RX 5500 XT ekran kartından cızırtı sesi geliyor

haykooos

Hectopat
Katılım
18 Ocak 2021
Mesajlar
45
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Arkadaşlar bir süredir PC'ye yük binince bir cızırtı sesi gelmeye başlıyordu. PSU mu yoksa ekran kartı mı sesi yapan emin olamıyordum ama artık ekran kartından geldiğine hemen hemen eminim. PC'de normal takılırken hiçbir sorun yok ama ekran kartını zorlayacak oyunlarda bir süre yük bindikten sonra ses gelmeye başlıyor. Witcher 3 oynuyorum mesela ekran kartı sıcaklığı 68-70'e geldiği an cızırtı başlıyor. Birkaç deneme yaptım. Cızırtı devam ederken kasanın cam panelini çıkartınca haliyle sıcaklıklar 5-7 derece civarı düşüyor ve seste kesiliyor. Paneli takıp sıcaklığı yine 70'e dayayınca ses başlıyor. Forumlarda biraz gezdim benzer sıkıntıları olan arkadaşlara cool whine tespiti konulmuş ancak bendeki ses o derece tiz değil sanki ve ıslığa benzemiyor. Cızırtı gibi bir ses var. İşin ehli arkadaşlar lütfen aydınlatsın beni oyuna bile odaklanamıyorum. Sizce nedir bendeki problem?
Ekran kartım:

ASUS Radeon Dual-RX 5500 XT-O8G-EVO 8 GB GDDR6 128bit 1865MHz.​

Bu da ses:​

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

 
Kablonun fana yakın olduğunda çıkan sese benziyor gibi.

Yada ekran kartı fanının üzerindeki stikerlardan gelebilir. Eğer fan hızına bağlı ise bunlar olabilir.

Haricinde kartı söküp bir fiziksel bir kontrol etmek lazım.
 
Coil Whine olabilir. Zararlı değildir. Sadece ses yapar. Bazen fan sesi ile karışabiliyor. Fanları da kontrol edin. Sürtme yoksa Coil Whine sorunu olabilir. Dediğim gibi zararlı değildir. Sadece ses yapar. Bobinlerin arasında bulunan boşluk sebebiyle olabilir. Yükte kendini daha çok belli eder.
 
Kablonun fana yakın olduğunda çıkan sese benziyor gibi.

ya da ekran kartı fanının üzerindeki stikerlardan gelebilir. Eğer fan hızına bağlı ise bunlar olabilir.

Haricinde kartı söküp bir fiziksel bir kontrol etmek lazım.

Hocam fanların dışında hiçbir kablo teması yok herhangi bir sticker da yok. İçeriden bir müdahale olsaydıda ekran kartı ağır yükte değilkende en ufak fan dönmesinde ses kendisini hissettirmez miydi? Yeni soğutucumu takarken de geçen hafta ekran kartını takıp çıkarttım benim gözlemlediğim kadarıyla ters bir durum yoktu.
 
O zaman dediğim gibi Coil Whine gözüküyor.
 
Coil whine olabilir. Zararlı değildir. Sadece ses yapar. Bazen fan sesi ile karışabiliyor. Fanları da kontrol edin. Sürtme yoksa coil whine sorunu olabilir. Dediğim gibi zararlı değildir. Sadece ses yapar. Bobinlerin arasında bulunan boşluk sebebiyle olabilir. Yükte kendini daha çok belli eder.

Hocam fanların dış yüzeyinde herhangi bir sürtme kesinlikle yok. İçeriden bir şey sürtme ihtimali var mı? Cool whine konusunda emin olsam hiç umurumda olmaz kullanır geçerim ama bir sıkıntı çıkar diye çok korkuyorum. Benim fanları oyun harici tam yüke çıkarabileceğim bir yol var mı? Varsa tam güçte fanları çalıştırıp bir denemek istiyorum.
 
İçten sürtme olmaz. Coil Whine ise zaten zararlı değildir. Afterburner ile fan hızını arttırarak deneyebilirsiniz.
 
İçten sürtme olmaz. Coil whine ise zaten zararlı değildir. Afterburner ile fan hızını arttırarak deneyebilirsiniz.

Hocam dediğiniz programdan birkaç deneme yaptım kafam iyice karıştı. Fanları tam güçte çalıştırdım 3-4 dakika o ses asla gelmedi. Buradan anlamam gereken fanlara takılan bir şey yok. Olsa tam güçte daha fazla sıkıntı çıkarırdı. Yüzde 90'lara indirdim fan gücünü çok az ve aralıklı bir şekilde geldi bazen kesildi de. Yüzde 84 civarlarına indirdim ses bir tık arttı ve sıklaştı. Yüzde 77'ye indirdim ses seviyesi dikkat edilemeyecek kadar arttı ve gözle görülür şekilde sıklaştı. Yüzde 68 indirdim ve ses kesildi. Sıkıntılı olan kısım fan değerleri yüzde 75 ila 90 arasındayken. Zaten manuel olarak fan gücünü 100'e çekip ardından otomatiğe aldığımda fanlar bir anda durmuyor, 1'er birim azala azala 0'a iniyor ve Afterburn'den gördüğüm üzere iniş esnasında 75-90 aralığında da o sesi duyuyorum. Sizce ne çıkarmalıyım buradan?
 
Endişelenmeyin derim. Kullanmaya devam edin.
 

Geri
Yukarı