RTX 5060 Ti'de oluşan coil whine için servise vermeye gerek var mı?

Engin147

Decapat
Daha fazla  
Dün almış doşuğum sıfır Zotac Twin Edge RTX 5060 Ti ekran kartımda coil whine sorunu çıktı. Çok dikkat etmediğim sürede sesini duymuyorum ama dikkat edince duyuluyor ister istemez. Sayfalar arası geçiş yaparken işlem yapıyormuş gibi ses geliyor geçişlerde. Servise götürmeme gerek var mı bu durumda?

Dün almış doşuğum sıfır Zotac Twin Edge RTX 5060 Ti ekran kartımda coil whine sorunu çıktı. Çok dikkat etmediğim sürede sesini duymuyorum ama dikkat edince duyuluyor ister istemez. Sayfalar arası geçiş yaparken işlem yapıyormuş gibi ses geliyor geçişlerde. Servise götürmeme gerek var mı bu durumda?

Coil whine çoğu kartta var ben olsam uğraşmam kulaklıkla duyulmadığı için

Coil whine, bulunmayan ekran kartı yoktur. Her kartta illaki az da olsa, çok da olsa coil whine sesi çıkar. Sırf coil whine var diye servise götürmeye değmez, iade edip daha üst bir modele (mesela ROG Strix gibi üst segment kartlara) geçmeniz de gereksizdir. Coil whine bir arıza değildir; bu yüzden servise verseniz bile büyük ihtimalle hiçbir şey değişmeyecektir. Oyunlarda FPS’inizi monitörünüzün yenileme hızına sabitlemek işe yarayabilir, azaltmak isterseniz deneyebilirsiniz.

Bence uğraşmanıza çok da gerek yok. Eğer ses boştayken de gelmiyorsa bir sorun olmaz. Kulaklığınızı takın, oyununuzu oynayıp geçin. Servise veya garantiye verirseniz muhtemelen bir sorun bulamayacak ve geri göndereceklerdir zaten.

Bence uğraşmanıza çok da gerek yok. Eğer ses boştayken de gelmiyorsa bir sorun olmaz. Kulaklığınızı takın, oyununuzu oynayıp geçin. Servise veya garantiye verirseniz muhtemelen bir sorun bulamayacak ve geri göndereceklerdir zaten.

Boştayken ses yok oyunda da duymadım Google vb sekmeler arası geçiş yaparken dikiş makinesinin pedalına basınca ses gelir ya onun gibi ses glyo çok az oda rahatsız edici kadar değil.

Anladım, oyunlarda gelmeyip de tarayıcıda sekmeler arası geçiş yaparken gelmesi biraz garip aslında. Tarayıcınızda Donanım Hızlandırma'yı kapatarak da dener misiniz? Coil whine genelde aşırı yüksek FPS'lerde ve yoğun güç tüketiminde daha çok belli olur; sekmeler arası geçiş büyük bir yük yoğunluğu sayılmaz. Kasanızdaki güç kaynağı eğer pek de kaliteli değilse, bu sesin kesinlikle normal olduğunu söyleyebiliriz.

Anladım, oyunlarda gelmeyip de tarayıcıda sekmeler arası geçiş yaparken gelmesi biraz garip aslında. Tarayıcınızda donanım hızlandırma'yı kapatarak da dener misiniz? Coil whine genelde aşırı yüksek FPS'lerde ve yoğun güç tüketiminde daha çok belli olur; sekmeler arası geçiş büyük bir yük yoğunluğu sayılmaz. Kasanızdaki güç kaynağı eğer pek de kaliteli değilse, bu sesin kesinlikle normal olduğunu söyleyebiliriz.

Donanım hızlandırma kapalı sadece Google'da olmuyor bu anlattığım sorun uygulama açılışlarında da aynı sesi duyuyorum güç kaynağım eski model değiştircm satabalrsem Zalman glx 600 80+ Plus var acaba dediğiniz gibi PSU'dan tam güç çekemediği için mi yapıyor bu sesi. Çözemedim gitti.

Evet, sorun büyük ihtimalle PSU da. Muhtemelen yük altındayken sabit güç çekse de ripple (dalgalanma) yapıyor. Boştayken ise daha kararsız, dalgalı bir güç çekiyordur. Bu da ekran kartının bobinlerinde titreşim oluşmasına ve sonuç olarak coil whine sesine neden oluyordur.

Yalnız bu bir sorun yaratmaz, böyle kullansanız da pek bir şey olmaz, yani ekran kartında bir sorun yoktur. PSU’u değiştirirsen büyük ihtimalle ses azalacak veya tamamen kaybolabilir. Ama acelesi yok, donanıma zarar verecek bir durum değil bu.

Evet, sorun büyük ihtimalle PSU da. Muhtemelen yük altındayken sabit güç çekse de ripple (dalgalanma) yapıyor. Boştayken ise daha kararsız, dalgalı bir güç çekiyordur. Bu da ekran kartının bobinlerinde titreşim oluşmasına ve sonuç olarak coil whine sesine neden oluyordur.

Yalnız bu bir sorun yaratmaz, böyle kullansanız da pek bir şey olmaz, yani ekran kartında bir sorun yoktur. PSU’u değiştirirsen büyük ihtimalle ses azalacak veya tamamen kaybolabilir. Ama acelesi yok, donanıma zarar verecek bir durum değil bu.
750w geçiş yapıcaktım biraz daha yeni model Olsun diye elimdeki psu biraz eski model o yüzden değiştrcktm zaten önerebileceğiniz marka varmıdır sorunsuz kullanabileceğim 750w 80+ Plus Sertifikalı

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı