RTX 3060 - R5 5500 sistem oyunlarda FPS ve performans düşüklüğü

İşletim sistemi
Windows 11

kercy

Kilopat
Makaleler
1
Arkadaşlar nedenini anlayamadığım bir performans düşüklüğü var sistemimde. Oyunlarda almam gereken FPS'lere asla ulaşamıyorum. Oynadığım oyunun benzer veya daha düşük sistemlerle benchmarkını izlediğimde hepsi benden daha iyi FPS alıyor. Sistemim şöyle:

MSI RTX 3060 8 GB
Ryzen 5 5500
Corsair 16 GB 3200 mHz ram (8x2) (3200'de çalışıyor)
WD SN570 500 GB SSD
WD 1 TB HDD
MSI A520M-A PRO

Ekran kartımın veya işlemcimin düşük seviye olduğunu vs. söyleyebilirsiniz ama sorunun bundan kaynaklı olduğunu hiç sanmıyorum. BIOS güncel, yakın zamanda bu performans düşüklüğü nedeniyle format da attım, driverlar da güncel. İşlemcime Cinebench ile test yaptım olması gerekene çok yakın sonuç aldım. Başka fikri olan varsa bekliyorum şimdiden teşekkürler.

Son düzenleme:
Sıcaklık ve kullanımlara baktınız mı hiç?

Hocam benchmark testlerinde son seviye işlemciler kullanıyorlar Intel Core Ultra veya Ryzen 9 gibi. O tarz game testleri izlemek yerine Ryzen 5 5500 RTX 3060 game test yazarak oradaki sonuçlara bakarsanız sizin için daha iyi olur. Ayrıca tavsiyemdir işlemcinizi ya yükseltin ya da overclock yapın ya da undervolt yapın belli ki bir miktar darboğaz yaşanıyor. Overclocku sakın ama sakın stok fan takılıyken yapmayın. Bir hava soğutucu veya sıvı soğutma takarak yapın sorumluluk kabul etmiyorum. Ekran kartınız biraz daha güçlü olsa oyunları 2K çözünürlükte oynamanızı tavsiye edebilirdim.

Sıcaklık ve kullanımlara baktınız mı hiç?
Sıcaklıklar anormal değil. İşlemciyi stok fanla kullandığım için biraz sıcak çalışıyor (en yüksek 70 derece) o kadar. Ama kullanımlar CS 2'den örnek vermem gerekirse (ölüm maçında) ekran kartı %40-50 işlemci %30-40 arasında. Bana biraz düşük geldi ama bunu arttırmaya bir yol bulamadım.

CS harici mesela BeamNG.drive'dan örnek vereyim, RTX 2060 - Ryzen 5 5500 ikilisini kullanan bir testi izledim, benden daha iyi FPS alıyor. Ekran kartı benimkinden birazcık daha kötü. CS2 ölüm maçında da bitmeye yaklaştıkça performans giderek kötüleşiyor 100-110 FPS'leri görüyor. Aynı işlemciyle benimkinden daha düşük sistemleri izlediğimde bile bu FPS'ye düştüğünü görmedim. Bilemiyorum aklıma gelen çoğu şeyi denedim, yazın AM5 sisteme geçmeyi düşünüyorum zaten ama geçene kadar idare etse bari.

Son düzenleme:

Hocam 2060 ile olan testlere bakma. 2060 5500 ile darboğaz yaşamayabilir ama 3060 ile yaşayabilir bu da 2060'dan daha kötü performans almanıza neden olabilir? Sizin 3060-5500'lü testlere bakmanız lazım. Ayrıca oyunda gittikçe performans düşüyorsa işlemcinin sıcaklığının artmasından dolayı darboğaz belli ki daha fazla büyüyor. Bence ya 5600 işlemciye geçin ya undervolt yapın ya da hava soğutma takıp overclock yapın.

Hocam şimdi şöyle bir sıkıntı var bendeki 8 GB model olduğu için sayılı test videosu var. Mesela CS2 için bulamadım ben. 12 GB olan RTX 3060 bendekinden çok daha iyi ama sistemi aldığım zaman bu uyguna gelmişti. BeamNG.drive'da darboğaz olacağını hiç sanmıyorum açıkçası.

Hocam bende baktım şimdi de bende bulamadım 8 GB olan versiyonunu. Her yerde 12'lik olandan var. Bana kalırsa dediğim yöntemleri uygulayın. Şu an hava soğutma alamayacaksanız undervolt yapın sıcaklık biraz daha düşsün belki daha stabil çalışır. Undervolt değerlerini iyi araştırın ama.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…