Resident Evil 9'un çıkış tarihi yakın değil gibi gözüküyor

@490836, 2026 yılı bu oyunun çıkışı için nasıl olur sizce?
2025 çok dolu gözüküyor. Fakat çoğu oyun şimdilik Summer döneminde çıkmayı hedefliyor. Mafia gibileri ertelenme olmadan Summer 2025 dönemini yakalar. İlkbahar döneminde çıkacaklar da ertelenmeden çıkar. Fakat henüz tam tarih verilmemiş ya da yine Summer 2025 diye açıklanan oyunların bazıları Sonbahar dönemine ertelenir ve GTA 6'nın çıkışına göre bir çıkış belirlenir. Bir ihtimal bazı Sonbahar da çıkması planlanan oyunlar 2026'nın Yılbaşı dönemine atılır. Resident Evil oyunlarının İlkbahar döneminde çıkacağını düşünürsek RE9 etkilenmez bu oyunlardan. Şu anda da 2026'da çıkacak denen büyük bir marka yok. Yani 2026 aslında boş bir dönem olması açısından en iyi tarih. 2025 baya dolu bir yıl çünkü.

@490836 hatta GTA 6'dan dolayı birçok oyunun 2026'ya ertelenmesi olası. Çünkü konsol kısmı oyun tarafında yine %50'ye yakın gelir getiriyor çoğu markada. GTA 6 da konsolları hedeflediği için riskli bir durum.
GTA 6, 2013'te PS3'ün yaşadığını yaşattıracak PS5'e. 2013'te hem Last of Us hem GTA 5 çıkıyor diye bir sürü insan PS3 almıştı. Bu sene de aynısı PS5'te yaşanacak. Ben bile hazır 10-15 bin TL bandında 2. eli varken alsam mı diye düşünmüyor değilim. Ha tabii ben bir yandan platin kupa kasmak için de alırım ama öncelik tabii GTA 6 olur.

@490836, önümüzdeki üç yılın oyun açısından zengin olacağını söyleyebiliriz.

Bu sene de aynısı PS5'te yaşanacak. Ben bile hazır 10-15 bin TL bandında 2. eli varken alsam mı diye düşünmüyor değilim.
Alın hocam, zira Grand Theft Auto: VI çıkışı ile kanıtlanacak ki oyun dünyasında hala konsollar önemli bir pay sahibi. Platin kupa kasmanıza da yardımcı olmasının yanı sıra, optimizasyon derdi sıkıntısı olmadan istediğiniz oyunu tak çalıştır tarzında oynamanızı sağlayacak. Bu PS5 özelinde değil Xbox Series X için de geçerli bence. Halihazırda PS3 sahibisiniz ayrıca PS4 sahibisinizdir diye de düşünüyorum çünkü PSN profilinizden gördüğüm kadarıyla PS4 oyunlarında da kupalarınız var. Yeni nesile geçme vakti gelmiş olabilir, ha eğer bir Online oyuncusu iseniz Rockstar oyunu PC için 1-2 belki 3 sene sonra çıkarttığında Online bu sefer dolu olacaktır onu bekleyebilirsiniz ama ben önce tek oyunculu tarafın bitirilmesi taraftarıyım bu nedenle konsol yine benim tercihim olacaktır.

Oyunlar ertelensin de yeter ki iyi ve düzgün çıksın falan diyoruz da şu konunun yorumlarına uzaktan bakınca en ufak bir erteleme haberinde(Ki ortada resmi bir açıklama da yok, sadece iddia) bile hemen karamsarlık basmış insanları.

Onun dışında GTA 6 çıktığı 1 ya da 3 aylık sürede çok çok büyük etkisi olur. PC oyuncusunu hedefleyen şirketin zaten umrunda olmayacak. Sonuçta oyun başta sadece konsollarda olacak. Multi platform şirketler ise öyle aşırı geçe veya erkene sarkmazlar.
Hatta muhtemelen geçen ki RDR Online muhabbetinde @Smuya hocamın dediği gibi GTA 6'nın Online'ı başta boş içerikle gelip dezavantaj yaratacak şirkete.
Kesinlikle katılıyorum hocam, bu karamsarlığın başımıza 10 Aralık 2020 günü Cyberpunk 2077 çıkışı ile ne iş açtığını gördük. Oyunun bariz bir şekilde hala bitmeye yakın olmamasına rağmen oyuncular yeter bu kadar erteleme dediği için ve şirketin değeri de gün geçtikçe düşmeye başladığı için üst yönetim artık tamam deyip oyunu yayınladı ve oyun batık bir şekilde çıktı. İnsanlar yeterince tepkisini ortaya koyamadığı için de, görüyoruz artık bozuk çıkıyor çoğu oyun. Bırakalım geliştiriciler ne zaman hazır diyorsa, pazarlama departmanı hangi tarihi uygun görüyorsa o zaman çıkartsınlar. Baskı olmamasına ve uzunca ertelenmesine rağmen hala oyun bozuk çıkarsa o zaman bizim şikayet etme hakkımız doğar bence.

GTA 6 konusuna gelecek olursak düşüncelerim hala aynı, tek oyunculu tarafın beklentileri karşılayacağını zaten düşünüyorum ama gördüğüm kadarıyla en yoğun beklenti Online taraf üzerinde zira GTA 5 Online inanılmaz sayıda içerik güncellemesi aldı ve insanlar aynısını GTA 6 üzerinde de bekliyor. GTA 5 Online ilk çıktığı zaman o kadar boştu ki, bir kaç görev ve araba vardı sadece. Oyuna serbest takılma etkinlikleri neredeyse 2 sene sonra, soygunlar neredeyse 1.5 sene sonra eklendi. GTA 5 için zamanında yapılan incelemelere bakarsanız "harita devasa ama üst taraflar pek fazla kullanılmıyor." diye şikayet ettiğini göreceksiniz. GTA 5 Online üzerinde bu sorun çözülmüş çünkü bolca içerik vardı mesela defalarca güncellendiğinden dolayı, bu nedenle internette paylaşılan GTA 6 haritası 2 katı olacak, 3 katı olacak, 85 katı olacak, uzayı kapsayacak gibi haberlere pek itibar etmiyorum doğrusu. Hikaye modunda o kısımları kullanabileceklerse o zaman gerçekten harika ötesi olur ancak yine GTA 5 üzerinde olduğu gibi orayı pek kullanmayıp Online için ayırırlarsa ve Online başta boş çıkarsa yine aynı eleştirilere maruz kalacaklar ki %90 öyle çıkacak çünkü ben Rockstar geliştiricilerin oyunu hazırladığını ve şu an GTA 6 Online güncellemeleri üzerinde çalıştığını sanmıyorum. Rockstar olduğu için bunların sağları solları da belli olmaz, içerik olmadığı için kimse oynamayacaktır oyunu ilk 2 haftadan sonra içerik gelene kadar ondan sonra da niye Shark Card satışlarımız düşük, niye oyuncu sayımız düşük falan diye oyunu yine Red Dead Online üzerinde yaptıkları gibi yine öldürmeye çalışıp GTA 5 Online grafiklerini güncelleyerek GTA 6 üzerinde adapte edip tekrar oradan yürümeye çalışabilirler.

Birtakım söylentilere göre geliştirilme sürecinde olduğu söyleniyor ancak söylentilere göre oyunun çıkış tarihi yakın değil. Bazı iddialar, the Games awards etkinliğinde duyurulacağını söylüyordu ancak bu etkinlikte oyun duyurulmadı ve 2024'te de bu oyunun çıkışını yapmayacağı söylenebilir. Resident Evil serisinden sık sık bilgi sızdırmasıyla bilinen dusk Golem'e göre Resident Evil 9'un geçtiğimiz yaz duyurulması bekleniyordu fakat oyun ertelendiği için de bu duyuru da ertelenmiş oldu ve bu erteleme de küçük çaplı değil gibi gözüküyor. Oyunun GTA 6'dan önce çıkması gerekiyor diye düşünüyorum çünkü GTA 6, uzun süredir beklendiği için çıktığı gibi oyun piyasasındaki tüm dikkatleri kendine çekeceği için tüm oyuncuların, odak noktası o olacaktır.

Bırakalım hocam, ne zaman çıkarsa o zaman çıksın. Dediğiniz gibi GTA 6 döneminde çıkmaması oldukça yararlı olacaktır hatta Take-Two bile ki kendileri Rockstar firmasının sahibi bundan korktuğu için muhtemelen Mafia 4 çıkışını Yaz ayına almış. Ben hazır olunca çıkması taraftarıyım, bu isterse 2030 olsun.

Yani bakacağız ama o tarihte çıkacak gibi.
2026 başı olabilir gibi ama 2027 de olmaz yani. Yine de muhtemelen hedeflenen tarih en geç 2025 sonbahardır. RE9 her ne kadar bende şüphe uyandırsa da daha geniş alanlar dolu ve iyi dizayn edilmiş olursa yıllardır aynı çizgide ilerleyen seriye tazelik katılabilir aslında. Capcom'ın da yapamadığı pek bir şey yok şöyle düşününce. Zaman zaman sövsek de Nintendo ve Capcom son yıllarda en keyif aldığım 3A oyunları yapan adamlar. RE9 konusunda her ne kadar şüpheli olsam da iyi yapma ihtimalleri yok, berbat olacak gibi bir yaklaşım yanlış bence. Oyun çıksın bakarız ki dediğim gibi seri bilmem kaç oyundur hep aynı çizgide ilerliyor. İyi yaparlarsa seriye ferahlık katar, tazelik olur. RE'nin seriye tazelik katması kesinlikle gerekli.

2026 başı olabilir gibi ama 2027 de olmaz yani. Yine de muhtemelen hedeflenen tarih en geç 2025 sonbahardır. RE9 her ne kadar bende şüphe uyandırsa da daha geniş alanlar dolu ve iyi dizayn edilmiş olursa yıllardır aynı çizgide ilerleyen seriye tazelik katılabilir aslında. Capcom'ın da yapamadığı pek bir şey yok şöyle düşününce. Zaman zaman sövsek de Nintendo ve Capcom son yıllarda en keyif aldığım 3A oyunları yapan adamlar. RE9 konusunda her ne kadar şüpheli olsam da iyi yapma ihtimalleri yok, berbat olacak gibi bir yaklaşım yanlış bence. Oyun çıksın bakarız ki dediğim gibi seri bilmem kaç oyundur hep aynı çizgide ilerliyor. İyi yaparlarsa seriye ferahlık katar, tazelik olur. Re'nin seriye tazelik katması kesinlikle gerekli.

Re Engine motoru şu an sorunlu RE9'a her ne kadar taze bir şey yapsalar da gene sorunu olacaktir RE9 çıksa da çıkmasa da hype yaratmayacak he deyip gececeğiz bak 8 de ne oldu Witcher 4E gelince de GTA 6 da sonra en hypeli olacağı için CD project güvenim tam.

Bunlar 4R de yan görev sistemini aynı görevleri kullanarak koydular 9 da Allah bilir şu parça için saçma sapan sistemi koyarlar bunlar 50 kafes bir 10 fare öldür 35 tane gizli yaratık katlet.

Capcom'ın bu seneyi sadece MH Wilds ile geçireceğini de pek sanmıyorum. Muhtemelen MH Wilds ve RE9'u aynı senede çıkarmaya çalışırlar. MH Wilds'ın betasının bile en çok satan Capcom oyunu MHW'nin rekorunu kırarak Steam'de 460 bin civarı anlık oyuncuya ulaştığını düşünürsek ve Capcom'ın fiyatlandırma konusunda ne kadar oyuncu dostu olduğu da düşünülünce çok yüksek ihtimalle satış olarak fazlasıyla başarılı bir oyun olacak. (Oyun da muazzam olacak gibi zaten. Çok umutluyum en azından erken ve orta oyun çok iyi olacak gibi. Fakat endgame MHlerde en önemli kısımdır. Onu görmek şart. Temel World gibi bomboş olmaz umarım. Hele World'e gelen muazzam bir eklenti olan Iceborne eklentisini düşününce temel World çok zayıf kalıyor. Gerçi onun erken ve orta oyun da zayıf bir tık.) Fakat RE9 seneye sarkarsa hem Onimusha, hem Okami, hem RE9, hem de MH Wilds'ın muhtemel DLC'si 2026'ya sarkacak. Kaldı ki Pragmata var daha. 2026'yı bu kadar yoğun yapmak istemezler ki 2025'te hem MH, hem de RE gibi 2 tane dev marka parasal anlamda cidden çok önemli.
Re Engine motoru şu an sorunlu RE9'a her ne kadar taze bir şey yapsalar da gene sorunu olacaktir RE9 çıksa da çıkmasa da hype yaratmayacak he deyip gececeğiz bak 8 de ne oldu Witcher 4E gelince de GTA 6 da sonra en hypeli olacağı için CD project güvenim tam.
RE8 oldukça iyi bir oyun. Sonlarında bir tık baysa da genel anlamda oldukça iyi bir oyun bence. Ayrıca RE Engine evet, şu anda biraz sorunlu ve RE Engine 2 gelecek. Fakat ellerinde daha iyi bir seçenek yok şu anda. MT Frameworks'ten çok daha iyi bir motor. Monster Hunter World oynayın gelin MT ile yapılmış bir oyun kendisi, anlarsınız RE Engine'in neden en iyi seçenek olduğunu. Oyun dizaynı olarak demiyorum MHW, Iceborne eklentisi ile muazzam bir oyun. Fakat optimizasyonu aşırı kötü. RE Engine adamların ellerindeki en iyi seçenek şu anda. MH Wilds gösterecek biraz da bunu. Belki de DD2 skill issuedir, aslında RE Engine değildir. Belki de RE Engine gerçekten open world için kötüdür. Ne yalan söyleyeyim bana muhtemelen ikisi de gibi geliyor. DD2'de muhtemelen o kadar kesilmiş şeyden optimizasyona vakit bulamadılar fakat RE Engine de buna pek uygun olmayabilir. Ne olursa olsun MT'den çok daha iyi bir motor ve adamların ellerindeki en iyi seçenek.

CDPR oyuncularını dolandıran bir firma, hatırlatayım. Keza Rockstar da pek farklı değil. Bir de ben de şüpheliyim oyundan da RE'ye yenilik şart. Open world iyi dizayn edilirse seriye gereken ferahlığı sağlayabilir diyorum.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı