Çözüldü RX 590 sistem sebepsizce kapanıyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Kxvet

Megapat
Öncelikle PC özelliklerim;
  • İşlemci: AMD Ryzen 5 2600 Six-Core Processor
  • Ekran kartı: Sapphire Radeon RX 590 Nitro+
  • Anakart: MSI B450M PRO- M.2 V2.
  • RAM: 8+8 GB Corsair Vengeance LPX 3000 MHz.
  • HDD: Seagate Barracuda 1 TB 7200 RPM SATA 3 HDD.
  • SSD: Corsair MP510 480GB
  • Kasa+PSU: Cooler Master Masterbox MB520+ 500W PSU
Not: BIOS ve driverlar en son sürümde günceldir. Herhangi OC işlemi yapılamamıştır.

Son 1 yıldır bilgisayarım alakasız aralıklarla sebepsiz yere kapanıyor ve yeniden başlatana kadar tekrar açılmıyor. (Bazen oyun oynarken, bazen metin yazarken bazen masaüstünde.)
Sorunun RAM, ısı ve yazılım güncellemesinden kaynaklı olmadığına eminim. Gerekli stres testleri ve temiz kurulum tarafımdan yapılmış olup hiçbir test veya programda anormallik gözükmüyor. Garantiye vermek istesem adamlar sorun yok deyip geri gönderecekler, adım gibi eminim. Benim gibi yıllardır bilgisayarla uğraşan bilgisayar aşığı bir insanı bile delirtme eşiğine getirmiştir. Bu sorun hakkında en ufak fikri olanların her türlü testini yapmaya ve sorusunu cevaplamaya hazırım, yeter ki sorunun neden kaynaklandığının çözülmesinde yardımı olmak istesinler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Radeon ayarlarından, sadece maksimum çekirdek hızını manuel olarak 1545 yaparsanız düzeleceğini düşünüyorum. Denedikten sonra işe yarayıp yaramadığını belirtirseniz sevinirim.
Büyük ihtimalle PSU gibi duruyor çünkü RX 590 güç tüketen değil resmen gücü emen bir kart fakat yaşadığınız sorunun net olarak kaynağını şu an bulmak zor olduğu için, zaten diğer arkadaşlarda PSU dediği için farklı noktaya değineceğim. Öncelikle şu konuyu inceleyebilirsiniz.

Eğer yazılımsal kaynaklı bir sıkıntı yaşıyorsanız frekans MHz ve güç limiti değerlerini düşürmek, undervolt yapmak ve çıkan bütün sürücüleri tek tek denemeniz lazım. Belki çözüm olur.

Canım onları yapınca düzeliyorsa bile PSU rahatlıyor kartın cektiği güç azalıyor o yüzden. Kendine iyi bak.
Adam gibi PSU ile denemeden de ne yaparsan boş. 450W o PSU söylediğim model ise yetmez RX 590 hem de Nitro+ acayip güç çekiyor dostum. PSU alırsanız bunun altında almayın.

Ama önce ekran kartı fanlarını %100 yapıp ısıdan olmadığına emin olun. Tek çare kalıyor bilgisayarda bir birleşen arızalı olabilir onu da uzaktan tespit etmek zor. En çok göze çarpan PSU isterseniz değiştirip deneyin.

Ya da bu.

Aslında parası buna yeten için kesinlikle önerdiğim PSU bu.

Parası yetmeyenler için 30TL bonus ile 610TL civarına gelen 2. önerim ise bu ama bu ürünün sama marka olduğunu aslında iyi tier b bir ürün olduğunu anlaşılmayabiliyor. Diğer Rampage ürünleri gibi kalitesiz sanıyor insanlar o yüzden anlatmak gerekiyor. Kendiniz araştırın sama ETX-750-1 diye güzel bir ürün olduğunu göreceksiniz.

Bu ürünleri alamayan veya almak istemeyen arkadaşlara da yukarıdaki mesajımda ki iki ürünü almasını önerebilirim. Maalesef piyasa belli döviz kuru belli şartlar biraz kısıtlı.

Not: PSU değişimi yapılması gerekirse diye ek olarak bu mesaj atılmıştır.

Son düzenleme:
Canım onları yapınca düzeliyorsa bile PSU rahatlıyor kartın cektiği güç azalıyor o yüzden. Kendine iyi bak.
Bakın ben sorun kesin yazılımsaldır, PSU değildir gibi bir ifade kullanmadım. Ya da yazılımsal sorundan dolayı AMD ekran kartlarını da kötülemedim. Dikkat ederseniz bende cümlemin başında büyük ihtimalle PSU diyerek başladım. Özellikle bu tarz güç tüketen AMD ekran kartlarının kaliteli bir PSU seçtiğini bende biliyorum. Madem fiyat performans diye AMD ekran kartları alınıyor mecbur yanına kaliteli bir PSU seçilmeli. Büyük paralar ödenilen sistemlerde genellikle masraftan kaçınmak adına kalitesiz PSU modelleri kullanılıyor maalesef. Bu tür sorunların kaynağı çoğunlukla PSU olabilir buna bende katılıyorum. Ama işin sürücü kaynaklı yazılımsal olması ihtimali de olabilir diyorum. Bunda yanlış olan nedir? Eğer ki yanlış bilgilendirme yaptıysam rapor edebilirsiniz. Frekans Mhz ve güç limiti düşürmek ayrıca undervolt işlemi yapmanın kartın daha az güç tüketime yaradığını bende biliyorum. Fakat ne hikmetse bu tarz işlemlerde doğru ayarı bulunca kart hem stabil çalışıyor hemde bu tarz hatalara çözüm olabiliyor. Bu işlemleri yaptığı vakit çözüm olsa dahi bende konu sahibinin daha kaliteli bir PSU modeli almasını tavsiye ederim elbette. Aslında sizi forum içerisinde severek takip ediyorum. PSU anlamında bilgilendirici içerikler yazıyorsunuz. Ama bu konuşma tarzınız hiç hoşuma gitmedi. O yüzden sizinle fazla da polemiğe girmek istemiyorum. İyi günler iyi forumlar.

Bakın ben sorun kesin yazılımsaldır, PSU değildir gibi bir ifade kullanmadım. Ya da yazılımsal sorundan dolayı AMD ekran kartlarını da kötülemedim. Dikkat ederseniz bende cümlemin başında büyük ihtimalle PSU diyerek başladım. Özellikle bu tarz güç tüketen AMD ekran kartlarının kaliteli bir PSU seçtiğini bende biliyorum. Madem fiyat performans diye AMD ekran kartları alınıyor mecbur yanına kaliteli bir PSU seçilmeli. Büyük paralar ödenilen sistemlerde genellikle masraftan kaçınmak adına kalitesiz PSU modelleri kullanılıyor maalesef. Bu tür sorunların kaynağı çoğunlukla PSU olabilir buna bende katılıyorum. Ama işin sürücü kaynaklı yazılımsal olması ihtimali de olabilir diyorum. Bunda yanlış olan nedir? Eğer ki yanlış bilgilendirme yaptıysam rapor edebilirsiniz. Frekans Mhz ve güç limiti düşürmek ayrıca undervolt işlemi yapmanın kartın daha az güç tüketime yaradığını bende biliyorum. Fakat ne hikmetse bu tarz işlemlerde doğru ayarı bulunca kart hem stabil çalışıyor hemde bu tarz hatalara çözüm olabiliyor. Bu işlemleri yaptığı vakit çözüm olsa dahi bende konu sahibinin daha kaliteli bir PSU modeli almasını tavsiye ederim elbette. Aslında sizi forum içerisinde severek takip ediyorum. PSU anlamında bilgilendirici içerikler yazıyorsunuz. Ama bu konuşma tarzınız hiç hoşuma gitmedi. O yüzden sizinle fazla da polemiğe girmek istemiyorum. İyi günler iyi forumlar.

Bende sana birşey demedim zaten öyle düzelince bile psu rahatladığı için oluyor genelde gibi bir ek bilgi ekledim yani. Kendinize iyi bakın dedim. Yanlış anladınız.

Radeon ayarlarından, sadece maksimum çekirdek hızını manuel olarak 1545 yaparsanız düzeleceğini düşünüyorum. Denedikten sonra işe yarayıp yaramadığını belirtirseniz sevinirim.

1 haftadır herhangi bir kapanma sorunu yaşamadım. Nedenini anlamasam da benzer sorun yaşayan arkadaşlar için bu çözüm yolu işe yaradı gibi duruyor.

1 Haftadır herhangi bir kapanma sorunu yaşamadım. Nedenini anlamasam da benzer sorun yaşayan arkadaşlar için bu çözüm yolu işe yaradı gibi duruyor.

Stabil değilmiş kart. Fabrikasyon maksimum çekirdek hızı ayarında. Veya fabrikasyon maksimum çekirdek ayarında güç üniteniz tam besleyemedi. İkisi de sebep verir.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı