RX 6400 kaç TL olacak?

Kaç dolardan satışa çıkacak biliyor musunuz peki Intel'in yeni kartları? En azından GTX 1650S ya da RX 580 gücünde olup 2000 TL civarlarında olursa mükemmel olur benim için. Pek sanmıyorum ama.
Valla umutsuzluk aşılamak istemem ama 😀 ben piyasaya bu fiyatlara böyle kartlar çıkıcağını hiç düşünmüyorum.
@AntenOS pek bilgi yok ama Intel güzel fiyat çekecektir diyorum. Rekabete geliyor ve bu stok sıkıntısında bulunmaz fırsat onlar için. $150 etiketiyle o güçte bir ekran kartı vurabilir piyasaya.
Rekabete geliyor demişsiniz de 😀 1650 super gibi giriş seviyesi bi ekran kartı şu anda (cimri, akakçe ve epeyden baktım) 5500TL civarından başlıyor (şaka gibi ama gerçek maalesef). Yani adamlar rekabet edicez diyip fiyatları nerdeyse yarıya çekseler bile (ki bu bence imkansız) kartların fiyatları 3000TL olur. Ve farkettiyseniz iyimser yaklaştım ve bütün bu hesapları yaparken TL'nin değer kaybını falan hiç hesaba katmadım 😀😀.

Bunların dışında bir diğer problemimizde çip sorunları demişiz. Meraktan soruyorum:
Yıllardır ekran kartı sektöründe olan nvidia ve amd bu problemi çözemezken intel nasıl çözücek?

Yani her ne kadar iyimser yaklaşmak istesem de ben işlerin iyie gidiceğine işaret eden pek bir gösterge göremiyorum😀. Varsa lütfen söyleyin ben de bileyim😀😀.

Valla umutsuzluk aşılamak istemem ama 😀 ben piyasaya bu fiyatlara böyle kartlar çıkıcağını hiç düşünmüyorum.

Rekabete geliyor demişsiniz de 😀 1650 super gibi giriş seviyesi bi ekran kartı şu anda (cimri, akakakçe ve epeyden baktım) 5500TL civarından başlıyor (şaka gibi ama gerçek maalesef). Yani adamlar rekabet edicez diyip fiyatları nerdeyse yarıya çekseler bile (ki bu bence imkansız) kartların fiyatları 3000TL olur. Ve farkettiyseniz çok iyimser yaklaştım bütün bu hesapları yaparken. TL'nin değer kaybını falan bile hiç hesaba katmadım 😀😀.

Bunların dışında bir diğer problemimizde çip sorunları demişiz. Meraktan soruyorum:
Yıllardır ekran kartı sektöründe olan nvidia ve amd bu problemi çözemezken intel nasıl çözücek?

Yani her ne kadar iyimser yaklaşmak istesem de ben işlerin iyie gideceğine işaret eden pek bir gösterge göremiyorum😀. Varsa lütfen söyleyin ben de bileyim😀😀.

1- Cimri, akakçe gibi yerlerdeki fiyatlar tam olarak mevcut piyasayı yansıtmıyor. 10.000 TL'ye GTX 1050 Ti, 15.000 TL'ye RX 580 de bulabilirsin.

2- NVIDIA ve AMD'nin pandemi kaynaklı sorunlar başlayana kadar bir çip sıkıntısı yoktu ve her ikisi de TSMC'den çiplerinin çoğunu temin ediyor, bir kısmı Samsung. Intel'in TSMC hariç kendi fabrikaları da var. Mevcut Intel ve AMD işlemci fiyatlarına bakarsan Intel'in hiç etkilenmediğini görürsün. En basiti 1000 TL'lik 1600 AF 1400 TL olmuşken, 900 TL'lik 10100F yalnızca 1080 TL'ye çıktı bu da dolar kurundan ötürü.

3- Stok yenileyememek fiyatları olması gerekenden daha çok artırır. Üretim sıkıntısı diğer iki firmayı daha sert vuruyor talepler karşısında. Bu da rekabete girecek üçüncü ve büyük bir üreticinin tüm sorunları çözmeyecek olsa da kısmen fayda sağlayacağını gösteriyor.

1- Cimri, akakçe gibi yerlerdeki fiyatlar tam olarak mevcut piyasayı yansıtmıyor. 10.000 TL'ye GTX 1050 Ti, 15.000 TL'ye RX 580 de bulabilirsin.

2- NVIDIA ve AMD'nin pandemi kaynaklı sorunlar başlayana kadar bir çip sıkıntısı yoktu ve her ikisi de TSMC'den çiplerinin çoğunu temin ediyor, bir kısmı Samsung. Intel'in TSMC hariç kendi fabrikaları da var. Mevcut Intel ve AMD işlemci fiyatlarına bakarsan Intel'in hiç etkilenmediğini görürsün. En basiti 1000 TL'lik 1600 AF 1400 TL olmuşken, 900 TL'lik 10100F yalnızca 1080 TL'ye çıktı bu da dolar kurundan ötürü.

3- Stok yenileyememek fiyatları olması gerekenden daha çok artırır. Üretim sıkıntısı diğer iki firmayı daha sert vuruyor talepler karşısında. Bu da rekabete girecek üçüncü ve büyük bir üreticinin tüm sorunları çözmeyecek olsa da kısmen fayda sağlayacağını gösteriyor.

1- Ksımen haklısınız tabi ki bu siteler her zaman doğruyu yansıtmaz. Biraz da piyasaya hakim olmak gerekir o fiyatların doğruluğunu bilmek için ve ben de kabaca bi fiyat verebilmek adına baktığımı belirtmek için söylemiştim zaten 😀. Ve şu anda 1650 super'in 2. el piyasasına baktığımda kartın 5000TL civarından başladığını görüyorum😀. Bu da daha önce belirttiğim fiyatı doğruluyor.

2- Intel'in kendi fabrikalarıyla ekran kartı üretimi yapacağını bilmiyordum. Umarım GPU alanına arayı kapatıcak kadar önem verirler ve piyasaya başka (isteklere yetişmekte zorlanan) üreticilere bağlı olmadan ekran kartları sürebilirler.

3- Tabi ki stok yenileyememenin fiyatları olması gerekenden daha çok arttırdığını hepimiz biliyoruz. Benim şüphelerim şu yönde: İşler sürekli kötüye giderken, kısmi bir faydanın aslında hiç bir etkisinin olmama ihtimali. Yani sürekli 7-8 adım geri giderken arada bir 1-2 adım ileriye gitmenin kayda değer bir faydası olmaz gibi 😀.

@gress dolar kurundan bağımsız olarak Haziran - Ağustos aylarında piyasada genel olarak bir rahatlama vardı. Kripto piyasasının ciddi anlamda düşmesi, ETH 2.0 söylentileri bayağı olumlu bir hava yaratmıştı. Bu da direkt piyasaya yansımıştı. Şu anda kullandığım 6600 XT ekran kartını çıktığı gün 5000 TL'ye almıştım örneğin.

Şunu da unutmamak gerekiyor giriş seviyesine çıkan en son model NVIDIA/AMD kartlar 2019 sonunda gelmişti. RX 6000 ve RTX 3000 serisinin giriş seviyeleri henüz gelmediği için eski nesil giriş seviyeleri fahiş fiyatlarla cirit atıyor. Hem sıradaki kartların giriş seviyesi olacak olması hem de bonus olarak Intel'in dahil olması iyi. Piyasa tekrar yaz ayındaki gibi bir döneme girerse rahatlama yaşarız. Girmese ve 2000-3000 TL kartlar gelmese dahi 4000 TL civarında çıkacak yeni bir kart bile ikinci eldeki giriş seviyesi kartların bir anda düşmesine yol açar.

@gress dolar kurundan bağımsız olarak Haziran - Ağustos aylarında piyasada genel olarak bir rahatlama vardı. Kripto piyasasının ciddi anlamda düşmesi, ETH 2.0 söylentileri bayağı olumlu bir hava yaratmıştı. Bu da direkt piyasaya yansımıştı. Şu anda kullandığım 6600 XT ekran kartını çıktığı gün 5000 TL'ye almıştım örneğin.

Şunu da unutmamak gerekiyor giriş seviyesine çıkan en son model NVIDIA/AMD kartlar 2019 sonunda gelmişti. RX 6000 ve RTX 3000 serisinin giriş seviyeleri henüz gelmediği için eski nesil giriş seviyeleri fahiş fiyatlarla cirit atıyor. Hem sıradaki kartların giriş seviyesi olacak olması hem de bonus olarak Intel'in dahil olması iyi. Piyasa tekrar yaz ayındaki gibi bir döneme girerse rahatlama yaşarız. Girmese ve 2000-3000 TL kartlar gelmese dahi 4000 TL civarında çıkacak yeni bir kart bile ikinci eldeki giriş seviyesi kartların bir anda düşmesine yol açar.
Ben giriş seviyesi ekran kartları geldiğinde de çok bir fark yaratacağını düşünmüyorum. Çünkü rtx30 serisi çıktığında da rtx20 serisinin fiyatlarının azalması bekleniyordu. Tabiki böyle bir şey yaşanmadı😀 nvidia'nın sitesinde (atıyorum) 6000TL ye satılıcak denilen kart 7000-8000TL ye piyasaya girdi.

Tabi yeni kartlar çıktığında madencilik ve fiyatları etkileyen diğer etkenler tam olarak ne olur ve nasıl etkiler yaratır bilemiyorum. Belki de (her ne kadar hala inanmasam da😀) dediğiniz gibi iyi bir ortamda iyi fiyatlandırmalar görebiliriz.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı