Çözüldü RX 480'de oyunlarda Core Clock dalgalanması

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

SunLover

Decapat
Katılım
9 Mayıs 2021
Mesajlar
13
Çözümler
1
Herkese merhabalar. İnternette hiçbir yerde benzerini bulamadığım garip bir sıkıntı yaşıyorum. Sorun geçen seneye kadar dayanıyor. Geçen sene bu aylarda eski ekran kartım yandığı için ikinci el MSI RX 480 4 GB almıştım. Alınca kartın testlerini vs. yaptım, başlarda hiçbir sıkıntı yoktu. 2 ay kadar sonra oyunlarda ciddi takılma yaşamaya başladım. Ama FPS düşmesi gibi değil bayağı görüntü atlıyordum. MSI Afterburner ile baktığımda GPU'nun Core Clock değerinin sürekli düşüp çıktığını ve frametime değerinin kalp atışı gibi dalgalandığını gördüm. O zamanlar bilgisayara format atarak çözmüştüm. Sorun tamamen ortadan kalkmıştı. Ancak 1 sene sonra, bilgisayarımda hiçbir değişiklik olmamasına rağmen sıkıntı yeniden başlamış durumda.

Bilgisayara tekrar format attım, farklı farklı AMD sürücüleri denedim, AMD Software uygulamasında bir sürü ayarı tek tek kapatıp açıp denedim, voltaj değiştirdim, frekans değiştirdim ama çare olmadı. AMD Software uygulamasından farklı frekans değerlerini (örneğin 1145 MHz.) min. olarak ayarlamayı denedim ancak ayarladığım değerin altına düşmeye devam ediyor.

Fark ettiğim kadarıyla, oyunda alabileceğim maksimum FPS değerini yakalayamayınca bu takılmalar oluyor. Oyunları sabit alabileceğim FPS değerine kilitleyince sıkıntı kalkıyor. Aşağıya koyduğum Breakpoint videosunda göründüğü gibi, oyunu sabit alabildiğim değer olan 40 FPS'e sabitleyince sıkıntı ortadan kalkıyor. V-Sync'de çözüm olmuyor çünkü sabit 60 FPS alamıyorum. Örneğin Overwatch'ta da Low ayarlarda gökyüzüne bakarken oyunun verdiği maksimum 400 FPS'i bu takılmalar olmadan alabiliyorum. Fareyi geri aşağıya indirince FPS düştüğü için direkt takılmalar başlıyor. Onda da oyunu 160 civarına sabitleyince takılmalar kesiliyor. Çözüm için öneriniz var mı?

Sistemim:

i5-4590
16 GB 1600 MHz RAM
MSI RX 480 4GB
FSP Hydro 600W PSU

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
 
Son düzenleme:
Çözüm
Hocam ekran kartında sıkıntı olabilir, çünkü verdiğimiz voltaj az bir miktar da değil. Servise gönderin baksınlar hocam.
Tamir yolu göründü o zaman. Teşekkürler çabalarınız için.
Arkadaşlar ekran kartının macununu değiştirerek sorunu çözdüm.

Konuyu kafaya takınca dün 2 saat kadar yabancı forumlarda dolaştım ve aynı sorunu içeren 6 - 7 tane konu buldum. Bunlardan 4'ü macun değiştirerek sorunu çözdüğünü yazmıştı. Hiç ihtimal vermiyordum çünkü kart oyunlarda tam yükte 65 dereceyi geçmiyordu. Yine de denemekten zarar gelmez diyerek elimdeki Arctic MX-4'le macunu yeniledim ve sıkıntı kalktı. FurMark'ta vs. kapanma da yapmıyor. En son geçen sene kartı ilk aldığımda yenilemiştim macunu.

@GFYT
Voltaj ayarları kısmının fotoğrafını çekip atar mısınız? Radeon ayarlarından.
Normalde manuel ayarlar devre dışı. Göstermek için etkin yaptım.
 

Dosya Ekleri

  • Screenshot_1.jpg
    Screenshot_1.jpg
    11,5 KB · Görüntüleme: 27
  • Screenshot_2.jpg
    Screenshot_2.jpg
    33,6 KB · Görüntüleme: 30
Orantısız voltaj verilmiş. Soldan sağa doğru 1070 1070 1070 1070 yapıp dene.
Denedim ancak düzelmedi. Hatta takılmalar daha sertleşti diyebilirim. Bir de geçen sene bu sıkıntıyla beraber yaşadığım başka bir sıkıntı vardı. Bazı oyunlarda belli noktalarda kartın fanları tam hızda çalışmaya başlıyor, ekran kararıp monitörde ''sinyal yok'' yazısı çıkıyordu. Reset bile çare olmuyor ve power tuşuna basılı tutarak bilgisayarı kapatıp geri açıyordum. Bu sıkıntıyı da formatla çözmüştüm. Şimdi voltaj ayarlarını değiştirince de aynısı oldu oyunun ortasında.
 
Son düzenleme:
Denedim ancak düzelmedi. Hatta takılmalar daha sertleşti diyebilirim. Bir de geçen sene bu sıkıntıyla beraber yaşadığım başka bir sıkıntı vardı. Bazı oyunlarda belli noktalarda kartın fanları tam hızda çalışmaya başlıyor, ekran kararıp monitörde "sinyal yok" yazısı çıkıyordu. Reset bile çare olmuyor ve Power tuşuna basılı tutarak bilgisayarı kapatıp geri açıyordum. Bu sıkıntıyı da formatla çözmüştüm. Şimdi voltaj ayarlarını değiştirince de aynısı oldu oyunun ortasında.

Çip arızasından şüpheleniyorum, voltaj ayarlarını sıfırlayıp dene bir de.
 

Geri
Yukarı