaktır. Seri vites atar, öküz gibi kullanmazsınız ortalama hızlarda güzel devir - vites oranını seçer ve minimum yakıt tüketimi sağlar. Tabii ki her sistemin bir dezavantajı var. Çift kavramanın kuru kavrama olanlarında yağ yok, dolayısıyla sistem düzgün soğutulamıyor ve özellikle ilk viteslerde/trafikte çabuk ısınıyor.

Islak kavramada ise mekanizma düzgün bir şekilde soğutulduğu için yine bir öküzlük yapmazsınız ısınma hatalarının çıkması zor ancak bu sefer mekanizma kompleks hale geliyor ve mekatronik sorunlar çıkarma ihtimali artıyor. DSG özelinde yazılım sorunları da çekenler oluyor ama hallediliyor bir şekilde.

Tork konvertör ise mantık evliliğidir. Üzmez, yarı yolda bırakmaz, çift kavramaya göre biraz yavaştır ancak onu fark edecek bir sürücü otobanda değil, pistte dert yansın. Yakıt tüketimleri çift kavramaya göre aman aman yüksek değildir. İlk viteslerde kafası çok karışmaz çünkü çift kavrama gibi hangi vitese geçeceğim abi kafasını yaşamaz.

Not: ZF spor.
 
Yüksek performanslı olan modelleri bizim aldığımız arabalara konulamayacak kadar pahalı maalesef. Astra'da, Tiguan'da iyi bir ZF şanzıman vardı da biz mi almadık? :D

Ayrıca sen de yanılıyorsun, zakır zakır CVT tam otomatik diyorsa öyledir. Verdiği kaynak da onu yalanlıyor ama olsun. :D 2 sayfa laf anlamamakta direndi, üstüne gitti kaynak gösterip daha da battı. Öldü herhalde, ben olsam ölü taklidi yapmak yerine pardon ben yanlış biliyormuşum der geçerdim. Ölü taklidi yapmaya gerek kalmaz böylece. :D
 
Hocam son iki aracımdan birisi 1.6 atmosferik benzinli yarı otomatik vitese sahip bir araçtı. Şu anki aracım yine aynı markanın kuzeninden 1.6 turbo dizel yine yarı otomatik vitese sahip bir araç. İkisi de performans olarak gayet yeterli. Dizel ile atmosferik aracım arasında 500 kilo boş ağırlık farkı var. Ona rağmen performans istediğimde gayet tatmin edici performansı alıyorum. Ekonomik gitmek istediğimde de ekonomik gidebiliyorum.

Bu arada atmosferikle 0-100'de dumanspec bir Golf'ü kalkışta duman etmişliğimde var, sonra arkadaş yol üzerindeki petrolde kaput açmak zorunda kalmıştı :DD
Aracınız nedir üstat ?
 
hocam bence de dizel motorlar performanssız değil, sahip olduğumuz araç ağırlığına ve yapılma amacına rağmen gayet iyi hızlanan ve yokuşlarda tıkanmayan bir araba.
Motora bağlı. Motoruna göre değişiyor. Benzinliyi geçen çok fazla benzer özellikte dizel motor var. Günümüzde dizel motor binek araçlar için ölecek olsa da şirketler benzinliden üstün dizel motorların olabileceğini zamanında kanıtladı ve kullandı.

Dizel = traktör motoru olarak bakanlara katılmıyorum. Binek araçlarda kullanılan teknolojik dizellerin performansları da, ekonomikliği de üst düzeyde.

@Yararsız Üye Amerika pazarında sorunsuzluklarıyla piyasayı domine eden Japonlar varken VW'nin DSG'yi kullanmayı o pazarda bıraktığını hatırlıyorum. Bildiğim kadarıyla AISIN kullanıyorlar. Yüksek hacimli, torklu motor alan Amerikalılara yediremiyorlar DSG'yi. :D
 
Genel olarak DSG şanzımanlar tork fakiri. 500-600 Nm dayanımlı olan modelleri var, kullanılırsa ancak bunlar bir yere kadar işe yarar hacimli motorlu araçlarda.
Şu an tekrar kontrol ettim. 2 litre 350 400 Nm torkta Tiptronic tam otomatik veya manuel tercih etmişler. DSG kullanım oranı çok kısıtlı.
 
Bu arada rampalı şehirde atmosferik motor kullanılmaz. Ankara'da her rampada tır gibi vites düşürürsün. Ya dizel alacaksın yada turbo benzin. Şehir 4 boyutlu resmen, düzlük olan ilçe yok. Atmosferik anca düz şehirlerde kullanılabilir. Ayrıca herhangi bir şekilde arada kapışma olasılığında yok. Turbo resmen nimet gibi bir şey.

Dizele traktör deyip her rampada vites düşüren vatandaşlar var.
 
Aracınız nedir üstat ?
Şu anda 2020 model Kia Sportage AWD var. 1.6L hacimli 136bg 320nm turbo dizel motor üzmüyor açıkçası. Ama yakıt tüketimi tabi şehir içi trafiğe bağlı olarak değişiyor. 4.5 LT civarı tükettiği de oluyor, 7.5 LT civarı tükettiği de oluyor. Son zamlarla birlikte tabi bu değerler bile insana koymuyor değil...
şirketler benzinliden üstün dizel motorların olabileceğini zamanında kanıtladı ve kullandı.
Bknz.: Le Mans yarışını kazanan ilk dizel otomobil Audi R10 TDI.
 
Son düzenleme:
Ağzı olan konuşuyor. Başka bir şey değil. Fiat'ın multijet dizel motorundan sonra ekonomik anlamda en iyi motorlardan biri. 1.5 dci motoru kalkıp Porsche motoru ile kıyaslarsanız çok kötü bir motor çıkar elbette. Ancak ekonomik açıdan bakıldığında gayet iyi bir motor.

Fiat'ın multijet motoru 1.5 dcidan sonra en ekonomik olmasın?

Gerçi ekonomikten kastımız ne yakıt tasarrufu ise kesinlikle 1.5 dci daha ekonomik.
 
Ailemizde kullanılan 2012 model Renault Grand scenic marka araba var, araç gerçekten çok konforlu ve tasaruflu. Fakat bazı kişiler fransız motorları çok kötüdür diyor, peki bu motor nasıldır? Ayrıca araç yarı otomatik, tam otomatik olmaması bir dezavantaj mı?

Motor o modelde nasıl bilmiyorum ama Megane 3 (phase III) modelde kullanılan 1.5 dCi motor 105HP 240 nm üzmeyen ve ekonomik bir motordur.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı