Rusya ve Ukrayna arasında gerçekleşen gerginlik

FerrariFedaisi

Hectopat
Katılım
27 Haziran 2019
Mesajlar
2.308
Çözümler
7
Yer
Floransa
Bu hafta Rusya ve Ukrayna arasında son yıllar da olduğu gibi politik açıdan gerginlik devam etti ve bu işin içinde nato ve İngiltere de rol oynadı. Kısaca özet geçecek olursak, İngiltere bu süreçte özellikle Ukrayna'ya mühimmat yardımı yapmasıyla, nato ise yaptığı açıklamalarla öne çıktı diyebiliriz. ABD ise Rusya'ya karşı bir uyarıda bulundu; 'Ukrayna ile çatışma yoluna giderseniz ciddi sonuçları olacaktır' dedi. Rusya bu konumda diplomasi yönünde ilerlemezse batıyı karşısına almak durumunda kalacaktır.

İngiltere geçtiğimiz günlerde "savaş yakın bir zamanda gerçekleşebilir" uyarısını dünya'ya bildirmişti. Bir de İngiliz istihbaratı Rusya'nın birkaç gün içinde Ukrayna'ya karşı saldırıda bulunacağını, ülkeye girmek için bahane üreteceklerini öne sürdü. Ondan sonrasında İngiliz MI6 istihbarat servisi, savaşın ilk saatlerinde Ukrayna da ki havalimanlarına bomba atılacağını öne sürdü.

Ukrayna'ya ait kargo uçakları 2 gün önce Türkiye, çorlu havalimanına inmişti. Ardından Ukrayna'ya gitmişti. Bu süreçte 1 gün önce İngiltere Ukrayna'ya destek amaçlı 5. uçağını gönderdi.

Litvanya savunma bakanı, "belarus'a konuşlanan Rus askerleri Litvanya'ya karşı bir tehdittir" açıklamasını öne sürdü.

Ek olarak, Avrupa nato üyeleri;

1642628175307.png


Nato ülkeleri, Rusya'nın askeri yığınak ve tatbikatları karşısında Ukrayna'nın da birlik üyesi yapılması ihtimalini daha yüksek sesle dile getirdikçe, Rusya da buna itirazlarını arttırdı ve daha sert açıklamalar yaptı.
Beyaz saray basın sözcüsü jen psaki, salı günü yaptığı basın toplantısında, ABD'nin, Rusya'nın her an Ukrayna'ya bir saldırıda bulunabileceğine inandığını söyledi.
Psaki, "bunun aşırı tehlikeli bir durum olduğu kanısındayız. Rusya'nın her an Ukrayna'ya saldırı başlatabileceği bir aşamadayız" dedi.
Sosyal medyada paylaşılan bazı görüntülerde, Rus ordusundan çok sayıda keskin nişancının Ukrayna sınırına 60 km mesafede talim yaptığı görüldü. Bunun yanında füzelerde vardı.

Ekran Alıntısı.JPG


Nato hareketlenmeleri:

Kanada geçtiğimiz pazartesi askeri birliklerini Ukrayna'ya konuşlandırdı. Bu askerler Rusya işgali yaşanırsa diplomatların tahliye edilmesini üstlenecek. Danimarka, geçen hafta Litvanya'ya 4 tane F-16 savaş uçağı ve savaş gemisi göndereceğini duyurdu. Yani bakacak olursak bu gerginlikte pek çok ülke Ukrayna'ya hem sözlü hem de mühimmat açısından oldukça destek veriyor, bu savaş yaşanırsa Rusya politik açıdan oldukça sıkıntıya girecek gibi gözüküyor.

Sadece askerlerin değil, Rusya'dan zırhlı araçlar, toplar ve başka birçok askeri mühimmat ile teçhizatın da trenlerle Belarus'a taşındığı belirtiliyor.

Rusya geri adım atacak olursa?

Gerilim öyle bir boyutta ki şu an, Rusya öne çıkardığı güvenlik garantilerine dair yasal bir güvenceye sahip olmadığı durumda geri adım atacak olursa, statü kaybı ve siyasi maliyetler kaçınılmaz olacaktır. Batı'da aynı şekilde güvence veremiyor doğal olarak.

@Jira, hocam da bu konuda yorumlara sahip.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Amerika, olayı Soğuk Savaş bittikten sonra çok boşladı. Rusya'nın artık bir şey yapamayacağını zannetti. 20 yılını Afganistan gibi yerlerde geçirdi. Şimdi ise Çin ile Rusya atağa geçiyor.

Yine de Amerika ile kapışabileceklerini sanmıyorum. Zaten halihazırda Donbass'da savaş var, Rusya destekli paramiliter gruplar, Ukrayna ile savaşıyor. Ancak topyekün bir savaş olacağını zannetmiyorum.
 
Bu savaş gerçekleşecek olursa Türkiye'de NATO'nun mensubu olduğu için Ukrayna'ya mühimmat konusunda daha fazla yardımda bulunmasının gerekli olduğunu düşünüyorum. Eğer sözlü bir şekilde Rusya ile dostluğumuzu sürdürdüğümüzü belli edersek veya belirtirsek, politik açıdan saygı kaybedebileceğimizi düşünüyorum doğal olarak.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Beyaz Saraydan, CIA'dan ve MI6'dan yapılan açıklamalar biraz Ukrayna'ya gaz vermek ve dolduruşa getirmek amacıyla yapılıyor aslında. Yoksa Rusya'nın ne zaman saldıracağını, neyi planladığını falan bildikleri yok.

NATO'ya baktığımızda 3 önemli ülke (ABD, Türkiye ve İngiltere) Ukrayna'ya silah yardımı yapıyor. Almanya yapılan destekleri kınar nitelikte açıklamalar yaparak parasıyla dahi Ukrayna'ya savunma silahı satmaktan kaçıyor. Almanlar sanırım Rusya'nın kış ayında gazı kesmesinden korkuyor ya da 2. Dünya Savaşı'nda Ruslar Alman kadınlarla çok vakit geçirmiş. Fransa ise ABD'nin Avrupa topraklarını askerleriyle ve silahlarıyla korumasının rahatlığı içinde susma rolünü üstlenerek olayları izliyor. Bir yandan selam verene de Rafale satıp milyar dolarları cebine atıyor. Ukrayna'ya da teklif ettiler ama gariplerimin bütçesi yetmedi.

Arkadaşlar savaşlar artık bitti falan diyenlere inanmayın. Savaş hiç sanmadığınız kadar yanımızda olabilir. Rusya gibi yayılmacı ülkeler fırsat kovalar, uygun fırsatları bulunca Kırım ve Gürcistan'da yaptıklarını yaparlar. Taviz veren ülkelere acımazlar. Bir gün sınırları aşarlar ve 3-5 uçağı olan ya da olmayan, bizim İstanbul'dan az nüfusu olan Baltık ülkelerinin kapısına dayandığında Berlin'e, Paris'e girmeleri hiç de düşündüğünüz kadar imkansız bir hal almaz.

Ukrayna desteklenmeli ve yayılmacı Rus politikasından korunmalıdır. Bu olay nasıl gerçekleşir bilmiyorum ama Ukrayna da düşerse ya da bir kısmını Ruslar alırsa, artık silah zoruyla Hitler gibi istediklerini alabildiklerini düşünüp daha da serleşecekler ve bu sefer Çin ile birlikte batı bloğunun kapısına dayanacaklar.

Acımasız bir dünyada yaşıyoruz. ABD 20 yıldır İslamcı cihatçılarla uğraşmanın kazanç getimediğini ve Rusya/Çin ile uğraşması gerektiğini Çin'in büyük oranda büyümesiyle acı bir şekilde keşfetti. Bu saatten sonra çoğu bölgede kartlar yeniden dağıtılır.

Vatanımız ise bu olaylardan güçlü ve askeri anlamda sözü geçen bir NATO ülkesi olarak şüphesiz etkilenecektir. Umarım bu kötü ortamda düzgün politikalar gütmeyi başarabiliriz ve çıkarlarımızdan şaşmayız.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı