RTX 4060 ve i5 10400F aşırı darboğaz yapar mı?

Berk Chelik

Hectopat
RAM
16 GB (8X2)
Anakart
B460M-A PRO
Merhaba, şu anki işlemcim i3 10100F ve bayağı düşük kalıyor RTX 4060'a. Yeni bir işlemci alacağım lakin anakartımdan dolayı yüksek bir işlemci alamıyorum. Ryzen 5 5600 düşündüm ama onun içinde anakartı da değiştirmem gerekiyor bayağı uğraştırıcı. Ben zaten çok oyun oynayan birisi değilim tek amacım oyuna girdiğimde drop vb. yaşamayayım yeterli. i5 10400F alsam oynanmayacak derecede sıkıntı yaşar mıyım?

Son düzenleyen: Moderatör:
10400F ile hafif bir darboğaz yaşarsın. En mantıklısı i3 10100F ve anakartı satarak R5 5600 ve anakart almak olur. 1000-2000TL ödersin ancak drop falan yemezsin.

Bence darboğaz yapacağını düşünüyorsan 2sinden birini yükselt derim.Ama bence işlemcini yükseltebilirsin öneribileceğim işlemciler :

Intel Core i7-10700K
Intel Core i5-10600K
Intel Core i9-10900K

Umarım yardımcı olmuşumdur

Selam hocam sisteminiz nasıl çalışıyor, stutter sorununuz var mı? Bu konu hakkında konuşmuştuk başka başlıkta 🙂
Hocam acaba işlemciden kaynaklı mı yoksa sistemde farklı bir sorun mu var diye test yapıyordum. Ekran kartımı arkadaşımın bilgisayarına taktım onda drop vb. sorun olmadı yani kartımda sıkıntı yok. RAM'den olabileceğini düşündüm farklı RAM taktım bilgisayarıma ve stutter sorunu devam ediyordu, CrystalDisk ile SSD'min okuma yazma değerlerine baktım gayet ideal görünüyor.

Yani sanırım tamamen işlemci düşüklüğünden dolayı darboğaz yaptığı için stutter oluyor. Araştırdığım kadarı ile anakarttan dolayı stutter olmazmış. Ben yine de işimi garantiye almak için bilgisayarıma anakartımın desteklediği başka bir işlemci takacağım ve sonuçlarına bakacağım. Eğer sorun işlemci ise Ryzen 5 5600 alacağım yanına da uyumlu bir anakart alacağım.

Sizin sistemde darboğaz olmamasına rağmen stutter vardı hatırladığım kadarıyla sisteminiz gayet uyumlu. Benim fikrim driver sorunu olabilir, her oyunda stutter yaşıyor muydunuz? eğer sadece 1-2 oyunda ise demek ki oyundan kaynaklı bir sorun olabilir.

Bir başka çözüm yolu ise Mem Reduct ile boş yere kullanılan RAM miktarını temizleyip daha stabil hale getirmekmiş. Kendim de deneyeceğim isterseniz konu linkini bırakıyorum Rehber: Mem Reduct nedir, nasıl kullanılır?

Hocam acaba işlemciden kaynaklı mı yoksa sistemde farklı bir sorun mu var diye test yapıyordum. Ekran kartımı arkadaşımın bilgisayarına taktım onda drop vb. sorun olmadı yani kartımda sıkıntı yok. RAM'den olabileceğini düşündüm farklı RAM taktım bilgisayarıma ve stutter sorunu devam ediyordu, Crystaldisk ile SSD'min okuma yazma değerlerine baktım gayet ideal görünüyor.

Yani sanırım tamamen işlemci düşüklüğünden dolayı darboğaz yaptığı için stutter oluyor. Araştırdığım kadarı ile anakarttan dolayı stutter olmazmış. Ben yine de işimi garantiye almak için bilgisayarıma anakartımın desteklediği başka bir işlemci takacağım ve sonuçlarına bakacağım. Eğer sorun işlemci ise Ryzen 5 5600 alacağım yanına da uyumlu bir anakart alacağım.

Sizin sistemde darboğaz olmamasına rağmen stutter vardı hatırladığım kadarıyla sisteminiz gayet uyumlu. Benim fikrim driver sorunu olabilir, her oyunda stutter yaşıyor muydunuz? Eğer sadece 1-2 oyunda ise demek ki oyundan kaynaklı bir sorun olabilir.

Bir başka çözüm yolu ise Mem Reduct ile boş yere kullanılan RAM miktarını temizleyip daha stabil hale getirmekmiş. Kendim de deneyeceğim isterseniz konu linkini bırakıyorum Rehber: Mem Reduct nedir, nasıl kullanılır?

Hocam D.O.C.P (XMP) kapatıp manuel ayarlama yapınca daha iyileşti gibi, Cyberpunk 2077 oyununda stutter olmuyor Days Gone'da oluyor. İlginç gerçekten.

Hocam D.O.C.P (XMP) kapatıp manuel ayarlama yapınca daha iyileşti gibi, Cyberpunk 2077 oyununda stutter olmuyor Days Gone'da oluyor. İlginç gerçekten.
RTX 4080 kullanan arkadaşım Valorant ve CS2'de stutter yiyordu diğer tüm oyunlar sağlamdı. Sistemden sisteme sorunlarda değişiyor demek ki. Hiç olmayacak oyunlar sorun çıkartabiliyor maalesef.

Geri
Yukarı