RTX 3060 ile ETH kazmaya değer mi?

Normalde stake işlemi, (süre kavramı genelde 30/60/90 gün) senin anlattığın gibi, ancak ETH de işler farklı. Proof of work (madencilik)ten proof of stake (elde tutma) geçiliyor... Madecilikte (pow) nasıl GPU ile ETH kazanıyorsak, pos ta da elimizdeki ETH kadar kazancaz. Şu an geçiş bitmedi. Bugün yatırırsan, geçiş tamamlanana kadar tutmak zorundasın. Bazı katı kuralları da var. 32 ETH tutmak, sürekli aktif olmak, belli anlarda Online olmak gibi. Ve en ağırı geçiş bitene kadar çıkamamak gibi.

Ancak Binance bunun da pool (imece) usulunu yarattı. Beth diye bir token çıkardı, yukarıdaki kuralları senin yerine Binance yapıyor, sana da sadece katıl diyor. Senden 1 ETH alıyor ( miktar az da olur çok da) 1 beth veriyor. ETH/BETH paritesini de işleme açtı, erken çıkmak isteyenler, komisyon ödeyerek çıkıyor.

Benim perspektifimde bu çok karlı bir iş, ( benim ETH'ler 20 sene açılmasa da olur kızımın üniversite parası)

Ayrıca, ETH/BETH paritesi kabacana ilk girişte %7-8 getiri sunuyor. Yani, elindeki ETH'yi sistemde beth olarak duran ve erken çıkmak isteyen başka vatandaşa 0,92 filan oranı ile satabilirsin. Yani 0,92 ETH verip 1 beth alırsın ve günlük kabacana 0,0001 beth kazanırsın (sistemdeki ETH sayısına ve ETH piyasıosına göre +/-)

Ne zaman pos bitti, o zaman Binance sana elindeki beth kadar ETH verecek. Yani sabırlı olursan, girerken ana ETH kadar yaklaşık %8 garanti + (1 ETH için) 0,0001 günlük verecek.

Olayın mantığını ben önce para sonra zaman sermayesi olarak görüyorum. 1 ETH örneği üstünden devam ediyorum. Bugün 2392USD düz rakam olsun 2500 USD. Önce 2500 USD yatırdık 1 ETH aldık. Sonra atıyorum 2025 senesinde ETH 10k oldu, pos bitti Binance bize 1,08 (şlk girerken ETH/BETH oranından)+faiz (365gün X 3 X 0,0001 =0, 1095) toplam =1, 1895 ETH verecek...

Kötü senaryo, ETH yürümez, ath olan 5K da kalırsa, 5947 USD (3447 USD kar)
İyi senaryo, ETH ath 10k olur, 11895 USD (9395USD kar)

Kabacana ETH stake bu şekilde işliyor/kazandırıyor

Umarım fazla karışık olmamıştır.
Teşekkürler hocam gayet açıklayıcı oldu. Bende bunu biraz daha araştıracakğım.
Hocam bir sıkıntı olmalı. OC ayarlarının SS atabilir misin.
 
@Joel Hicks

Sistem boştayken Görev Yöneticisi'nin ekran görüntüsünü paylaşır mısınız?
Tahminimce, sistemi boştayken gereksiz kastıran arka plan uygulamalarınız var (Chrome uzantıları vs olabilir)

Bu arada Bende Monster ile benzer diyaloğu yaşadım, aynı cevabı aldım, 100'C ye kadar sıkıntı yok merak etme dediler, hem haklılar hem haksızlar,

Haksızlar çünkü bunu bir dayanağa bağlayarak söylemiyorlar. Yani 100 derece diye bir limit yok.. Belki aslında 120 dereceye dayanır ya da RAM gibi 200 de dahi sıkıntı yaşamaz ancak üreticiler de, satıcılar da bununla ilgili bir garanti vermiyor

Haklılar Çünkü laptop kendini 99.3'C+ olunca kapatıyor ve mimarısi gereği, laptop GPU/CPU desktop CPU/GPU ya göre daha ısıya dayanıklı.. Daha dayanıklı deyince iyi bir şey gibi gözüküyor ama aslında bu kötü bir şey, yalıtkanlık arttıkca, iletkenlik azalıyor ve performans düşüyor.. Bu da aslında Masaüstü X ekran kartının Laptop X e göre ciddi anlamda üstün performans göstermesine sebep oluyor.. RTX ile NVIDIA, özellikle Max-P serisi ile desktopları yakaladı diyebiliriz, gelecekte de geçecek bana göre..

Yaşadığım tecrübeye gelince, Isınma sebebi ile Laptopumu aynı ay içinde 3 kere olmak üzere 6 defa servise bıraktım. (Bir şey olursa biliyorum ki kullanıcı hatası diyecekler bende Tüketici hakem heyetine elimde belgelerle gideyim diye)
Hepsinde sallamadılar ve 100'C ye kadar bir şey olmaz diyerek aynı gün teslim ettiler.. Bende açıkçası kendimce bir şey olacağından emin olduğumdan süre kısalsın diye 97-98'C'lerde Laptopu tutarak madencilik yaptım. 2 Sene boyunca 95 derecenin altına inmedi ve haftada 1 saatlik bakım temizlik vs haricinde hep açıktı. 2 sene sonunda garantisi bitti diye, klima & laptop altı soğutucu vs ile, 70-85 arasında 2 sene daha madencilik yaptım.. Gene bir şey olmadı, yaklaşık 1,5 senedir de dükkanımda Excel internet viapos vs için kullanıyorum, 65-75 arasında çalışıyor.. Hala taş gibi..

Laptop ile mining işi düzgün bakım ve ısı kontrolü ile yapıldığında sorunsuz çalıştığını tecrübe ettim.. Yani etraftaki kirli bilgiler vs ile kendi kendinizi korkutmayın.. Desktop VS Laptop bambaşka kulvarlar teknolojiler... Evet ISI ikisinin de düşmanı, ancak yapıları gereği, sürdürülebilir olmak üzere dizayn edilip ona göre programlanıp, bu doğrultuda + ve - deüerlere sahip oluyorlar..

Ancak unutmamak gerek ki, teknoloji işi şans işi. Ekranda ölü piksel çıkması gibi.. Kimisi 1 laptop alır onda çıkar, kimisi 10 tane alır 1 tane çıkmaz..

Size tavsiyem, siz Max seviyede bakımını yapın, en düşük seviyede ısısını koruyun.. Bunları engelleyen unsurları bertaraf edin, kolay kolay sorun yaşamazsınız
 
Sistem boştayken Görev Yöneticisi'nin ekran görüntüsünü paylaşır mısınız?
Tahminimce, sistemi boştayken gereksiz kastıran arka plan uygulamalarınız var (Chrome uzantıları vs olabilir
gorevyoneticisi.png

Yok hocam yani ben ısının normal olduğunu düşünüyorum. YT'de 3060 kartların mininde ısıları 47-50 arası görüyorum. Zaten ısı düşürmek istersem OC'den düşürürüm ama mh da düşer.
 

Geri
Yukarı