Rehber RPCS3 ile PS3 Oyunlarını PC'de Oynama

Muhsin Bayram

Kilopat
Katılım
17 Nisan 2011
Mesajlar
1.157
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
R5 5600X | RTX 3070
Cinsiyet
Erkek
Piyasanın en popüler PS3 emülatörü RPCS3 son zamanlarda bazı oyunları akıcı bir şekilde oynatabilecek seviyeye ulaştı. Bu rehberde emülatörün nasıl kullanıldığını göstereceğiz.

NOT: RPCS3 ideal bir emülatör olmaktan hala çok uzakta. Sahip olduğunuz PS3 oyunlarının çoğu çalışmayabilir veya çalıştırdığınız oyunlar beklenen performansı veremeyebilir.

Donanım Gereksinimleri

  • 64-bit İşletim Sistemi: RPCS3 32-bit sistemlerde çalışmamaktadır.
  • SSSE3 Destekli CPU: AMD: Bobcat, Bulldozer, Piledriver. Intel: Xeon 5100/5300/3000, Core 2 Duo/Extreme/ Quad, Core i7/i5/i3, Pentium Dual Core, Celeron 4xx Sequence Conroe-L, Celeron Dual Core E1200, Celeron M 500, Atom
  • OpenGL 4.3 Destekli GPU: Nvidia GeForce 400 ailesi ve daha yenisi, ATI Radeon HD 5000 ailesi ve daha yenisi, Intel Haswell ailesi ve daha yenisine ait Intel HD Graphics.

Yazılım Gereksinimleri


RPCS3'ü hazırlama

  • Vermiş olduğumuz linkleri kullanarak öncelikle en güncel DirectX ve Visual C++ Redistributable yazılımlarına sahip olduğunuza emin olun. Ardından RPCS3'ü indirin ve arşiv içindekileri bir klasöre çıkarın.
  • LLE modüllerini indirin ve dev_flash klasörünü, RPCS3 klasörünün içine kopyalayın.
  • Artık RPCS3'ü başlatabilirsiniz.

Oyunu hazırlama

Oyanayacağınız PS3 oyunu pek çok farklı formata sahip olabilir. Ancak en sık karşılaşacağınız formatlar .PKG dosyaları ve PS3_GAME klasörleri olacaktır.

PS3_GAME formatındaki oyunları öncelikle doğru konuma taşımanız gerekmektedir. RPCS3 klasörünün içinde \dev_hdd0\game\ yolunu bulun ve oyunun PS3_GAME klasörünü bu konuma taşıyın. Eğer oyun klasörünün içinde .sfb uzantılı bir dosya varsa, bu dosyayı da aynı konuma atın.

Bazı oyunlar için .RAP uzantılı bir dosyaya ihtiyacınız olacaktır. Bu dosyaya sahipseniz dosyayı \dev_hdd0\home\00000001\exdata\ konumuna taşıyın.

Ön ayarlar

Oyunları çalıştırmaya başlamadan önce bazı ayarları gözden geçirmekte fayda vardır. Programı başlatıp Config -> Settings seçeneğine tıklayarak ayar menüsünü açın.

Core sekmesi

rpcs3 core.jpg

  • Interpreter (Precise): Yavaş fakat etkili seçenek. Eğer oyun çalışmıyorsa seçin.
  • Interpreter (Fast): Varsayılan seçenek. Oyunlar daha hızlı çalışacaktır.
  • Recompiler (LLVM/ASMJIT): En hızlı seçenek. Oyunlar daha yavaş başlatılacaktır ve bütün oyunlar desteklenmemektedir.
Library Loading Mode bölmesinde Automatically load required libraries seçeneğini işaretleyin. Eğer oynayacağınız oyunun gerektirdiği kütüphaneleri biliyorsanız Manually load selected libraries seçeneği ile kütüphaneleri elle yükleyebilirsiniz.

Graphics sekmesi

rpcs3 graphics.jpg


Render

  • Null: Ekrana görüntü gelmeyecektir
  • OpenGL: Oyunlar ile en uyumlu seçenek.
  • D3D12: Daha hızlı çalışan DirectX 12 modu. Windows 10 ve DX12 uyumlu ekran kartı gerekmektedir.
  • Vulkan: Vulkan uyumlu ekran kartlarının kullanabileceği hızlı mod.
Aspect Ratio seçeneğini varsayılan 16x9 olarak bırakın.

Resolution olarak oynayacağınız oyunun PS3'te çalıştığı çözünürlüğü işaretleyin. Eğer bilmiyorsanız 1280x720 olarak bırakın.

Frame Limit seçeneğini Auto olarak işaretleyin.

Diğer bütün seçenekler devre dışı bırakılmalıdır.

Eğer D3D12 render seçeneğini işaretlediyseniz D3D Adapter kısmında kullandığınız ekran kartını işaretleyin.

Audio sekmesini atlayabilirsiniz. Eğer oyunda kötü ses alıyorsanız bunun sorumlusu büyük ihtimalle emülatörün genel yavaşlığındandır.

Input/Output sekmesinde klavye/gamepad ayarlarını değiştirebilirsiniz. Eğer Xinput destekli oyun kumandanız oyun tarafından tanınmıyorsa Pad Handler seçeneğini Keyboard ile değiştirin veya tuşları Xpadder ile atayın.

Misc sekmesindeki Always start after boot harici bütün seçeneklerin devre dışı olduğundan emin olun.

Networking sekmesini Disconnected olarak bırakın.

System sekmesinde dili İngilizce olarak değiştirin. Ancak bazı oyunlar Japonca dil desteği gerektirebilir.

Son olarak Config -> Keyboard/PAD Settings menüsünden tuş atamalarını gerçekleştirebilirsiniz.

rpcs3 kontrol.jpg


Oyunu çalıştırma

Eğer elinizde .PKG uzantılı bir oyun dosyası varsa programı çalıştırdıktan sonra Boot -> Install PKG seçeneği ile oyununuzu programa ekleyebilirsiniz.

PS3_GAME formatındaki oyunlar için Boot -> Boot game seçeneği ile PS3_GAME klasörünü seçmeniz gerekmektedir.

Eğer oyunuzu programa ekledikten sonra şöyle bir hata alıyorsanız:

F LDR: class std::runtime_error thrown: Failed to load /dev_flash/sys/external/libat3multidec.sprx: Invalid stream or file not found

Oyunla beraber gelen PS3_UPDATE klasörünün içindeki PUP dosyasını Tools -> Install Firmware aracılığıyla programa eklemeniz gerekebilir.

Gerekli bütün işlemleri yaptıktan sonra, RPCS3 oyunun kurulumunu başlatacaktır ve her şey yolunda giderse, yüklediğiniz oyun yeni bir pencere içinde çalışmaya başlayacaktır.

rpcs3 mvc3.jpg


Notlar:

  • Oyunların kayıt dosyaları \dev_hdd0\home\00000001\savedata\ konumunda bulunmaktadır.
  • Hangi oyunların hangi kütüphane dosyalarına ihtiyaç duyduğunu ufak bir Google araması ile bulabilirsiniz. Gerekli kütüphane dosyalarını elle yüklemek her zaman daha etkili bir sonuç elde etmenizi sağlayacaktır.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Ekran Alıntısı.JPG
@Muhsin Bayram Hocam Fight Night Champion oyununu denedim. Rehberde ne dediyseniz harfiyen uyguladım fakat Log ekranında şu hatayı almaktayım;

F LDR: class std::runtime_error thrown: Failed to load /dev_flash/sys/external/libac3dec.sprx: Invalid stream or file not found
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı