RTX 4080 oyunlarda anlık FPS düşmesi

dopzyy

Picopat
Katılım
18 Ağustos 2022
Mesajlar
59
Çözümler
1
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Merhaba iyi sosyaller.

Oyunlar da anlık FPS droplar yaşıyorum mesela 250 FPS'ten 60-90 FPS'e düşüyor ve inanılmaz kasıyor. Yeni bir sistem topladım ilk önce BIOS güncelledim sonra Windows 10 kurdum driverları siteden tek tek indirerek kurdum mwıı indirdim 250-300 FPS'lerden 40 FPS kere kadar drop yedim. Baştan format attım driverları aynı şekilde kurdum yine aynı. Bu arada 1 saat bile oynayamadan sıfır ekran kartında coil whine belirdi direk çıkardım mağazaya götürüp verdim servise yolladılar sonrasında on board ile yoluma devam ettim. Bu sefer kaldırmayacağını düşündüğüm için Valorant indirdim ve durum orada da aynı ve yine 2-3 defa format atıp farklı şekillerde driverları yükleyerek denedim ama nafile. Sıvı soğutmayı söktüm macunu özenle yeniledim değişmedi. RAM'leri tek tek denedim değişmedi. SSD farklı slota taktım değişmedi. İşlemci sıcaklıkları ise 58 derece civarında fakat bir şey fark ettim işlemci çekirdek kullanımları birden %54 civarına çıkıyor ve drop başlıyor 2-3 saniye sonra eski haline dönüyor. Bulunduğum şehirde maalesef yardımcı olabilecek bir servis bulamadım. Yardımcı olabilecek varsa sevinirim. Sistem ise şöyle;

İşlemci: Ryzen 7 7700X.
Anakart: ASUS ROG STRIX X670E-E Gaming Wi-Fi
RAM: Corsair Vengeance 32 GB 6000MHz CL30.
Ekran kartı: ASUS ROG STRIX RTX 4080 OC.
SSD: Samsung 990 Pro 1TB.
PSU: MSI MAG A1000G PCI-E5 80 Plus Gold ATX 3.0
Sıvı soğutma: Corsair H100i Elite Capellix.
Kasa: Corsair 5000X RGB.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Arkadaşlar konuyu iyice okuyun lütfen arkadaş zaten ekran kartını yollamış garantiye ve onboard ekran kartıyla da aynı sorunları yaşamış.

Forum sitelerine bir konu açarken hep bu muhabbeti yaşayacağımı biliyorum ama yapacak bir şey yok :)

Hocam o zaman NVIDIA driver çalışma altyapısı ile alakalıdır. Genel sorun gibi. Zaten çok taze bir model. NVIDIA tarafından yama bekleyin çünkü yapabileceğiniz her şeyi yapmışsınız. Normalde RAM kaynaklı olur droplar ama pek sanmıyorum.

Teşekkürler vakit ayırıp yazdığın için ama problem ekran kartı veya driver ı değil :)

Evet sonunda sorunu çözdüm BIOS default yaptıktan sonra bir de öyle deneyeyim deyip oyuna girdim ve hiçbir sorunla karşılaşmadım sonra EXPO yu aktif etmediğim aklıma geldi :) Tekrar BIOS'a girip EXPO yu aktif hale getirdim ve oyuna girdiğimde droplar yaşamaya tekrar başladım. Şu an RAM'ler 4800MHz da sorunsuz ama 6000MHz da kullanamıyorum önerebileceğiniz bir çözüm var mıdır?

Ryse

Kilopat
Katılım
22 Nisan 2015
Mesajlar
1.408
Çözümler
9
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Forum sitelerine bir konu açarken hep bu muhabbeti yaşayacağımı biliyorum ama yapacak bir şey yok :)

Teşekkürler vakit ayırıp yazdığın için ama problem ekran kartı veya driver ı değil :)

Evet sonunda sorunu çözdüm BIOS default yaptıktan sonra bir de öyle deneyeyim deyip oyuna girdim ve hiçbir sorunla karşılaşmadım sonra expo yu aktif etmediğim aklıma geldi :) tekrar BIOS'a girip expo yu aktif hale getirdim ve oyuna girdiğimde droplar yaşamaya tekrar başladım. Şu an RAM'ler 4800MHz da sorunsuz ama 6000MHz da kullanamıyorum önerebileceğiniz bir çözüm var mıdır?

Expo XMP mi hocam?

@dopzyy hocam mesajınızdan sonra gözüme uyku girmedi dayanamadım BIOS'a girip defaulta çekip bütün ayarları elle girdim işte RAM'in voltajı 1.35 dram timingin XMP modda otomatik girdiği ekranın fotoğrafını çekip elle değerleri tekrar girdim açtığım tek ayar da resize bar dı kaydedip çıktım ve masaüstünde bile bambaşka bir akıcılık vardı.

Expo XMP mi hocam?

@dopzyy hocam mesajınızdan sonra gözüme uyku girmedi dayanamadım BIOS'a girip defaulta çekip bütün ayarları elle girdim işte RAM'in voltajı 1.35 dram timingin XMP modda otomatik girdiği ekranın fotoğrafını çekip elle değerleri tekrar girdim açtığım tek ayar da resize bar dı kaydedip çıktım ve masaüstünde bile bambaşka bir akıcılık vardı.
Bir de mhz yi kendi profili olan 3600 e çektim düşüş yapmadım .
 
Son düzenleme:
KS
KS
D

dopzyy

Picopat
Katılım
18 Ağustos 2022
Mesajlar
59
Çözümler
1
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Expo XMP mi hocam?

@dopzyy hocam mesajınızdan sonra gözüme uyku girmedi dayanamadım BIOS'a girip defaulta çekip bütün ayarları elle girdim işte RAM'in voltajı 1.35 dram timingin XMP modda otomatik girdiği ekranın fotoğrafını çekip elle değerleri tekrar girdim açtığım tek ayar da ReSize BAR'dı kaydedip çıktım ve masaüstünde bile bambaşka bir akıcılık vardı.

Bir de MHz'yi kendi profili olan 3600'e çektim düşüş yapmadım.

Hocam ben direk default yaptım XMP-expo hiç enable seçmedim yani RAM'ler default ayarlarda çalışıyor.

Expo XMP mi hocam?

@dopzyy hocam mesajınızdan sonra gözüme uyku girmedi dayanamadım BIOS'a girip defaulta çekip bütün ayarları elle girdim işte RAM'in voltajı 1.35 dram timingin XMP modda otomatik girdiği ekranın fotoğrafını çekip elle değerleri tekrar girdim açtığım tek ayar da ReSize BAR'dı kaydedip çıktım ve masaüstünde bile bambaşka bir akıcılık vardı.

Bir de MHz'yi kendi profili olan 3600'e çektim düşüş yapmadım.

Hiç ayar yapmadan expo kapalı olsun bende öyle.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
KS
KS
D

dopzyy

Picopat
Katılım
18 Ağustos 2022
Mesajlar
59
Çözümler
1
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
PSU'dan kaynaklık olduğunu düşünmüyorum şahsen aynı modeli kullanıyorum bende böyle bir sorun yok GeForce Experience eski sürüm yükleyip dener misiniz?

Teşekkürler ama konuyu hiç okumadığınızı düşünüyorum açıkçası çünkü ekran kartının şu an serviste olduğunu ve on board ile devam ettiğimi başta belirtmiştim. Hem de 4080'nin eski sürümü olduğu düşünmüyorum ayrıca sorunu çözdüğümü bir üstte yazdım :) Bu arada PSU yeni nesil olan PCI-e 5 ATX 3.0 olan model.
 
Son düzenleyen: Moderatör:

Ryse

Kilopat
Katılım
22 Nisan 2015
Mesajlar
1.408
Çözümler
9
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Teşekkürler ama konuyu hiç okumadığınızı düşünüyorum açıkçası çünkü ekran kartının şu an serviste olduğunu ve on board ile devam ettiğimi başta belirtmiştim hem de 4080'nin eski sürümü olduğu düşünmüyorum ayrıca sorunu çözdüğümü bir üstte yazdım :) bu arada PSU yeni nesil olan PCI-e 5 ATX 3.0 olan model.

Hocam XMP ayarı kapalı olarak manuel değerleri girip dener misiniz ?
 

ekndmn

Picopat
Katılım
20 Ağustos 2022
Mesajlar
155
Makaleler
1
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Merhaba iyi sosyaller.

Oyunlar da anlık FPS droplar yaşıyorum mesela 250 FPS'ten 60-90 FPS'e düşüyor ve inanılmaz kasıyor. Yeni bir sistem topladım ilk önce BIOS güncelledim sonra Windows 10 kurdum driverları siteden tek tek indirerek kurdum mwıı indirdim 250-300 FPS'lerden 40 FPS kere kadar drop yedim. Baştan format attım driverları aynı şekilde kurdum yine aynı. Bu arada 1 saat bile oynayamadan sıfır ekran kartında coil whine belirdi direk çıkardım mağazaya götürüp verdim servise yolladılar sonrasında on board ile yoluma devam ettim. Bu sefer kaldırmayacağını düşündüğüm için Valorant indirdim ve durum orada da aynı ve yine 2-3 defa format atıp farklı şekillerde driverları yükleyerek denedim ama nafile. Sıvı soğutmayı söktüm macunu özenle yeniledim değişmedi. RAM'leri tek tek denedim değişmedi. SSD farklı slota taktım değişmedi. İşlemci sıcaklıkları ise 58 derece civarında fakat bir şey fark ettim işlemci çekirdek kullanımları birden %54 civarına çıkıyor ve drop başlıyor 2-3 saniye sonra eski haline dönüyor. Bulunduğum şehirde maalesef yardımcı olabilecek bir servis bulamadım. Yardımcı olabilecek varsa sevinirim. Sistem ise şöyle;

İşlemci: Ryzen 7 7700X.
Anakart: ASUS ROG STRIX X670E-E Gaming Wi-Fi
RAM: Corsair Vengeance 32 GB 6000MHz CL30.
Ekran kartı: ASUS ROG STRIX RTX 4080 OC.
SSD: Samsung 990 Pro 1TB.
PSU: MSI MAG A1000G PCI-E5 80 Plus Gold ATX 3.0
Sıvı soğutma: Corsair H100i Elite Capellix.
Kasa: Corsair 5000X RGB.
Hocam selam. Benzer bir sorunu bende sistemi ilk topladığımda 12900k ile yaşadım. Aldığım yer ile uzaktan günlerce uğraşmamıza rağmen sorunu çözemedik. Bende sorun şöyleydi; işlemci testlerinde sıcaklıklar bir anda 85 den 100 e çıkıyor ayrıca işlemcş ghz si 5.2 den 0,38 e düşüp sabitleniyordu. Sürekli dalgalıydı. Oyun içindede fps değerlerim 450-500 den 20-30 a kadar iniyordu.

İlk olarak Bıos ile ilgili bir hata olduğunu düşünüp oraya yoğunlaştık. Birşey çıkmadı, herşey olması gerektiği gibiydi. Cpu güç ayarları ve voltaj ayarları normaldi. Ram mhz leri normaldi. Yaklaşık 2 haftalık uzaktan deneme yanılma yolu ile yaptığımız çalışmalar sonuç vermeyince sistemi aldığım yere gönderdim. Sistemi bozup tekrar mıntaj yaptılar. Başta sıvı soğutmanın bir sorunu olduğu düşünülmüş ama ordanda birşey çıkmamıştı. Bunun üzerine işlemcinin arızalı olduğu kanısan varıp işlemciyi, tedbir olarakta anakartı sıfırı ile değiltirdiler. Sorunum çözüldü.

Problemlerin kaynağı belki farklı olabilir ama kapıt üzerinde yaşadığım şeyler benzer. Anakart ve işlemci ile ilgili bütün incelemeleri yaptıysanız eğer sıvı soğutma bloğunu kontrol edin. Bazen vidalar gevşek kaldığında veya fazla sıkıldığında böyle bir durum olabiliyormuş.

Eğer burdanda birşey çıkmazsa vakit ilerlemeden kasayı aldığınız yere gönderin. Zaten sıfır bir üründe sorunum sizden kaynaklı olmadığını bilip gerekli parçaların değişimini sağlarlar. Üretilen Cpu ların hepsi aynı model olsa bile aynı kalitede olmadığı için fabrikasyon sorunlu çıkabiliyor. Benim durumuma benzer bir çözüm sunacaklarını düşünüyorum.
 
Yukarı