Romalılar kötü müydü?

Resul1780

Kilopat
Katılım
6 Ağustos 2018
Mesajlar
1.452
Makaleler
1
Çözümler
10
Arkadaşlar izlediğim belgesellerde hep Roma imparatorluğunun sömürgeci ve kötü bir imparatorluk olduğunu görüyorum ama okuduğum bazı yerlerde de Roma fethettiği topraklardaki yerel halka vatandaşlık veriyormuş ki bu bana mantıklı geldi. Yoksa o kadar toprağı insan olmadan bir işe yaramaz ve imparatorluk uzun süre ayakta kalmaz. Sizin düşünceleriniz nedir?
 
İyimi kötümü bilmiyorum ama Fatih Sultan Mehmet ölmeden önce Roma'ya bir sefer düzenlemek istiyordu. Orayı başkent yapma isteği vardı diye okumuştum.
 
Roma kötüyse, Osmanlı dünyanın en barbar ülkesiydi.
 
Kardeş osmanlının barbar olmasını neye dayanarak söylüyorsun hem konuyla alakası bile yok.
Aşağıdaki yazdığınıza dayanarak; eğer Roma barbarsa, Osmanlı da barbar bir imparatorluktur.
Roma fethettiği topraklardaki yerel halka vatandaşlık veriyormuş.
Osmanlı da fethettiği topraklardaki insanlara haklarını veriyordu. Devşirme sistemi sayesinde devlet büyüğü bile olabiliyorlardı.
 
Aşağıdaki yazdığınıza dayanarak; eğer roma barbarsa, osmanlı da barbar bir imparatorluktur.

Osmanlı da fethettiği topraklardaki insanlara haklarını veriyordu. Devşirme sistemi sayesinde devlet büyüğü bile olabiliyorlardı.

Bir an osmanlı düşmanısınız sandım az daha linç yiyecektiniz benden:)
 
Roma'da dört çeşit hukuki sınıflama vardı. Patrici, pleb, cliens, servus (köle). Örneğin oy verebilen vatandaşlar
oy veremeyip devlette çalışma hakkı olan vatandaşlar.... ya da en alt tabakası olan vatandaşlığın sadece özgürlüğün(köle olmamak) hak olarak tanındığı bir vatandaş. Onun altı köle sınıfı ki, köle sınıfı insan olarak değil mal olarak değerlendirilirdi. Fethettiği ülkelerde de Roma'nın ülkeyi yönetmesini kolaylaştıracak mal sahipleri ve politik etkinliği olan insanlar vatandaşlık alırdı. Yönetim olarak kötü müydü bilemem ama bu yönetimi yerleştirip o bölgeye tam anlamıyla sahip olana kadar çok kötü bir Roma'yı tecrübe etmiştir ülkeler. Örneğin Yunanınlar Makedonlar ülkenin ilk dönemlerinde köle son dönemlerinde Doğu Roma'nın sahipliğine kadar yükselmişlerdir. Ayrıca Yunan- Pers, Mısır-Asurlurları tek millet haline getirip yönetimi kolaylaştırmak için uygulanan asimilasyon politikaları nedeniyle çok acılı tecrübeler yaşatmıştır.
 
Roma'da dört çeşit hukuki sınıflama vardı. Patrici, pleb, cliens, servus (köle). Örneğin oy verebilen vatandaşlar.
Oy veremeyip devlette çalışma hakkı olan vatandaşlar... Ya da en alt tabakası olan vatandaşlığın sadece özgürlüğün(köle olmamak) hak olarak tanındığı bir vatandaş. Onun altı köle sınıfı ki, köle sınıfı insan olarak değil mal olarak değerlendirilirdi. Fethettiği ülkelerde de Roma'nın ülkeyi yönetmesini kolaylaştıracak mal sahipleri ve politik etkinliği olan insanlar vatandaşlık alırdı. Yönetim olarak kötü müydü bilemem ama bu yönetimi yerleştirip o bölgeye tam anlamıyla sahip olana kadar çok kötü bir Roma'yı tecrübe etmiştir ülkeler. Örneğin yunanınlar makedonlar ülkenin ilk dönemlerinde köle son dönemlerinde doğu Roma'nın sahipliğine kadar yükselmişlerdir. Ayrıca yunan- pers, mısır-asurlurları tek millet haline getirip yönetimi kolaylaştırmak için uygulanan asimülasyon politikaları nedeniyle çok acılı tecrübeler yaşatmıştır.

Yani roma şimdi bir yerleri alıyorlar sonra sadece mal sahibi ve güçlü olan kişilere vatandaşlık veriyor diğerleri köle mi oluyor?
 

Geri
Yukarı