RTX PC Battle Box sisteme güncelleme tavsiyesi

MyMlk

Hectopat
Katılım
25 Ağustos 2020
Mesajlar
193
Çözümler
2
Yer
Safranbolu-Türkiye
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Selamlar arkadaşlar. Normalde tek tek parçaları alıp Ryzen 5 5600X ve RTX3070 temelinde bir bilgisayar toplayacaktım ama stok sıkıntıları ve yüksek fiyatlar yüzünden kasım ayında kendime hazır bir sistem satın aldım. Arkadaş ısrarı ve stokların bitip parçaların daha da pahalı olabileceği korkusu ile aceleyle ve üzerinde detaylı düşünemeden aldığım için ve bu zamana kadar kafamda soru işaretleri oluşturan konuları listeleyip sistemi sizlerin yorumlarına açmak istedim.

Sistem özellikleri şu şekilde;
İşlemci: AMD Ryzen 5 5600X.
Ekran kartı: MSI GeForce RTX 2070 Super Gaming X
Anakart: ASUS ROG STRIX B550-E GAMING.
RAM: Team T-Force Delta TUF Gaming alliance RGB (2x8) 16 GB 3200MHz CL16.
SSD: Adata swordfish 500GB 1800/1200 Mb/s M.2 SSD.
Kasa ve PSU: Gamepower warcry kasa ve dahili 650W 80+ bronz PSU.
Monitör: MSI Optix mpgcq2 (2K 27" 144Hz)

Sistemimi yeterince kullandığımı ve deneyimlediğimi düşündüğümden ilk etapta ufak çaplı değişim ve yükseltmeler yapmaya karar verdim. Bu konuda sizlerin de fikirlerini almak istiyorum.

Öncelikle PSU'yu çoğu kişi patlamaya hazır C4 bombası olarak yorumladığı için kaliteli ve güvenilir bir marka ile yakın zamanda değiştirmeyi düşünüyorum. Kısaca tehlikenin farkındayım.

Bunun dışında bu kasayı görünüşü için tercih ettim ama soğutmasından pek memnun değilim. Şu an için 6 fan ile kullanıyorum 3 tanesi alttan hava alıp güzelce ekran kartını soğutuyor 3 tanesi yandan havayı tahliye ediyor. Memnun olmadığım durum şu;
(Uzun saatler oyun oynadıktan sonra olan bir durum) neredeyse gelen tüm soğuk hava ekran kartı tarafından tekrar ısıtıldığı için işlemcinin olduğu orta bölgede elimi temperli cama koyduğumda hissettiğim sıcaklık beni rahatsız ediyor. İlk etapta 3 adet daha kasadaki fandan almayı düşündüm ama ben sistemi aldığım dönemde yanlış hatırlamıyorsam (dolar 7.70 civarında idi) 220/250 lira olan fanlar şu an (dolar 7-7.30) 350 lira olmuş. Açıkçası durduk yere zamlandığını düşündüğümden acaba bunun yerine biraz daha bekleyip işlemci için sıvı soğutma alıp ileriye dönük yatırım mı yapsam diye düşünüyorum. Henüz karar veremedim.

SSD performans olarak şu an için işimi görüyor ama hafızası böyle giderse yakında dolacak.
Ek olarak daha hızlı bir M.2 SSD alıp ana SSD olarak onu kullanmayı düşünüyorum ama bu yükseltmeyi PSU ve soğutma sorunumu hallettikten sonra yaparım büyük ihtimalle. (kafamda Samsung 970 EVO 500GB var.)

Gelelim beni en çok düşündüren konuya ekran kartı...
Sistem toplamaya karar verdiğim anda kafamdaki tek ekran kartı seçeneği ASUS ROG STRIX GeForce RTX 3070 idi. Ama gel gör ki taş çatlasın 7000 lira olur dediğim ekran kartı 12000 liralara satışa sunulunca ve stok olmayınca o dönem indirimlere ve doların gösterdiği ufak düşüşten dolayı fiyatların düşmesini ve stokları bekleyeceğime şimdi alayım deyip İncehesaptan şuan ki sistemimi aldım.
Şu an kullandığım ekran kartım halihazırda güzel ve işimi görüyor ama 2K da daha fazla performans almak istediğimden yaz aylarında stoklar düzelir ve fiyatlar normale döner ise elimdeki kartı satıp RTX 3060 Ti'ya da 3070 almayı planlıyorum.

Ama daha önce bu tarz bir satış yapmadım ve bu konuda pek bilgim olduğu söylenemez. Elimdeki ürünün satışı için nasıl bir yol izleyebilirim deneyimi olan arkadaşlar beni bilgilendirebilirse sevinirim.
(İlk etapta PSU'yu değiştireceğim için sizlerden gelen taktikler ile ilk satış tecrübemi onun ile kazanabilirim diye düşünüyorum)

Geri kalan sistem parçalarından memnunum. Onlarla alakalı bir şikayetim yok.

Kısaca başlıkları toplamak gerekirse sizlerden:

* Şu anki sistemimi ve olası yükseltmeleri besleyebilecek Watt değerlerinde kaliteli bir PSU tavsiyesi( bütçe 800TL civarı/ elimdeki PSU iyi fiyata gider derseniz bütçeyi yükseltebilirim.)

* Kasamdaki ısınma problemi için hangisinin tavsiye edersiniz?
A) 3 tane fan tak sıkıntın kalmaz.
B) paraya kıy sıvı soğutma tak işini garantiye al(bütçe belirleyemedim tavsiyelerdeki F/P oranına göre belirleyeceğim artık)
C) fanların konumunu değiştir.

* SSD tavsiyesi (bütçe 700 lira/ eğer sıvı soğutma alır isem bu yükseltmeyi yaz sonrasına bile erteleyebilirim dolayısıyla bütçem değişebilir)

* PSU ve ekran kartım için satış tavsiyesi:
Hangi sitede ne şekilde satabilirim?
Fiyat belirlerken nasıl bir yol izlemem gerekir?
Satış sonrası kargolama ve paranın hesabıma yatması gibi süreçler nasıl işler?
Alıcıdan parayı alamama gibi bir sıkıntı yaşar mıyım?
Gibi gibi...

Başka bir öneri ya da yorumunuz olursa çekinmeden paylaşabilirsiniz.
Yazım ve noktalama konusunda bir eksik ya da yanlışım oldu ise affola.

Şimdiden hepinize teşekkür ederim.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Fikir sahibi olduklarımı cevaplayayım:
PSU: Fsp Hydro K 700 700W 80+ Bronze Atx Power Supply Fiyatı
Alabilirsin iyidir

6 adet fanlı kasa nasıl soğumuyor anlamadım, demek ki adamlar fanlara ışık takacaz diye asıl işlevini önemsememişler. Genede fanların doğru yönlere üflediğini tüy gibi bişeyle test et.

Bence bir tane daha 500 gb lık ssd ile uğraşma, alacaksan böyle bişey al : Kioxia Exceria NVMe 1TB 1700MB-1600MB/s M2 PCIe Nvme 3D NAND Fiyatı

Ekran kartı konusu çok karışık, bugün satıp yarın pişman da olabilirsin ama olmayabilirsin de, onun kararını sen ver bence, bana sorarsan ekran kartın güzel bu tantanada hiç o topa girme.
 
Tavsiyeleriniz için teşekkür ederim hocam.
PSU güzel ve uygun fiyatlı görünüyor. Almışken modüler PSU mu alsam diye düşünüyorum bu konuda öneriniz var mı acaba?

Kasa görünüş olarak gerçekten güzel ama hava akışı biraz zayıf ne yazık ki. Fanların yönü doğru ve en yüksek devirde kullanıyorum. Ekran kartının havayı engellediği kanaatindeyim çünkü ekran kartımın 55° üzerine çıktığını görmedim. İşlemcinin sıcaklık değerlerini kontrol etmedim. (şu an farklı bir şehirde izindeyim kontrolünü yakın zamanda yapamayacağım. Tam bir test yapmadığım için sıcaklık değerlerini ekleyemiyorum.)

Ekran kartı karmaşasına girmek cidden gözümü korkutmuyor değil.
Ama eğer fiyatlar satın alınabilir seviyeye inerse elimdeki kart eskimeden değiştirmek isterim.
 
Modüler PSU larda fiyat biraz artar ama şunlara bakabilirsiniz:

Bana kalırsa modüler alıp 650w'a düşmektense ilerde 3070, 3060ti, 3060 alma ihtimaliniz olduğu için 750w-800w birşey öneririm:Cooler Master MWE 750W 80+ Bronze 2 x EPS Aktif PFC 120 mm Fanlı PSU (MPE-7501-ACABW-BEU)

Biraz daha para koyarım derseniz:
 
Modüler PSU larda fiyat biraz artar ama şunlara bakabilirsiniz:

Bana kalırsa modüler alıp 650w'a düşmektense ilerde 3070, 3060ti, 3060 alma ihtimaliniz olduğu için 750w-800w birşey öneririm:Cooler Master MWE 750W 80+ Bronze 2 x EPS Aktif PFC 120 mm Fanlı PSU (MPE-7501-ACABW-BEU)

Biraz daha para koyarım derseniz:
750w tercih etmek en iyisi gibi görünüyor. Uygun fiyat yakalarsam daha yüksek Watt değerleri bile tercih edebilirim. Teşekkür ederim önerilerinizi değerlendireceğim.
 
500 tane fan taksan ekran kartı sıcaklığı cam a üfledi için kasanın içi cehennem gibi olur , bildiğim 2 çözüm var , 1 temperli cam ı çıkarmak , 2 kesin ısı çözümü cm nin vertical holder ini takmak , işlemci için sıcaklik gostegeli gigabyte 280 mm sıvı soğutma ve mutlaka olmasa olmaz , termal grizzly kyronaut ( mesir macunu) bunlar dogrultusun da işlemci boş da oda sıcaklığıni da düşünerek 27 ile 37 arası ekran kartı anlık kullanıma göre 60 ile 70 d.. arası olur , bilgine .
 
500 tane fan taksan ekran kartı sıcaklığı cam a üfledi için kasanın içi cehennem gibi olur , bildiğim 2 çözüm var , 1 temperli cam ı çıkarmak , 2 kesin ısı çözümü cm nin vertical holder ini takmak , işlemci için sıcaklik gostegeli gigabyte 280 mm sıvı soğutma ve mutlaka olmasa olmaz , termal grizzly kyronaut ( mesir macunu) bunlar dogrultusun da işlemci boş da oda sıcaklığıni da düşünerek 27 ile 37 arası ekran kartı anlık kullanıma göre 60 ile 70 d.. arası olur , bilgine .
Bahsettiğiniz çözüm işe yarayabilir ama masraflı bir iş. Ayrıca kasanın 280mm sıvı soğutmayı desteklediğini sanmıyorum.

İlk etapta 3 adet fan alıp denemeye karar verdim. Verim alamaz isem iade eder ve farklı bir deneme yaparım. En kötü ihtimalle kasayı değiştirmeyi bile düşünebilirim. Üzerindeki jelatinleri bile henüz çıkarmadım ilk günkü haliyle duruyor.

Güç kaynağı için Gaming Gecesinde güzel bir indirim olursa bu gece alabilirim gibi duruyor. Listede şuan için sadece Corsair cx650f RGB 650W 80+ bronze full modüler PSU görünüyor.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı