detaylı anlatım için teşekkürler, dün %120 şeklinde oynadım ve sıcaklıık olarak 3 5 derece fark etti 60dan 65lere geldi maksimum o yüzden sorun olacağını sanmıyorum, PSU 600w 80plus kaldırır diye düşünüyorum ama çok bi bilgim yok.Zarari olur mu sorusu yanitlamadan once neye etki eder onu soyleyeyim ki daha sonra zarari olup olmadigini daha iyi anlayabilesiniz.
Bakin simdi, RTX 4060 kartlar genelde 115W TDP ile gelir. Yani bu kart stok power limit ayarlari ile en fazla 115W elektrik ceker demek. Eger siz bu power limiti %120 yaparsaniz bu stok 115W TDP limiti 138W olur. Yani artik maksimum 138W elektrik yer demek. Ekran kartiniz daha fazla elektrik tuketebilirse clock hizlari da artmaya baslar. Yani ekran kartiniz daha hizli calisir demek. Ama tabii teoride "yuksek hiz = yuksek sicaklik" demektir. Kisaca performans ile birlikte sicaklik ve elektrik tuketimi de artar demek.
Simdi gelelim zarari olur mu sorusuna. Abartmadiginiz surece hayir, zarari olmaz. Ama bunda sicaklik da cok onemli bir faktor. Cunku iletken maddeler isindikca iletkenligini gecici olarak yitirmeye baslar. Elektrik duzgun iletilemezse donanim bozulur. Ekran kartlari icin tavsiye edilen maksimum sicaklik 80-85 derecedir. En sagliklisi budur. Eger power limit %120'ye kadar arttirilip maksimum performans kullanilirsa ekran karti daha fazla isinir. Tek zarari budur desem yeridir. Ancak sizin ekran kartiniz 3 fanli, normalde cogu 4060 karti cift fanli oluyor. Yani sizin kartinizin sogutmasi muhtemelen daha iyi. Bu yuzden %120'ye kadar power limit cekseniz dahi ortaya cikacak sicakligi halledebilir diye dusunuyorum sahsen. Eger fazla isinirsa power limiti dereceli olarak dusurursunuz zaten.
Ek olarak PSU'nuz bu kadar yuku kaldirabilir mi onu da kontrol etmeniz lazim.
Islemciniz ne peki? Hic olmazsa donanimlarinizi detayli bir sekilde ChatGPT'ye anlatip kabaca bir hesaplama ile yetip yetmeyecegini ogrenebilirsiniz. Gecen bir kere onun icin kullanmistim baya iyi hesapladi.detaylı anlatım için teşekkürler, dün %120 şeklinde oynadım ve sıcaklıık olarak 3 5 derece fark etti 60dan 65lere geldi maksimum o yüzden sorun olacağını sanmıyorum, PSU 600w 80plus kaldırır diye düşünüyorum ama çok bi bilgim yok.
Bu sitenin çalışmasını sağlamak için gerekli çerezleri ve deneyiminizi iyileştirmek için isteğe bağlı çerezleri kullanıyoruz.