RX 580 vs GTX 1060

Hangisi

• Oy verenlerin toplamı
    69

Ama şunu unutmamak lazım. AMD zamanında çok ama çok ufak bir şirket iken İntel ona imkan sundu patent verdi. O günlerde İntel AMD'ye pantent vermeseydi acaba AMD bugünlere bu kadar kolay gelebilir miydi?

@Hector Smith Ben şiddetle tartışmadım ben de yukarıdaki yazımda sizin gibi iki modelinde avantajları oluğunu belirttim ama arkadaş ısrarla AMD olmasaydı o olmazdı bu olmazdı deyip durdu. Kesinlikle fanboy olduğumu zannetmeyin.

Microsoft bir şirket. Öncelikli tek bir amacı var, para kazanmak.

Fakat günümüzde bedavaya API tasarlanmıyor maalesef. 100lerce mühendis aylarca üstünde çalışıyor.

Microsoft'un amacı para kazanmak olduğuna göre "Ben sizi çok seviyorum, alın bu DX 12 , bu da yüksek performans" deyip ona para kazandırmayacak kullanıcılarına para harcayacağını düşünmüyorum.

Eğer AMD olmasaydı* DX 12 çıkmayacaktı.
Çünkü Microsoft ailemizin firması değil kesinlikte. Yapacağı bütün hamleler lehine olmalı ki ömrünü sürdürebilsin.

Şuan AMD'nin Mantle ile uğraştığını düşünelim. Mükemmel olmayan, pek kullanılmayan bir API. Microsoft için bir sorun teşkil etmiyor.

Şimdi de AMD'nin Vulkan'la uğraştığını düşünelim. Büyük performans artışı ve cross-platform bir API. Uzun vadede Microsoft için sorun teşkil edecek, ve Microsoft'un API'sı yerine Vulkan'ı kullanan ürün üreticilerini Microsoft'a geri döndürmek zor olacaktı. Bu yüzden Microsoft DX 12'yi çıkardı.

*Yalnız AMD değil, AMD'nin öncülüğünde Vulkan API'yı tasarlayan grup.

Düzenleme: Fanboy değilim gerçekleri söylüyorum. Yanlışım varsa kaynağını belirterek söyleyin düzelteyim

Son düzenleme:
Ama şunu unutmamak lazım. AMD zamanında çok ama çok ufak bir şirket iken İntel ona imkan sundu patent verdi. O günlerde İntel AMD'ye pantent vermeseydi acaba AMD bugünlere bu kadar kolay gelebilir miydi?

Intel ile karşılaştırırsak AMD halen ufak. Aralarında 6 kat bütçe farkı var.

Firmalar arası rekabet biz son kullanıcılara yarar. AMD Ryzeni çıkarmasa az çekirdekli işlemcilere devam edecektik. Intel olmasaydı yeterli yüksek performans işlemcilere sahip olamazdık vb vb.

Bak eğer İntel en başta AMD'ye yardım etmeseydi AMD olmazdı ona bakılırsa. Şu anda bile İntel AMD'ye yardım ediyor.
Vulkan DX12'ye rakip olarak değil DX12'ye destek olmak için çıkmış bir API'dır. Ayrıca Nvidia'da Vulkan'a destek veriyor.

O bahsettiğiniz firma OpenGL'i de tasarlayan Khronos Group.
Böyle bir sürü konu var, biraz araştırırsanız anlarsınız. Ama en basitinden 580 daha ileriye dönük olduğu için alınmalı.

Bir işlemcinin az çekirdeğe sahip olması daha az performans verdiği anlamına gelmez. Örneğin FX 6300 6 çekirdekli olmasına rağmen 2 çekirdekli Pentium G4560'dan daha az performanslı.

AMD'de Intel'e yardım ediyor. Mesela Intel'in işlemcilerinde AMD'nin APU gibi çözümleri kullanılabilecekmiş.

Vulkan DX 12 ye rakiptir demedim zaten. Vulkan olmasa DX 12 olmazdı. Çünkü bir rakip yoksa firmalar boşuna geliştirme yapmazlar, yapmayacaklar.

O bahsettiğiniz firma OpenGL'i de tasarlayan Khronos Group.
Böyle bir sürü konu var, biraz araştırırsanız anlarsınız. Ama en basitinden 580 daha ileriye dönük olduğu için alınmalı.
Evet ama destekleyen Nvidia değil mi? Ben kesin GTX 1060 alınmalı diye birşey demedim. İki modelin avantajlarını sıraladım.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…