RTX 2060 kullanınca bilgisayar çöküyor

844118

Yoctopat
Merhaba arkadaşlar. Masaüstü bilgisayarım dört yılını doldurdu. Normalde cihazım stabil olarak çalışıyordu lakin neredeyse son birkaç aydır saçma sapan, anlamsız sorunlarla karşılaşıyorum. Size danışmak istediğim konu şu; ekran kartımı ne zaman oyun oynamak ya da "render" amacıyla kullansam ekran gidiyor, fanlar son hız dönmeye başlıyor ve şalterden aç-kapa yapmak zorunda kalıyorum. Hatta bir ara PSU ve GPU arasında güç bağlantısı ile alakalı bir uyarı bile çıktı bilgisayarı açarken. Bunlar hakkında yaklaşık iki üç hafta önce bilgisayarcıya danıştım, kasa tamir edildi ve geri teslim aldım. Hala devam eden sorunun yüksek ihtimalle ekran kartı kaynaklı olduğunu düşünüyorum.

Belki aranızda bilenler vardır, content Manager'da (Assetto Corsa Launcher'ı) araçların ön izlemesini değiştirebiliyorsunuz fakat bu ekran kartına -değişken olmakla beraber- yük bindiriyor. Dün gece ise ben de bunu yaptım ve ekran kartını yaklaşık 3 saat boyunca %100 güçte tuttu. Isı değerleri şaşırtıcı bir şekilde 70 dereceyi geçmedi. İşlem bittikten sonra ekran kartından plastiğimsi hafif yanık kokusu geldi ama bilgisayarda herhangi bir sorun göremedim. Sanırım bunun nedeni uzun süre üstüne yük binmesinden dolayıydı. Her neyse, işlemi bitirdikten sonra bilgisayarı kasanın düğmesinden kapattım. Daha sonrasında şalteri de kapattım.

Sabah tekrar bilgisayar kasasını açacakken aynı yanık kokusu ekran kartının üstüne sinmiş haldeydi, bunu sorun etmedim ve bilgisayarı açtım. Her şey olağan şekilde devam ediyordu. Oyuna girdim ve bir süre sonra ekran kendini kapattı ve fanlar son hız dönmeye başladı. Yaklaşık bir iki ay önce yaşadığım sorunu yine yaşamaya başladım. Bilgisayarı şalterden kapattım, geri açtım, türlü türlü şeyler denedim ve yine de bunu yaşıyorum. Internet tarayıcısında gezebiliyorum, şarkı dinleyebiliyorum, video izleyebiliyorum vesaire ama iş oyun konusuna gelince bilgisayar bu duruma düşüyor. Pazartesi günü tekrar aynı bilgisayarcıya gideceğim.
Kkonuyla alakalı olarak sistem özellikleri ve soru cevapları:
- Ekran kartım:
ASUS RTX 2060 Dual.
- Sürücülerin güncel mi? evet.
- Ekran kartı dışarıdan darbe aldı mı? hayır. En azından kullanım esnasında ve benim gözetimimde iken olmadı. Haziran ayında elektrik git-gel olayları çok yaşanmıştı, bu sırada cihazı kullanıyordum.
- Sistemin kaç yıllık? dört yılı doldurdu.

Uzun lafın kısası aranızda böyle bir durumla karşılaşan ya da bunu nasıl engelleyebileceğimizi bilen birileri varsa yardımcı olmaları beni müteşekkir edecektir.

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2024-10-06 134724.png
    Ekran görüntüsü 2024-10-06 134724.png
    193,3 KB · Görüntüleme: 23
  • Ekran görüntüsü 2024-10-06 134753.png
    Ekran görüntüsü 2024-10-06 134753.png
    167,9 KB · Görüntüleme: 23

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı