Rusya - Ukrayna Geriliminde TB2 SİHA'lar Ukrayna'ya Ne Katar?

  • Konuyu başlatan Jira
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 33
  • Görüntüleme 2B
Katılım
22 Kasım 2016
Mesajlar
25.463
Makaleler
24
Çözümler
105
Yer
İstanbul
Gerilimler tırmandıkça işgalin başlayacağı yönünde istihbarat alan Ukrayna hükümeti, çok sayıda TB-2 ve ROKETSAN'dan MAM-L mühimmatı alacağını duyurdu. Hatta Ukrayna'da TB-2 için fabrika kurulma planları da varmış.

Peki Ukrayna ve Rusya arasındaki olası sıcak bir çatışmada TB-2'ler ne kadar etkin olabilir?

TB-2 tarzı SİHA platformlarının zırhlı kara birliklerine etkili olabilmesi için öncelikle kullanan ülkenin hava sahasına sahip olması gerekir. Ukrayna'nın hava kuvvetleri envanterine baktığımızda SSCB'den kalan yaşlı uçakların hakim olduğunu, modern bir uçağın olmadığını görüyoruz. Bu uçaklarla Rusların karşısında hem nitelik, hem de nicelik olarak tutunamazlar. Rusların kara birliklerini de havada üstünlük kurmadan göndermeyeceğini düşünürsek TB-2'lerin Karabağ'daki kadar etkin olacağını söylemek pek mümkün olmaz benim açımdan.

Ukrayna'nın uçakları: (Kaynak Vikipedi)

Screenshot_33.png


Rusların ellerinde çok fazla kritik füze sistemleri var. Çok uzaklardan, kritik bölgeleri de vuracak planları illa ki vardır. Aynı şekilde havadan da SU-35, SU-34K, Mig-35 gibi korkunç uçaklar karşısında şarap gibi yıllanmış Ukrayna hava kuvvetleri envanteri büyük hezimete uğrayacak.

Kanımca TB-2'ler zayiat verdirir ama Karabağ gibi işgalin sonucunu belirleyici bir silah olmaz. Yine de Rusların hava üstünlüğü sağlayamadığı bölgelerde kara birlikleri için ciddi tehdit oluşturacaktır.

Ruslar, Ukrayna'ya verdiğimiz destekten son derece rahatsız zaten. Ama yine de desteği kesmemeliyiz ve Möntro Boğazlar Antlaşması'ndan taviz vermemeliyiz.

Görüşlerinizi ya da sorularınızı yazabilirsiniz.

MAKS2015part1-10_(cropped).jpg
 
Ukrayna neden bu zamana kadar hava kuvvetlerini yenileme politikası düşünmedi.
Ekonomik sorunlar yüzünden eldeki uçakları modernize edip kullanırız diye düşündüler. Rus tarafından krizler yüzünden uçak alamazdı zaten ama batı tarafından F-35 için isteklilerdi. Fransızlar Rafale teklif etti. İkisi de çok pahalı uçak olduğundan büyük ihtimalle ekonomileri kaldıramadı.

F-16V ya da Gripen almalılardı ancak bu saatten sonra bir alım olsa bile bu uçakların harbe hazırlık oranı (eğitimler, sistemlerin ve lojistiğin oturması, uçakların üretilmesi vs.) birkaç yıl içinde artar. Rusya da birkaç yıl beklemez. Geç kaldılar.
 
Şu anda dediğiniz gibi TB-2'ler pek etkili olmaz. Fakat Türkiye'den daha yeni seri üretime giren Hürjet gibi avcı uçaklarından alırlar ise belki ufak bir şansları olabilir, fakat çok büyük ihtimal kaybederler çünkü Hürjet gibi uçaklar Rus Avcı Uçakları'ndan daha güçsüz.
 
Bizim İHA'lar mutlaka fayda verir fakat çok fazla düşürülürler. Ukraynanın Rusya ile bire bir teması mümkün olmayacaktır. NATO mutlaka müdahale etmeli etmek zorunda. O yüzden NATO'nun daha gelişmiş İHA'ları ön planda olacaktır.
 
TB-2'lerin pek bir şansı olacağını sanmıyorum. Günün sonunda ana ağırlık hala hava kuvvetleri, SİHA'lar ise yardımcı/destek ekip gibi bir şey. Ukrayna'nın bir kere TB-2 istasyonlarını ve özellikle yer kontrol noktalarını oldukça iyi bir şekilde koruması lazım.

Rusya Ukrayna'yı almak isterse alacaktır ve kimsenin ses çıkaracağını, çıkarabileceğini sanmıyorum. Almanya bile Ukrayna'nın savunma sistemi alım talebini reddetti.


Rusya güzel bir şekilde yayılmacı politikasını güdüyor.

O yüzden NATO'nun daha gelişmiş İHA'ları ön planda olacaktır.

NATO'nun daha gelişmiş SİHA'sı yok. Ortak vurucu gücü savaş jetleri ile dahil olacaktır.
 
NATO mutlaka müdahale etmeli etmek zorunda. O yüzden NATO'nun daha gelişmiş İHA'ları ön planda olacaktır.
Ukrayna'nın NATO'ya alınma gündemi var. Karar ne olur bilmiyorum ama daha önce dediğim gibi bu ülke NATO'ya girerse NATO, Kırım için Rusya ile savaşacak mı? NATO'nun 5. maddesi gibi bir gerçek var sonuçta.

Bence Rusya'yı, Ukrayna'yı safımıza çekeriz tehditleriyle dizginlemeye çalışıyorlar ancak Rusya buna boyun eğmeyecek şekilde ilerleyişini sürdürüyor. AB ve ABD'nin Ukrayna için asker gönderip (bunu da hiç sanmıyorum) sıcak çatışmaya girmesi de nükleer savaşı bile tetikleyebilir. Böyle bir risk alırlar mı?

Bence NATO el altından istihbarat desteği verecektir sıcak çatışmaya girmeden. ABD, Karadeniz'e birkaç destroyer ve fırkateyn gönderip Yunanistan üslerinden uçak kaldırabilir.
Ukrayna'nın bir kere TB-2 istasyonlarını ve özellikle yer kontrol noktalarını oldukça iyi bir şekilde koruması lazım.
Tespit edip seyir füzeleri ile vururlarsa uçak bile kaldıramayacaklar. Ki kaldırsalar da Rus uçakları oyun oynayacak onlarla...
 

Yeni konular

Geri
Yukarı