RTX 4060 Ti ve R5 7500F sistem oyunlarda olması gerekenden düşük FPS veriyor

Kvp Cevher

Decapat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Ekran Kartı: NVIDIA RTX 4060Tİ 16GB
İşlemci: RYZEN 5 7500F
RAM: XPC 16 GB 5000MHZ
Ana kart:GİGABYTE B650M SH2
Güç Kaynağı: GİGABYTE 850W
Depolama: MLD M500 ULTRA 1TB KİNGSTON 120 GB SATA SDD, TOSHİBA 500GB HDD, SEAGATE 1 TB HDD
Merhaba, bilgisayarımın özellikleri yeterince iyi olmasına rağmen yeterli performans alamıyorum. Neden olabilir?

Sistem özellikleri:

• Ekran kartı: 4060 Ti 16 GB.
  • İşlemci: R5 7500F.
  • RAM: 16 GB 6000 MHz DDR5 XPC RAM.
  • SSD: MLD M500 Ultra 1 TB.
  • Anakart: Gigabyte B650M S2H.

Valorant'ta en düşük ayarlarda 250–350 FPS arası alıyorum, bence düşük. Neden olabilir, yardımcı olabilir misiniz?

Dosya Ekleri

• Valorant Screenshot 2025.11.02 - 01.35.43.51.png
    Valorant Screenshot 2025.11.02 - 01.35.43.51.png
    3,3 MB · Görüntüleme: 33
Driverları kurdun mu?
Ufak tefek optımızasyonları(güç seçenekleri gibi) yaptın mı?
Bir de Valorant gibi oyunlar işlemci odaklı ama tabii ekran kartınada yuklenen oyunlar. Siz yuksek FPS alacağım diye msa yı ya da kenar duzeltmelerını 1X gibi cok dusurursenız FPS niz aksine düşer. Msa yı 4X kenar duzeltmeyıde 16X e alın gerı kalan ayarlar dusukde kalsın. Onun dısında bir şey aklıma gelmedi ChatGPT'ye de danısmak lazım. Sızın ekran kartı ve ıslemcı bayağı az kullanılıyor.

Driverları kurdun mu?
Ufak tefek optımızasyonları(güç seçenekleri gibi) yaptın mı?
Bir de Valorant gibi oyunlar işlemci odaklı ama tabii ekran kartınada yuklenen oyunlar. Siz yuksek FPS alacağım diye msa yı ya da kenar duzeltmelerını 1X gibi cok dusurursenız FPS niz aksine düşer. Msa yı 4X kenar duzeltmeyıde 16X e alın gerı kalan ayarlar dusukde kalsın. Onun dısında bir şey aklıma gelmedi ChatGPT'ye de danısmak lazım. Sızın ekran kartı ve ıslemcı bayağı az kullanılıyor.

Dediğin gibi zaten her şey en düşükte değil

Tam modeli atar mısın?

CL değeri yüksek RAM'lerdense olabilir hocam. İşlemci ısısı normal, darboğaz yapabilecek bir RAM kalıyor.

XPG Lancer Blade AX5U6000C4816G-SLABBK 16 GB DDR5 6000 MHz CL48 Ram
Dediğin gibi CL değeri çok yüksek alırken tam bilmiyordum yanlış aldım normalde aynı paraya CL 36 vardı

Dediğin gibi zaten her şey en düşükte değil

XPG Lancer Blade AX5U6000C4816G-SLABBK 16 GB DDR5 6000 MHz CL48 Ram
Dediğin gibi CL değeri çok yüksek alırken tam bilmiyordum yanlış aldım normalde aynı paraya CL 36 vardı
Valorant oynamadığımdan düz mantık yürütüyorum. Valorant 3D Cache bellekten en çok faydalanan oyunlardan. L3 belleğin amacı basitçe işlemcinin yapılacaklar listesini tutmaktır fazlası Ram' e yazılır. L3 bellekten en fazla faydayı sağlaması Valorant'ın mantıken hızlı ve düşük gecikmeli ramlerden de aynı şekilde fayda sağlaması demek oluyor. CL48 tek kanal yerine en kısa zamanda CL30 çift kanala geçersen darboğaz sorunun muhtemelen çözülür. Çözülmekten kastım 7500F yine darboğaz yaratacak ama en azından ram kısmından kurtulup 400+ FPS alabilirsin.

Valorant oynamadığımdan düz mantık yürütüyorum. Valorant 3D cache bellekten en çok faydalanan oyunlardan. L3 belleğin amacı basitçe işlemcinin yapılacaklar listesini tutmaktır fazlası RAM'e yazılır. L3 bellekten en fazla faydayı sağlaması Valorant'ın mantıken hızlı ve düşük gecikmeli RAM'lerden de aynı şekilde fayda sağlaması demek oluyor. CL48 tek kanal yerine en kısa zamanda CL30 çift kanala geçersen darboğaz sorunun muhtemelen çözülür. Çözülmekten kastım 7500F yine darboğaz yaratacak ama en azından RAM kısmından kurtulup 400+ FPS alabilirsin.

RAM'ler mi darboğaz yapıyor ve BIOS'la ilgili veya yazılımsal bir sorun olabilir mi?

RAM'ler mi darboğaz yapıyor ve BIOS'la ilgili veya yazılımsal bir sorun olabilir mi?

Açıkçası sanmıyorum. Deneme şansın varsa çevrenden 2 kanal daha iyi bir RAM ile denemeni tavsiye ederim. Eskişehirdeysen yardımcı olurum.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı