RX 570 fanları dönmüyor

yasnpnr

Centipat
Daha fazla  
Ekran kartı fanım kaç derece olursa olsun dönmüyor. Bilgisayar açılırken az bir şey dönüyor sonra duruyor. Oyunda 80 derecenin üstüne çıkmasına rağmen dönmüyor. AMD RX 570 kullanıyorum. AMD Software Pro Edition driveri kullanıyorum. Fan eğrisini kendi isteğime göre düzenleyip sıfır RPM seçeneğini devre dışı bıraktım ama yine değişen bir şey olmadı. Çözümü bilen birisi var ise yardımcı olabilir mi?

Garantisi yoktu şu an bir servise gönderdim sorunu bildirecekler. Sizce ciddi bir sorun olma olasılığı var mı? Fanların bağlantısını söküp anakarta bağlamayı da düşündüm belki BIOS üzerinden ayar yapıp sabit hızda kullanırım.

Ben 9 yıl önce ASUS R9 390 ekran kartı almıştım. Oyun oynarken bilgisayar kapanmaya başlamıştı. Fanlar dönüyordu ama sıcaklık artınca fan hızı artmıyordu. Bende BIOS'tan fanların sıcaklık ve dönüş hızlarını manuel ayarladım. Bir yıl kullandım hiçbir sorun yaşamadan. Sonra ileride sorun olur diye servise (Vatan Bilgisayar) verdim düzeltsinler diye. Para iadesi yapmışlardı.

BIOS ayarlarından.
Ekran kartı sıcaklığı 50 derece olunca fan hızı yüzde 40 olsun.
Ekran kartı sıcaklığı 60 derece olunca fan hızı yüzde 70 olsun.
Ekran kartı sıcaklığı 70 derece olunca fan hızı yüzde 100 olsun.
Diye ayar yapmıştım.

Şu an geri dönüş yapıldı servis tarafından ama onlar da çözememiş. BIOS değişimi yapmışlar ama sorun halen aynen devam ediyor dediler. Ben ekran kartının fanlarını anakartın 4 pinlik girişine bağlayıp sabit hızda kullanacağım. ASUS servisine göndermek de istemiyorum bayağı masraf çıkar büyük ihtimalle.

Format atmıştım zaten ekran kartı teknik serviste de denendi ama orada da aynı. Şu an kartı teslim aldım ama eskisinden daha rezalet durumda. Monitörde iki de bir mor kareler oluşup duruyor. Hiçbir oyuna giriş yapamıyorum. Komple driverları güvenli modda kaldırdım yenisini kurdum düzelmedi. Sadece kontrol için verdiğim kartın BIOS'u değiştirdiler. Ne yapacağım bilmiyorum...

Servisle iletişime geçtim ve sorunu dile getirdim ama suçu kabullenen cinsten bir açıklama gelmedi. Çipden dolayı olabilir, zaten fanlar çalışmıyordu demek ki kart bozulmaya yüz tutmuş dediler. Orijinal BIOS ellerindeymiş tekrar o sürüme dönecekler yarın. Saçma sapan işler hep beni buluyor.

Son düzenleme:
Güzel haber! Şu an çalışıyor 😅 tamam artık fanları direkt anakart üzerine bağlamam gerek ısınmayı çözmem için. Anakartta hem 3 hem de 4 pinlik girişler var. 4 pinlik girişte kule tipi soğutucu fan takılı. Ekran kartının fanları da 4 pinlik o yüzden anakartta takacağım yer yok bir de zaten ekran kartının fan kablosu anakarttaki pinler ile uyumsuz. Molex dönüştürücü alıp direkt PSU'ya bağlarım sanırım ekran kartı fanlarını.

Fanları da hallettim. Ekran kartı fan kablolarını kesip ucuna kasa fanının PIN'i bağladım. Sonra anakarta taktım BIOS üzerinden de sessiz moda ayarladım ve çalışıyor. Servise yollamaya gerek kalmadı sanırsam.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı